Bărbat adus la spital cu trei muşcături de şarpe. A fost sau nu viperă? Ce facem dacă suntem muşcaţi?

sâmbătă, 23 iulie 2022, 01:50
2 MIN
 Bărbat adus la spital cu trei muşcături de şarpe. A fost sau nu viperă? Ce facem dacă suntem muşcaţi?

Un bărbat în vârstă de 71 de ani din localitatea Ciurea a ajuns la spital zilele trecute cu trei plăgi muşcate de şarpe. Acesta a povestit medicilor că a fost muşcat de un şarpe negru, subţire şi lung. 

„Pacientul prezintă 3 plăgi muşcate de şarpe la membrul superior stâng şi torace posterior, precum şi ameţeli. O leziune ar fi din cursul nopţii, iar două din cursul dimineţii. Nu există suspiciune de muşcătură de viperă”, a precizat prof. dr. Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD. Bărbatul a fost tratat în Unitatea de Primire a Urgenţelor, iar ulterior a rămas internat în Clinica de Medicină Internă de la Spitalul „Sf. Spiridon”.

Din descrierea şarpelui pare a fi vorba de un şarpe de alun, un şarpe inofensiv, des întâlnit în zone verzi în această perioadă, şi care muşcă doar pentru a se apăra, nefiind veninos.

În zonele împădurile din jurul Iaşului au fost însă semnalate în ultima vreme şi vipere. Nu a fost însă deocamdată niciun caz de persoană muşcată. Cum trebuie să acţionăm, totuşi, dacă suntem muşcaţi?

Cum să eviţi muşcătura de viperă şi ce să faci dacă se întâmplă?

De obicei viperele se feresc de oameni, dar dacă cineva le invadează, fără să-şi dea seama, spaţiul, pot să muşte. Specialiştii spun că cele mai mari pericole ale unor muşcături de vipere sunt în zonele stâncoase, expuse la soare, şi că astfel de lespezi din piatră sunt printre zonele în care turiştii trebuie să fie extrem de atenţi unde pun piciorul sau mâna în timpul căţărării.

Dacă suntem muşcaţi de o viperă, cel mai important, după ce am apelat la 112, este să stăm liniştiţi. Agitaţia nu face decât să crească viteza cu care veninul circulă prin organism. Din punct de vedere medical, se dezinfectează plaga, dacă avem cu ce, şi se aplică un pansament legat strâns pe rană. 

În funcţie de gravitatea rănii, medicii decid dacă este necesară administrarea serului anti-viperin. Muşcătura de viperă se recunoaşte după forma rănii – două plăgi în formă de punct, cu distanţa cuprinsă între 5 şi 13 milimetri între ele. Dacă persoana muşcată are prezenţă de spirit, foarte util ar fi să fotografieze şarpele. Acest lucru le este de mare folos medicilor care tratează rana. 

Comentarii