VIDEO: Patru morți după ce un autocar cu copii din Iași s-a izbit de un parapet în Brașov

vineri, 17 iunie 2016, 12:29
14 MIN

ACCIDENT CUMPLIT în care a fost implicat un autocar care transporta copii din Iași! Autovehiculul s-a răsturnat vineri între Brașov și Făgăraș, pe drumul dintre localitățile Vlădeni și Persani, după ce s-a izbit violent de un parapet. În urma impactului groaznic, patru persoane și-au pierdut viața, iar câteva zeci sunt în stare gravă sau critică.

UPDATE 23:00

Printre zecile de ieșeni care au ieșit vineri seara din case pentru a aprinde lumânări pe treptele grupului statuar din Parcul Voievozilor este și mama unui elev de 16 ani care face parte din ansamblul folcloric al Palatului Copiilor.

Potrivit declarațiilor femeii, Alin, fiul acesteia, este de doi ani în orchestra folclorică a Palatului Copiilor, însă nu a mai plecat vineri dimineața în turneul de la Arad, supărat fiind că a primit o partitură nouă cu puțin timp înainte de plecarea din Iași.

"De când am aflat de tragedie mi s-au tăiat genunchii și de atunci nu mai reușesc să respir. Nu îmi vine a crede. E o adevărată tragedie. Băiatul meu a renunțat în ultimul moment să plece, pentru că i-a fost schimbată partitura chiar înainte de plecare. Băiatul nu a crezut că reușește să învețe și a refuzat să plece de teamă să nu se facă de rușine", a declarat printre lacrimi Mihaiela Cîneparu.

Alin, fiul acesteia, este și el sub stare de șoc. El refuză să creadă că dascălul care i-a îndrumat pașii în viață nu mai există iar colegii săi au fost răniți.

"Toată lumea îmi spune că sunt norocos și că Dumnezeu m-a ajutat. Deși am aflat de domnul profesor (Cătălin Pop n.red.) că a murit, am refuzat să cred acest lucru. Am tot sperat să fie printre răniți. Nu pot să cred că a murit cineva", a spus elevul, el fiind vizibil șocat de tragedie.

agerpres.ro

UPDATE 22:15

Zeci de lumânări au fost aprinse în Fundație, la grupul statuar al Voievozilor, pentru profesorul Cătălin Pop, mort într-un cumplit accident în Brașov.

FOTO: Raluca Daria Diaconiuc

UPDATE 22:00

Poliţia Braşov a dat publicităţii un comunicat de presă în care arată cum s-a desfăşurat, pas cu pas, operaţiunea de salvare în cazul teribilului accident de la Perşani. Accidentul s-a produs la ora 12.35 pe raza localităţii Perşani.

„Un bărbat de 38 ani care conducea un autovehicul transport persoane, din direcţia Braşov spre Sibiu, la km.205+200 m, într-o curbă la dreapta, a acroşat parapetul din beton care separă cele două sensuri de mers, după care s-a răsturnat pe contrasens“, se arată în comunicatul Poliţiei Braşov.

Prima persoană care a ajuns la faţa locului şi a acordat primul ajutor a fost un ofiţer de la Poliţia Rutieră, care era în concediu şi se afla în zonă. Imediat au ieşit la iveală primele nereguli în ceea ce priveşte autovehiculul.

„Din primele verificari s-a constat că în interiorul autocarului sunt montate 29 de scaune, deşi autovehiculul avea înscris în certificatul de inmatriculare 25 de locuri. La sosirea echipajelor de salvare, acestea au constatat decesul a 4 persoane şi au trimis către spital 21 de persoane ranite. Ulterior alte 5 persoane care iniţial nu acuzaseră dureri, au fost redirecţionate de echipajele medicale către spitalele din Braşov“, se mai arată în comunicatul Poliţiei Braşov.

Identificarea victimelor a este una greoaie deoarece în foaia de parcurs erau trecute 24 de persoane, dar în realitate în autocar se aflau 30. Poliţiştii au descins şi la firma care deţinea autocarul.

