RUŞINE tuturor prefecţilor din ultimii ani! Sunt umilinţe crunte la „Paşapoarte“

miercuri, 29 iunie 2016, 02:06
7 MIN
 RUŞINE tuturor prefecţilor din ultimii ani! Sunt umilinţe crunte la „Paşapoarte“

Imagini incredibile şi revoltătoare, asemănătoare cu cele de la graniţa siriano-turcă pe care le vedem la CNN, surprinse la Iaşi, la Serviciul Paşapoarte, instituţie aflată în subordinea Prefecturii. Oameni care stau de cu seară la cozi inimaginabile, în speranţa că vor prinde la ora 8 dimineaţa, când se deschid uşile, un bon pentru o programare, şi din care unii cad leşinaţi în cap, umplând de sânge podelele şi tălpile celorlalţi. Părinţi care vin cu noaptea în cap de mână cu copilaşii mici, şi care adorm pe scaune sau chiar direct pe jos. Pe o zăpuşeală ucigătoare, nici măcar apă nu ai de unde lua, toaletele fiind toate încuiate. Peste valul tot mai mare de basarabeni care vor paşapoarte româneşti, ca să poată munci legal în UE, s-a suprapus în această perioadă şi cel al românilor din afară care vor să-şi înnoiască actele. Colac peste pupăză, mulţi angajaţi ai Serviciului au plecat în concedii, în frunte cu şefa instituţiei. Ziarul de Iaşi“ nu a putut găsi ieri niciun angajat cu funcţie pentru a vorbi despre situaţia revoltătoare de aici. Ce explicaţii oferă prefectul actual al judeţului? 

Numărul tot mai mare al basarabenilor care au obţinut cetăţenia română şi vor să obţină şi paşaportul românesc, pentru a circula nestingheriţi pe pieţele de muncă din Occident, a dat pur şi simplu peste cap acti­vitatea Serviciului de Paşapoarte Iaşi, din bulevardul Primăverii.  

În timp ce grupurile de cetăţeni de peste Prut care sosesc ne­încetat cu microbuzele în fiecare noapte, pentru a sta la coadă şi a intra primii în instituţie, sunt tot mai mari, o parte dintre cei câţiva angajaţi ai Serviciului sunt exact acum plecaţi în concediu. Inclusiv chiar directorul.

Totul în condiţiile în care ur­mează două luni „de foc“ pentru această instituţie: numărul şi-aşa mic al angajaţilor de aici trebuie să-l suplinească pe cel al funcţionarilor plecaţi în concediul de vară, iar numeroşi ieşeni întorşi din străinătate vor dori să îşi schimbe documentele.

În astfel de condiţii, numeroşi solicitanţi de paşaport sunt puşi în situaţia să îşi aducă şi copiii la rând, iar aceştia ajung să doarmă pe mesele din instituţie, şi chiar pe jos, după cum rezultă din imaginile publicate astăzi de „Ziarul de Iaşi“.

„Nu funcţiona sistemul“

„Pe 27 iunie am fost la Paşapoarte Iaşi în scopul obţinerii acestuia. Auzisem că este nebuneală, dar aşa ceva nu am văzut niciodată! Soţul s-a trezit de la ora 4 jumătate dimineaţă, ca să ajungă mai devreme să ţină rând pentru mine şi fetiţa mea de un an şi jumătate. Când a ajuns acolo la ora 5 dimineaţă, era făcută deja o listă. Ceilalţi oameni veniseră încă de la ora 23, ca să îşi poată face paşaportul. Nebuneală, aglomeraţie, căldură, mame cu copilaşi în braţe treziţi cu noaptea în cap, aşteptând deschiderea «marilor uşi»“, ne-a relatat păţania recentă o ieşeancă.

Aceasta a spus că „surprizele“ s-au ţinut lanţ pentru ea, mai ales că de la un moment dat s-a defectat şi sistemul informatic al Serviciului. „Când într-un final uşile au fost deschise, şi noi am reuşit să intrăm, ne aştepta o altă surpriză: nu funcţionează sistemul. Am fost nevoiţi să stăm până la ora 13 să aşteptăm, poate o «minte luminată» va rezolva pro­blema. în acest timp am aşteptat afară, în soare şi căldură. Nu aveai cum să bei apă deoarece erai nevoit să intri în toaletă, însă niciuna nu funcţiona. Scaune puţine, lume agitată, nervoasă, copii care dormeau pe jos, mizerie peste tot. Lumea făcea gălăgie pentru că nu există o toaletă. De fapt, era una, dar pe ea scria «Accesul Interzis». La ora 13 au decis să ne dea nişte numere de ordine pentru a doua zi, adică pentru 28 iunie, cu care să ne prezentăm pentru a face paşaportul“, a încheiat ieşeanca relata­rea despre ziua de coşmar.

