Anunţ al ministrului Sănătăţii: Cale liberă pentru SRU Iaşi

joi, 09 decembrie 2021, 02:54
2 MIN
 Anunţ al ministrului Sănătăţii: Cale liberă pentru SRU Iaşi

Va fi cel mai scump spital din România, la momentul construirii acestuia

 

Proiectul de construire a Spitalului Regional de Urgenţă (SRU) Iaşi intră în linie dreaptă. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat ieri semnarea contractului pentru proiectarea lucrărilor. Licitaţia a fost lansată acum doi ani, iar valoarea contractului a fost estimată iniţial la 64 milioane lei (fără TVA). Raportul final al procedurii a fost emis pe 11 noiembrie, dar a fost contestat: la vremea respectivă, „Ziarul de Iaşi” a scris că unul dintre participanţii la licitaţie, o asociere de firme condusă de NKY Architects (Turcia), a contestat atribuirea contractului către o altă companie, în condiţiile în care contestatarul a avut cea mai bună ofertă din punct de vedere tehnic, dar cu un preţ „neobişnuit de scăzut” (22 milioane lei). Din sesizarea turcilor, s-a putut afla public şi oferta financiară a firmei declarate câştigătoare: 39 milioane lei.

În context, amintim că Ministerul Sănătăţii (MS) a dat dovadă de lipsă de transparenţă în ultimii doi ani: nici măcar nu a comunicat numele firmelor participante în faza finală a licitaţiei, iar candidaturile iniţiale au fost anunţate la un an de la depunerea dosarelor. Cert este că, ieri, ministrul Rafila a spus, în şedinţa guvernului, că, în cazul SRU Iaşi „s-a semnat contractul de proiectare”. Totuşi, aseară nu era publicat niciun anunţ în acest sens în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) şi nici pe portalul Consiliului Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor (CNSC) nu era afişată decizia forului în privinţa contestaţiei depusă de turci. Din declaraţiile de ieri ale ministrului putem trage concluzia că acea sesizare a fost respinsă şi este cale liberă pentru semnarea contractului.

Conform documentaţiei de atribuire, proiectarea lucrărilor la SRU trebuie finalizate în maximum 12 luni. Ulterior, autorităţile centrale pot lansa licitaţia de execuţie a lucrărilor, în condiţiile în care spitalul de la Iaşi are asigurată finanţarea prin intermediul fondurilor nerambursabile de la UE şi cofinanţarea asigurată de guvern printr-un credit contractat la Banca Europeană de Investiţii. În total, valoarea proiectului se ridică la aproape 500 milioane euro. SRU Iaşi este un complex de construcţii pe 7 niveluri: subsolul parterul şi cinci etaje superioare. Spitalul va fi construit în Moara de Vânt, pe un teren pus la dispoziţie de către Primăria Iaşi. Unitatea spitalicească va avea 850 de paturi.

Comentarii