Campionatul Mondial de la Ciric? Cheltuieli de 5 milioane de euro

joi, 18 noiembrie 2021, 02:55
2 MIN
 Campionatul Mondial de la Ciric? Cheltuieli de 5 milioane de euro

Municipalitatea anunţă că Iaşul urmează să fie desemnat astăzi oraş-gazdă al Campionatului Mondial Esports (jocuri video) în anul 2023. Cheltuielile de organizare ar ajunge la circa 5 milioane de euro. Locul competiţiei ar urma să fie la Ciric sau în Copou, la Stadion

 

Iaşul ar urma să fie desemnat astăzi ca oraş-gazdă al Campionatului Mondial Esports (jocuri video) în anul 2023. Decizia va fi anunţată în cadrul ediţiei actuale, care are loc în Israel. Efortul financiar al Primăriei Iaşi ar putea ajunge la aproape 5 milioane de dolari, dar oficialii instituţiei spun că o parte din fonduri va fi recuperată din organizarea evenimentului. Competiţia atrage anual mii de participanţi care, iniţial, concurează în etape locale şi, ulterior, câştigătorii se întâlnesc în „marea finală”. La ediţia actuală din Israel concurează peste 500 de jucători dintr-un număr de 85 de ţări. În ceea ce priveşte categoriile de jocuri care au loc în cadrul unei astfel de competiţii, acestea sunt de tipul: luptă (Mortal Kombat, Street Fighters), shooter (Counter-Strike, Battlefield), strategie în timp real (Star Craft), sport (FIFA) sau strategie şi acţiune în timp real (League of Legends, Dota 2). Consilierii locali au aprobat ieri iniţiativa de a organiza evenimentul.

Viceprimarul Daniel Juravle a declarat ieri în plen că discuţiile pentru organizarea acestei competiţii au fost iniţiate acum 4 luni cu federaţia internaţională. „Structura şi modul de desfăşurare, discutate cu cei de la federaţie, presupune etape locale, naţionale, regionale şi marea finală care are loc pe parcursul a 5-10 zile la Iaşi. Global, piaţa de Esports este în continuă creştere, iar interes este şi la nivel naţional – piaţa a crescut, în ultimii doi ani, la aproximativ 200 milioane euro la nivel naţional”, a declarat viceprimarul Daniel Juravle, iniţiatorul proiectului. El a subliniat că federaţia internaţională organizează de 14 ani campionatul mondial, iar audienţa totală pe „marea finală” ajunge la peste 300 milioane de vizualizări, evenimentul fiind transmis pe mai multe platforme de streaming.

Locul de desfăşurare încă nu este bătut în cuie, dar municipalitatea analizează două variante: pe Stadion, sau la zona de agrement Ciric. Primarul Mihai Chirica a precizat că organizarea acestui eveniment este „o oportunitate majoră” pentru oraş. „(Evenimentul, n.r.) are nevoie de o acoperire financiară, dar, din fericire, această categorie de activităţi îşi acoperă cheltuiala datorită faptului că toţi participanţii sunt plătitori pe platforme electronice de unde noi să ne putem recupera costurile”, a spus primarul Chirica. Organizarea campionatului Esports a fost aprobată în unanimitate de către consilierii locali. „Deocamdată, nu se cunosc foarte multe detali despre organizare, buget, echipă de proiect, dar este fără nicio îndoială un eveniment care, dacă va fi organizat aşa cum trebuie, va aduce beneficii de imagine Iaşului”, a spus liderul de grup al consilierilor PSD, Bogdan Balanişcu. 

Comentarii