30 de copii confirmaţi cu COVID la Spitalul de Copii. Cei mai mulţi au vârsta de până în trei ani

marți, 26 iulie 2022, 01:50
2 MIN
 30 de copii confirmaţi cu COVID la Spitalul de Copii. Cei mai mulţi au vârsta de până în trei ani

În ultima săptămână, odată cu creşterea numărului de cazuri de COVID, care a fost resimţită la nivel naţional şi local, a crescut şi numărul copiilor internaţi la Spitalul de Copii „Sf. Maria” din Iaşi. 

La începutul acestei săptămâni, erau internaţi 30 de copii confirmaţi cu SARS-CoV-2, cu forme medii ale bolii. 86% dintre aceştia sunt copii care au vârste de până la 3 ani, restul fiind copii cu vârsta de peste 4 ani. Medicii au explicat că cei mai mulţi copii au venit cu simptome specifice altor infecţii respiratorii, cum ar fi febra, tusea sau manifestări de tipul laringitei sau inflamaţiei căilor aeriene superioare.

„Formele care se internează sunt forme medii. De exemplul, copilul face febră, este adus pentru a fi văzut de medic şi medicul în context de anamneză şi pe baza examenului clinic ridică suspiciunea de COVID. Astfel, se testează şi vedem dacă se infirmă sau confirmă supoziţia clinică. Sunt testate doar cazurile suspecte, care se încadrează în definiţia de caz, dar şi cele care se internează. Au fost situaţii în care pacienţi veniţi să se interneze pentru alte probleme, cum ar fi o plagă tăiată, erau asimptomatici, iar în urma testării erau pozitivi, un astfel de caz poate să devină simptomatic în câteva ore sau zile, depinde şi de etapa în care este surprinsă viroza”, a explicat dr. Tamara Roşu, medic-şef UPU de la Spitalul de Copii.

În luna februarie a acestui an a fost înregistrat şi cel mai mare număr de copii internaţi în spital după depistarea infecţiei cu SARS-CoV-2. Atunci erau internaţi în spital 56 de copii infectaţi, fiind necesară extinderea zonei unde sunt tratate cazurile. Ulterior, a fost şi o perioadă în care numărul copiilor depistaţi cu SARS-CoV-2 a fost foarte mic, la un moment dat zona roşie a spitalului fiind fără pacienţi. 

Comentarii