Chestionar pentru pacienţi: cum îi tratează personalul medical în spital

sâmbătă, 05 septembrie 2020, 01:57
2 MIN
 Chestionar pentru pacienţi: cum îi tratează personalul medical în spital

Acesta conţine 13 întrebări tematice. Rezultatele vor fi folosite pentru a face recomandări spitatelor care vor sta prost la acest capitol al comunicării.

Mai multe asociaţii de pacienţi împreună cu Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS) au elaborat un chestionar pentru pacienţi referitor la cum s-a desfăşurat comunicarea cu medicul şi cu personalul medical pe perioada spitalizării.

Coaliţia Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC), Asociaţia pentru Sprijinirea Pacienţilor cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă (ASPTMR) şi Asociaţia Copiilor şi Tinerilor Diabetici-Mureş (ASCOTID) şi cu cei de la ANMCS susţin că rezultatele chestionarului vor fi făcute publice şi în funcţie de acestea va fi elaborat un set de recomandări pentru spitale.

Prin chestionarul care conţine 13 întrebări iniţiatorii vor să afle dacă pacientului i-au fost oferite informaţii pe înţelesul său, dacă a fost tratat cu respect sau dacă membrii familiei au putut discuta cu medicul, spunând că „satisfacţia pacientului este un indicator al calităţii serviciilor de sănătate furnizate de orice unitate sanitară”.

Astfel, una dintre întrebări este dacă după internare medicul curant a explicat pe înţelesul pacientului care este tratamentul, în ce va consta, dacă personalul avea ecusoane sau dacă în cazul efectuării unei operaţii medicul anestezist a explicat care sunt riscurile.

De asemenea, o altă întrebare este dacă aparţinătorii au putut discuta cu medicul curant despre starea de sănătate cu uşurinţă sau după lungi insistenţe, dacă discuţiile s-au purtat pe hol, în salon, în cabinet în prezenţa altor persoane.

O altă întrebare este dacă pacientului i-au fost prezentate mai multe variante de tratament şi dacă au stabilit împreună care este varianta cea mai corectă.

În chestionar se atinge şi problema respectului cu care personalul medical, atât asistenţii cât şi medicii, ar trebui să trateze pacientul.

Comentarii