Salvarea, aflată la doi paşi, a venit în 40 minute

Reporterii „Ziarului de Iaşi“ au fost ieri la sediul Serviciului Paşapoarte, pentru a verifica plângerile primite, şi, într-adevăr, şi-au pus mâinile în cap de ce au găsit acolo. Chiar la intrarea în instituţie, un grup de circa 50 de persoane stătea în jurul unui bărbat plin de sânge, căzut pe gresia de la intrare. Bărbatului i se făcuse rău, leşinase, iar în cădere se lovise cu capul de gresia de pe jos. Sângele din rană s-a scurs pe toate treptele de la intrarea pentru persoanele cu dizabilităţi în instituţie (VEZI AICI). La scurt timp de la sosirea reporterilor „Ziarului de Iaşi“, a sosit şi ambulanţa.

Cei de la rând „au sărit cu gura“ pe angajaţii Ambulanţei. „Am sunat în urmă cu 40 de minute… Abia acum aţi venit? Să vă fie ruşine“, au ţipat cetăţenii din Republica Moldova, concetăţeni ai băr­batului căzut, revoltaţi şi pe motiv că sediul Ambulanţei este la doi paşi de Serviciul Paşapoarte. Bărbatul rănit era din Străşeni, Republica Moldova. La scurt timp după ce bărbatul rănit a fost ridicat şi transportat la spital, spiritele de la Paşapoarte s-au încins: un bărbat a început să ţipe că ar trebui să fie trataţi mai bine de către funcţionarii români, în condiţiile în care plătesc taxe mari pentru eliberarea documentelor. „Şi noi plătim taxe aici, ca voi, românii. Ar trebui să facă mai multe bonuri de ordine, ca să intrăm mai mulţi la paşapoarte. Uitaţi ce se întâmplă dacă stăm cu zilele la coadă, nemâncaţi“, a spus un bărbat. O ieşeancă i-a replicat ime­diat. „Voi sunteţi prea mulţi… Vreţi să intraţi toţi odată? Şi-aşa nu staţi în Ro­mânia ca să lucraţi, aveţi nevoie doar să ne folosiţi“, i-a spus aceasta.

Niciun şef nu e de găsit

Reporterii au încercat să ia legătura cu şefa instituţiei, Nicoleta Nistor, însă aceasta se află în concendiu, potrivit unor reprezentanţi ai instituţiei. De asemenea, şi alţi angajaţi cu funcţie de răspundere din cadrul instituţiei sunt acum plecaţi în concediu, în condiţiile în care numărul funcţionarilor de aici este oricum unul redus. Nici în privinţa programărilor on-line situaţia nu este roz. Pe site-ul instituţiei este postată o atenţionare că şi aici sunt probleme. „Până pe data de 29 iunie 2016, inclusiv, toate locurile pentru ghişeul de programări on-line sunt ocupate“, se arată în atenţionarea de pe site-ul epasapoarte.ro.

Tot aici, funcţionarii recomandă cetăţenilor din Republica Moldova să ceară eliberarea paşapoartelor chiar la ei în ţară, pentru a evita aglomeraţia din Româ­nia. „Avându-se în vedere că Serviciul Paşapoarte Iaşi este suprasolicitat, pentru a se evita aglomeraţia este recomandat ca cetăţenii din Republica Moldova care au dobândit cetăţenia română să depună ce­rerea de eliberare a paşaportului românesc la Ambasada sau Consulatul României din Chişinău, Bălţi sau Cahul. Tot de aici se şi pot ridica“, se mai arată pe site-ul instituţiei. Reporterii au încercat să contacteze totuşi la telefon directorul instituţiei, chiar dacă ni s-a spus că este în concediu, însă aceasta nu a răspuns până la închiderea ediţiei.

Ce spune prefectul

Şeful instituţiei în subordinea căreia se află Serviciul Paşapoarte, prefectul Marian Grigoraş, a explicat aseară pe scurt situaţia în care se află Serviciul. „Acolo sunt trei doamne care sunt în concediul de creştere a copilului, dintr-un total de 20 de angajaţi. Nu s-au putut scoate la concurs aceste posturi pentru o perioadă determinată, din cauza serviciului de o anumită natură. Tre­buie cineva specializat, şi tot din cadrul Ministerului Afacerilor Internelor. Nu găsim la alte structuri, pur şi simplu, pentru o perioadă determinată. În momentul de faţă, la serviciu sunt 16, deoarece, în afară de cele trei doamne aflate în conce­diul de creştere a copilului, încă un angajat este în concediu. Eu am făcut mai multe demersuri de când am venit pe funcţie, să găsim o posibilitate de suplimentare a numărului angajaţilor, însă din păcate, până în momentul de faţă, nu s-a putut. Situaţia de acolo este cauzată de fluxul mare de cereri. Am cerut o situaţie de la începutul lunii iunie, ca să vă dau numai un exemplu. De la începutul acestei luni sunt 6.065 de cereri preluate, şi s-au elibe­rat 3.957 de paşapoarte. Este un volum foar­te mare de muncă. Dar situaţia nu este mereu aglomerată acolo. Sunt însă anumite perioade când cetăţenii se întorc din străinătate“, ne-a precizat prefectul.

Acesta a mai spus că, din informaţiile pe care le deţine, persoana căzută în faţa instituţiei ar fi alunecat, nu ar fi leşinat, cum susţineau cei aflaţi la faţa locului.

 

Comentarii