Au zburat fulgii din cuib

sâmbătă, 05 februarie 2022, 02:43
4 MIN
 Au zburat fulgii din cuib

 

Ieri au început Jocurile Olimpice de iarnî de la Beijing. La patinaj artistic, americanul Nathan Chen a făcut senzaţie iar ruşii au dezamăgit. Puştii italieni, surpriza concursului mixt de curling

* Flacăra olimpică a fost aprinsă, iari, pe stadionul Naţional din Beijing (Cuib de pasăre), astfel că a XXIV-a ediţie a Jocurilor Olimpice de iarnă a luat startul.Torţa olimpică a ajuns pe stadion purtată de o ştafetă formată din mai mulţi campioni olimpici chinezi şi a fost aprinsă într-un vas în forma unui fulg de nea. În alocuţiunea sa, preşedintele CIO, Thomas Bach, a cerut „o şansă păcii”. Ceremonia s-a desfăşurat sub semnul primăverii, conform calendarului chinezesc în aceste zile fiind Lichun (3-5 februarie, începutul primăverii), dar şi al fulgului de nea. Chinezii cred că frigul extrem aduce viaţă nouă, de aceea este sărbătorită primăvara în ciuda temperaturilor foarte scăzute. Regizorul ceremoniei a fost acelaşi ca în 2008, Zhang Yimou. La defilarea sportivilor, România a fost a 45-a delegaţie. Drapelul tricolor a fost purtat de Raluca Strămăturaru şi Paul Pepene.

PATINAJ ARTISTIC. Artişti gheţii au început concursul ieri, înaintea deschiderii oficiale, cu programele scurte la indivdual masculin şi perechi, precum şi dansul ritmat din cadrul probei pe echipe. La finalul primei zile de întreceri, din cele trei programate, Statele Unite se află în fruntea clasamentului, cu 28 de puncte, în faţa Rusiei (27 p), Chinei (21 p) şi Japoniei (20 p.) Cel care a strălucit pe gheaţa patinoarului a fost americanul de 22 de ani Nathan Chen, care a semnat un nou record personal, cu 111,71 puncte (faţă de 110,39 în 2019), la capătul unei prestaţii foarte reuşite, pe acordurile ameţitoare ale melodiei „La Boheme” scrisă şi interpretată de Charles Aznavour. Americanul s-a apropiat la un punct de recordul mondial (112,72 puncte), stabilit de rivalul numărul unu pentru aurul olimpic individual, japonezul Yuzuru Hanyu, care a lăsat locul pentru proba de echipe colegului său, Shoma Uno, at cu mai mult de şase puncte pe japonezul Shoma Uno, care a obţinut 105,46 puncte, de asemenea nou record personal, şi pe tânărul patinator rus Mark Kondratiuk (95,81 puncte). În urmă cu patru ani în Coreea de Sud, la prima sa experienţă olimpică, la doar 18 ani, Nathan Chen a căzut în timpul competiţiei pe echipe şi avut un program scurt de coşmar în concursul individual, în urma căruia a retrogradat pe locul 17, înainte de se clasa în final pe poziţia a cincea, după programul liber.

Ruşii au învăţat, însă, dacă nu ştiau bine dinainte, că întrecerile olimpice mondiale sunt altcev decât chermezele lor europene. La dans pe gheaţă, ruşii Viktoria Siniţina şi Nikita Kaţalopov, care au plătit pentru o dezechilibrare a băiatului. Cu toate acestea, ei au terminat la o diferenţă relativ mică (1,51 p) în urma americanilor Madison Hubbell / Zachary Doohue. Maddie şi Zack patinează împreună de zece ani, cele mai bune performanţe fiind două medalii de argint mondiale în 2018 şi 2021. Italienii Charlene Guignard şi Marco Fabbri -au clasat pe locul III, la 7,83 puncte delideri.

În proba de perechi, chinezii Sui Wenjing şi Han Cong au avut un debut de vis, impunându-se în programul scurt cu un nou record mondial, de 82,83 puncte, în faţa ruşilor Anastasia Mişina şi Aleksandr Galiamov (82,64 puncte), campionii mondiali şi europeni en titre. Pe locul al treilea s-au clasat americanii Alexa Knierim şi Brandon Frazier (75,00 puncte). Competiţia de patinaj artistic pe echipe continuă duminică cu programul scurt feminin şi programul liber masculin, iar luni cu ultimele trei programe libere.

* CURLING Italienii Stefania Constantini şi Amos Mosaner sunt neînvinşi după patru meciuri în concursul de dublu mixt la curling, în urma meciurilor jucate vineri la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing. Foarte tineri pentru acest sport al experienţei, Stefania (22 de ani) şi Amos (24 de ani) sunt revelaţia acestei probe: ea, mai ales, prin precizia lansărilor, el prin forţa la periaj, mult mai importantă în această probă decât în competiţiile pe echipe. Italia a întrecut Norvegia cu 11-8 şi Cehia cu 10-2 în partidele de ieri .Canada (Rachel Homan/John Morris), campioana olimpică en titre, a obţinut şi ea victorii în meciurile de ieri 7-5 cu Elveţia şi 8-6 cu China. Campioana mondială en titre, Marea Britanie, s-a impus la limită în faţa debutantei Australia, cu 9-8. În clasament conduce Italia cu 4 victorii, urmată de Canada şi Marea Britanie, cu trei succese.

 

 

 

 

Comentarii