„Politiştii verifică listele de pasageri puse la dispoziţie de către Inspectoratul Şcolar Judeţean Iasi şi cele existente la unităţile medicale de pe raza municipiului Braşov pentru a se stabili cu exactitate persoanele existente la ora producerii evenimentului, în autocar. Precizam ca în foaia de parcurs  a autocarului sunt inscrise 24 de persoane. Cercetarea la faţa locului s-a făcut în prezenţa procurorului general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Braşov. Concomitent, din dispozitia şefului Poliţiei Române, poliţiştii din cadrul I.P.J. Iaşi împreuna cu echipa ICSTR efectuează verificari la sediul firmei proprietară a autovehiculului, pentru a stabilii toate aspectele privind condiţiile in care s-a efectuat această cursă“, se mai arată în comunicatul Poliţiei Braşov.

UPDATE 21:30

Înainte de a porni spre Brașov, elevii din Iași, foarte veseli, s-au fotografiat în microbuz. Nu aveau habar că peste câteva ore aveau să-și piardă câțiva oameni dragi și să ajungă cu toții în spital.

FOTO: Facebook

UPDATE 20:45

IMAGINI CARE POT AFECTA EMOȚIONAL:

adevarul.ro

UPDATE 20:00

IMAGINI DIN INTERIORUL MICTOBUZULUI MORȚII:

UPDATE 18:45

Autocarul implicat în accident a fost ridicat. Circulația între Perșani și Vlădeni a fost reluată în jurul orei 18:00, dar pe un singur sens. Şoferii au la dispoziţie o rută ocolitoare: DN73A Râşnov – Zărneşti – Şinca Nouă – Şinca Veche – Şercaia.

UPDATE 18:30

Profesorul Cătălin Pop se afla împreună cu fiica sa în microbuzul care îi transporta de la Iași. Fata va rămâne marcată pentru totdeauna după ce și-a văzut părintele murind în fața ei. Ea a fost cea care și-a anunțat mama despre tragedie.

”Țipa și plângea și îmi era destul de greu să o înțeleg… mi-a spus că autocarul în care se aflau a fost implicat într-un accident și că tatăl ei nu mai este”, povestește femeia cu glasul stins.

Soția profesorului este Otilia Ropota, violonistă la Opera Națională Română din Iași. Cei doi au împreună doi copii: un băiețel în vârstă de 7 ani și o fetiță de 14 ani, Karina, care se afla în microbuz.

Era puțin după ora 8.00 când Otilia a vorbit la telefon cu bărbatul ei care i-a spus că se va culca puțin pentru că se simte obosit. Câteva ore mai târziu însă telefonul i-a sunat din nou. De data aceasta era fiica ei, care îi dădea vestea cumplită. Otilia, care a învins cândva cancerul, are de dus acum o altă povară.

Ea a pornit în grabă spre Brașov.

libertatea.ro

UPDATE 18:00

În foaia de parcurs a autocarului erau înscrise 24 de persoane.

24 de persoane sunt înscrise în foaia de parcurs a autocarului care s-a răsturnat în judeţul Braşov, provocând moartea a patru persoane şi rănirea altor 26, potrivit Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR).

"Poliţiştii verifică listele de pasageri puse la dispoziţie de către Inspectoratul Judeţean Şcolar Iaşi şi cele existente la unităţile medicale de pe raza municipiului Braşov pentru a se stabili cu exactitate persoanele existente la ora producerii evenimentului în autocar. În foia de parcurs a autocarului sunt înscrise 24 de persoane", informează Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR).

Potrivit IGPR, la sosirea echipajelor la faţa locului s-a constatat decesul a patru persoane, iar 21 de persoane rănite au fost trimise către spitale. Ulterior, alte cinci persoane, care iniţial nu acuzaseră dureri, au fost redirecţionate de echipajele medicale către unităţi sanitare din Braşov.

Printre cele 26 de persoane rănite se află 18 minori şi opt adulţi, a informat Ministerul de Interne. Copiii din autocar au vârste cuprinse între 12 şi 17 ani.

"Şoferul microbuzului circula din direcţia Braşov spre Sibiu, iar într-o curbă periculoasă la dreapta a pierdut controlul volanului, a lovit un parapet şi s-a răsturnat pe o parte, pe celălalt sens de mers. Patru persoane au decedat şi 26 au ajuns la spitale în Braşov. Minorii au vârste între 12 şi 17 ani", a declarat comisarul Liviu Naghi, purtător de cuvânt al Poliţiei Braşov.

