Verificări după „toaletarea“ cu excavatorul a unui salcâm de 110 ani, monument

marți, 15 martie 2016, 03:01
3 MIN
 Verificări după „toaletarea“ cu excavatorul a unui salcâm de 110 ani, monument

Viceprimarul Gabriel Surdu nu ştie nimic despre cum a ajuns cupa în crengile salcâmului japonez, monument al naturii.

Inspectorii Gărzii de Mediu verifică modul în care un monument al naturii a fost ciopârţit cu o cupă a unui excavator. „Ziarul de Iaşi“ a prezentat în exclusivitate, săptămâna trecută, o înregistrare video cu momentul în care, pe str. Lascăr Catargi nr. 48, un muncitor îndepărtează cu un excavator mai multe crengi ale unui salcâm japonez în vârstă de aproape 110 ani. La adresa menţionată este implementat un proiect imobiliar al unei firme la care este asociat viceprimarul Gabriel Surdu (Ter­ramold Invest).

„Ne-am autosesizat din presă şi facem verificări“, a declarat ieri comisarul şef Gheorghe Bacuşcă, şeful Gărzii de Mediu Iaşi.

Contactat telefonic, Surdu a precizat că nu ştie despre in­tervenţia la salcâm înainte de tăiere. „Din ce cunosc eu, toate documentele care au stat la baza muncii în şantier pe Lascăr Catargi au fost legale şi corecte. Nu-şi permitea nimeni să marcheze acel copac dacă nu erau documente“, a comentat Gabriel Surdu.

Salcâmul japonez a intrat în atenţia Gărzii de Mediu încă din data de 2 februarie 2016, când un grup de cetăţeni din zonă a reclamat faptul că de pe arborele exotic a dispărut plăcuţa care atesta faptul că salcâmul este monument al naturii.

„Aspectele sesizate se confirmă. (…) În urma controlului s-a dispus societăţii rea­lizarea unui panou informativ pentru marcarea evidentă a arborelui, pe care îl va monta pe sol, în vecinătatea bazei ar­borelui şi care va cuprinde denumirea speciei, vârsta exemplarului, statutul de monument al naturii şi dobândirea acestuia“, se arată în răspunsul trimis cetăţe­nilor de Garda de Mediu în data de 10 fe­bruarie.

Pe înregistrarea video publicată de ZDI săptămâna trecută, plăcuţa invocată de cetăţeni era montată. Ulterior, la mijlocul lunii februarie, copacul a fost tăiat, fiind emis şi un aviz al Academiei Române în acest sens.

Pentru orice intervenţie la salcâm trebuia aviz

Potrivit hotărârii 261/2014 a Consiliului Judeţean, prin care se instituie regimul de protecţie şi conservare a arborilor cu va­loare deosebită de pe teritoriul judeţului Iaşi, este interzisă orice intervenţie asupra „tulpinii, coroanei sau rădăcinilor arborilor declaraţi monument al naturii“ în lipsa unui aviz din partea Academiei Române (Subcomisia Monumente ale Naturii) şi a unei notificări trimise la Agenţia pentru Protecţia Mediului. Aceeaşi hotărâre pre­vede şi sancţiuni, iar în cazul persoanelor juridice amenda ajunge la doar 5.000 lei.

Preşedintele Subcomisiei Monu­mente ale Naturii din cadrul Academiei Române, prof. dr. Constantin Toma, a declarat ieri că nu a existat un aviz pentru îndepărtarea unor crengi ale salcâmului cu excavatorul. „Nu, sigur nu a fost aviz. Nici nu am ştiut dacă a fost toaletat, dar adevărul este că nu arăta a fi fost toaletat sau au fost tăiate câteva crengi şi au ră­mas multe dintre cele uscate care re­prezentau şi un pericol pentru cei care trec prin zonă şi nu mai arăta este­tic deloc aşa cum ne aşteptam la un arbore exotic“, a spus academicianul.

El a adăugat că o intervenţie cu o cupă de excavator la salcâmul japonez „nu este normală“. „Eu nu am ştiut nimic despre această intervenţie“, a precizat Toma.

În schimb, el a precizat că tăierea ulterioară a copacului, la mijlocul lunii februarie, a primit aviz favorabil de la comisie. „Am vizitat salcâmul şi toamna trecută când avea frunze, şi mi-am dat seama câte ramuri s-au uscat, iar în timpul iernii am observat că erau crengi moarte, nu în amortizare, atunci am dat această aprobare pentru tăierea lui“, a declarat prof. dr. Constantin Toma.

Comentarii