UPDATE 17:45

La dispozitia parintilor si copiilor implicati direct in evenimentul tragic se afla permanent numarul verde (gratuit) al ISJ Iasi – 0800.816.232.

UPDATE 17:30

Toate cele 26 de victime ale accidetului de la Perşani au fost examinate de medici.

Cinci persoane, un adult şi patru copii au ajuns la Spitalul Clinic Judeţean de urgenţă Braşov. Copii sunt în stare bună, în schimb adultul a suferit fracturi şi traumatisme foarte grave. Este în stare critică şi a ajuns direct pe masa de operaţie

Cinci copii au ajuns şi la Spitalul Militar, iar alţi patru la Spitalul Sfântul Constantin. Cei mai mulţi dintre copii, 12 la număr, au ajuns la Spitalul de Pediatrie din Braşov. Doar unul dintre ei este în stare gravă, conform adevarul.ro.

UPDATE 17:15

Cele patru persoane care și-au pierdut viața în cumplit accident din Brașov:

– profesorul Cătălin Pop (42 ani)

– tânărul coregraf Cosmin Manoilă (18-19 ani)

– șoferul Ilie Cojocaru (58 ani)

– șoferul Andrei Popa (42 ani)

UPDATE 17:00

Adolescentul care și-a pierdut viața în cumplitul accident se numește Cosmin Teodor Manoilă. El avea pe pagina sa de Facebook mai multe fotografii împreună cu membrii unui ansamblu de dansuri populare din care făcea și el parte.

Una dintre postările sale de pe Facebook a fost în limba engleză și s-ar traduce așa: "Ceea ce facem în viață are ecou în eternitate".

UPDATE 16:45

Raed Arafat a oferit primele declaraţii oficiale în legătură cu accidentul groaznic din judeţul Braşov.

În urma acestui accident au decedat deja patru persoane, iar răniţii se află în 4 spitale din Braşov. Deocamdată niciun rănit nu va fi transportat la București.

"Un accident grav cu autocarul. S-a declanşat planul roşu. E un caz mai critic, e în sala de operaţie. Celelalte sunt la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Braşov. Ăsta este bilanţul din acest moment.  Cel aflat în stare gravă nu se pune problema transferului său în Capitală. Erau pregătite echipe medicale de la Floreasca, dar nu trebuie transferat. Nu cred că va fi vorba de o astfel de situaţie. Va fi mai degrabă monitorizat. Nu se impune transferul vreunui caz la Bucureşti. Restul, toţi sunt conştienţi şi cu leziuni foarte uşoare care nu le pot pune viaţa în pericol", a preciat Arafat.

UPDATE 16:30

Ambii șoferi ai autocarului și-au pierdut viața. Al treilea adult care a murit este dirijorul orchestrei care însoțea ansamblul folcloric.

UPDATE 16:20

Bagajele pasagerilor din autocarul răsturnat se află la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Braşov. DETALII LA TELEFON: 0268/428.888.

UPDATE 16:15

Silviu Enache, unul dintre elevii care se afla în microbuz în momentul accidentului, a povestit că a văzut manevra șoferelui de a evita coliziunea înainte de a intra în parapet. Tânărul a spus că se află în stare de șoc deoarece în momentul în care microbuzul a scăpat de sub controlul șoferului a crezut că va muri.

Silviu Enache a explicat că mergeau la Arad la un spectacol și că erau însoțiți de doi profesori. Au plecat din Iași la ora 5 și un sfert, cu doi șoferi, și în drumul spre Arad microbuzul a mai oprit și totul a fost în regulă.

„Ne-am oprit. Apoi am continuat drumul. Totul era în regulă, şi când să coborâm acea vale, totul a scăpat de sub control. Am văzut că domnul şofer a încercat să tragă frâna de motor, după a tras cu disperare frâna si a intrat direct în parapet. Eram pe scaune. Cand s-a produs accidentul, am ieşit toți pe geam, sub autocar”, a spus tânărul, conform digi24.ro.

UPDATE 16:05

Maşina care îi transporta aparţinea companiei Maxibus Trans SRL şi avea ITP valabil.

Roxana Nica, purtător de cuvânt al RAR, a declarat pentru News.ro: "Tot ceea ce putem spune noi, Registrul Auto Român, este că autobuzul avea ITP valabil din luna aprilie. Mai mult, autobuzul a fost omologat pentru 25 de locuri".

Microbuzul avea 28 de locuri.

UPDATE 16:00

A apărut o filmare de la locul tragediei. Clipul a fost preluat de pe contul de YouTube al Municipiului Codlea:

UPDATE 15:25

„S-a declanşat o anchetă şi pe linia securităţii în muncă având în vedere că vorbim un accident de muncă, atât în ceea ce priveşte firma de transport cât şi instituţia Palatului Copiilor. LA cele două instituţii sunt două echipe de la ITM şi adună documente urmând să colaboreze cu instituţia similară din judeţul Braşov”, a declarat Marian Grigoraş, prefectul judeţului Iaşi.

UPDATE 15:16

Prefectul Brasovului: Toate victimele decedate au fost descarcerate. Traficul in zona accidentului este in continuare blocat.

UPDATE 14:56

Ministerul Sanatatii anunta ca doi raniti sunt in stare foarte grava, un ranit in stare grava, iar ceilalti sunt raniti usor. Toate victimele aflate in stare grava vor fi transportate la spitale din judetul Brasov, iar un elicopter al Ministerului Afacerilor Interne va transporta pacienti la Bucuresti, daca va fi necesar. 

UPDATE 14:55

”De la Colegiul de Arte Octava Bancila sunt 8 elevi plecati care trebuiau sa ajunga la un festival de dans. Nu am nici un fel de informatie despre starea de sanatate a copiilor. Am incercat sa sunam doua mame dar nu am reusit sa luam legatura cu ele”, a declarat pentru Ziarul de Iași Dana Barnea directorul Colegiului de Arta Octav Bancila.

UPDATE 14:47

”Ziua ne este umbrită de vestea accidentului petrecut pe drumul între Brașov și Făgăraș. Sunt alături de dumneavoastră, familiile celor implicați în acest eveniment rutier, pentru a vă sprijini cu orice aveți nevoie! Le urez din suflet însănătoșire grabnică celor răniți! Sincere condoleanțe familiilor celor care nu mai sunt printre noi…”, a postat Mihai Chirica, primarul Iașului pe pagina sa de Facebook.

UPDATE 14:31

Potrivit unor surse din RAR, autocarul de mici dimensiuni era supraincarcat. Vehiculul ar fi avut o capacitate de numai 25 de persoane, dar ar fi transportat 30 de pasageri, majoritatea adolescenti.

UPDATE 14:26

Polițiștii de la fața locului declară microbuzul răsturnat transporta 28 de copii și 3 adulți şi că patru persoane și-au pierdut viața.

ISJ Iași declară că de la Iași au plecat 31 elevi, 2 adulți și cei 2 șoferi. Este insa posibil ca unii din acesti elevi sa fi mers cu masinile personale ale parintilor.

UPDATE 14:24

Una dintre persoanele decedate se confirmă a fi Cătălin Pop, tatăl a doi copii, coordonatorul ansamblului Cătălina de la Palatul Copiilor din Iași în vîrstă de 43 de ani.

UPDATE 14.16

”Abia acum am aflat, urmeaza sa verificam listele sa vede de la ce scoli sunt copiii. Inca nu ne-au contactat parintii copiilor referitor la accident. Vom reveni cu amanunte”, a declarat pentru Ziarul de Iasi, Ana Heygi, purtătorul de cuvant al Palatului Copiilor.

UPDATE 14:13

”Activitatea a fost organizata de Palatul Copiilor si nu stim cati elevi au plecat de la scoala noastra. asteptam si noi sa aflăm”, a declarat, pentru Ziarul de Iași, Dana Barnea directorul Colegiului de Arta Octav Bancila.

UPDATE 14:10

”Autocarul răsturnat transporta 28 de copii și 3 adulți. Patru persoane și-au pierdut viața: 1 copil și 3 adulți. În prezent, 2 victime / „cod roșu” de urgență, 1 victimă / „cod galben”, celelalte „cod verde” (răniți ușor). Toate victimele grave vor fi transportate la spitale din județul Brașov. În standby se află un elicopter al Ministerului Afacerilor Interne în caz că ar fi nevoie de transfer la București pentru pacienți grav răniți. Ministerul Sănătății se află în permanentă legătură cu Comandamentul Operațional pentru Situații de Urgență și cu spitalele din județul Brașov, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății.

UPDATE 14:06

”ISJ a primit de la directorul Palatului Copiilor din Iasi informatiile despre accidentul grav petrecut la Brasov. Cu durere si cu ingrijorare pentru cei implicati in accident, va transmitem ca grupul din autocar era format din 34 de elevi si 2 profesori de la Palatul Copiilor din Iasi si de la Colegiul National de Arta O. Bancila, componenti ai ansamblului folcloric HORA, care se deplasau catre Arad, pentru a participa la un festival international de folclor al copiilor, ”Așa-i jocul pe la noi”, desfășurat la teatrul de vară din Arad (17-19 iunie). Palatul Copiilor incheiase un contract cu transportatorul pentru aceasta deplasare”, se arată într-un comunicat de presă al ISJ Iași.

UPDATE 14:04

Klaus Iohannis, mesaj pe Facebook: "Am aflat cu tristete despre accidentul petrecut pe drumul intre Brasov si Fagaras. Sper in insanatosirea grabnica a tuturor celor raniti si imi exprim sincere condoleante pentru familiile celor care au pierit. Am luat legatura cu autoritatile, care fac tot posibilul pentru limitarea consecintelor si acordarea ajutorului la fata locului".

UPDATE 14:01

Patronul firmei de transport implicată în accident a declarat pentru Ziarul de Iasi ca erau doi soferi in microbus, trebuiau sa ajunga la Arad si sa se intoarca luni la Iasi.

Au confirmat ca ambii soferi sunt din Iasi. Politia s-a deplasat la sediul firmei pentru a ridica documentele.

UPDATE 13:56

6 salvari cu raniti au plecat spre spitale din Brasov.

UPDATE 13:55

Doi dintre raniti sunt in stare foarte grava. La locul accidentului se afla 11 ambulante.

UPDATE 13:53

Din primele informatii, autocarul ar fi avut prevazute doar 21 de locuri, insa transporta aproape 30 de persoane, iar accidentul s-ar fi produs din cauza neadaptarii vitezei intr-o curba.

UPDATE 13:50

Din primul bilanț rezultă că sunt 22 de răniți dintre care 16 persoane se află în stare gravă.

UPDATE 13:46

Autocarul implicat in accident este plecat de la Iasi.

”Chiar acum adunam informațiile. Am aflat că sunt copii plecati la un festival la Brasov, sunt copii de la Colegiul de Arta Octav Bancilă si de la Palatul copiilor din Iasi”, a declarat, pentru Ziarul de Iasi, Camelia Gavrilă inspector general scolar Iași.

UPDATE 13:41

"În momentul de faţă de la ambulanţă s-au deplasat în zonă patru echipaje. Din ce ne-au spus colegii, ar fi vorba de patru morţi, trei adulţi şi un copil, şi 14 răniţi. A fost instituit cod roşu de intervenţie. Acum se face trierea cazurilor şi vom decide cine va pleca cu elicopterul", a declarat Adriana Palaghia, purtător de cuvânt al Ambulanţei Braşov.

UPDATE 13:29

Prefectul Brasovului, Ciprian Bancila, a declarat ca s-a pus in aplicare Planul Rosu de interventie. In autocar se aflau aproximativ 30 de persoane, potrivit oficialilor locali. La fata locului s-au deplasat cateva ambulante SMURD si au fost chemate elicoptere care sa ii transporte pe raniti la spital.

Potrivit primelor informatii 4 persoane au decedat si mai multe sunt ranite. 3 dintre victime sunt adulti, iar a patra ar fi un copil. In autocar ar fi fost circa 30 de persoane.

Prefectul de Brasov a declansat Planul Rosu de interventie iar la fata locului intervin echipaje de descarcerare, ambulante ale Serviciului Judetean si SMURD si doua elicoptere.

Articol in curs de editare.

sursa Foto: Stirileprotv.ro

Comentarii