Compania de Transport va avea cheltuieli de 210 milioane de lei. Mai mult de jumătate din bani merge la salarii

marți, 21 februarie 2023, 02:50
3 MIN
 Compania de Transport va avea cheltuieli de 210 milioane de lei. Mai mult de jumătate din bani merge la salarii

Operatorul local de transport şi-a definitivat bugetul pe anul în curs. Cu o uşoară creştere faţă de 2022, cheltuielile CTP sunt estimate la peste 210 milioane lei, iar mai bine de jumătate din sumă reprezintă fondul de salarii. Potrivit bugetului aprobat recent de Consiliul de Administraţie, cheltuielile de naturală salarială înregistrează o creştere de 13 milioane lei, în condiţiile în care societatea ar urma să aibă în acest an un număr mediu de 1.250 de salariaţi (faţă de 1.195 în 2022). 

Astfel, cheltuielile de personal vor fi de circa 110 milioane lei. Compensaţia care va fi acordată de Primăria Iaşi este estimată la peste 72 milioane lei – aceşti bani sunt alocaţi, conform normelor europene, de la bugetul local pentru susţinerea activităţii CTP, în condiţiile în care operatorul oferă un serviciu public, cu tarif reglementat prin hotărâre de Consiliu Local (CL). Însă, la aceşti bani, se vor adăuga lună de lună diferenţele de tarif, respectiv acele sume de bani acordate de Primărie în contul gratuităţilor şi reducerilor oferite diverselor categorii de persoane.

Aceste fonduri sunt reflectate în veniturile generale ale operatorului şi nu apar pe un capitol separat în buget, dar, în oricare caz, suma finală va fi de ordinul zecilor de milioane de lei. La capitolul cheltuieli, CTP a prevăzut sume consistente pentru materiale consumabile (42 milioane lei – combustibili, piese de schimb) şi utilităţi (21 milioane lei – energie şi apă). Execuţia preliminată a bugetului pe anul 2022 arată că CTP avea plăţi restante de circa 26 milioane lei, în timp creanţele ajungeau la 11 milioane lei (cea mai mare sumă de recuperat era de la bugetul local).

Anul acesta vor începe lucrările la noul depou din Dacia

În ceea ce priveşte investiţiile, CTP a prevăzut o sumă minimă, de 2,9 milioane lei. Proiectele proprii ale CTP vizează în special achiziţia de tonete modulare (puncte de vânzare de bilete) şi alte diverse dotări. În schimb, investiţiile majore pentru susţinerea activităţii de transport vor fi derulate tot de Primărie.

În primul rând, vor fi finalizate proiectele europene în derulare, iar, în cursul anului, toate cele 32 de tramvaie noi şi 44 de autobuze electrice vor fi puse în circulaţie. În acest an, urmează să fie finalizat şi proiectul privind sistemul de e-ticketing, sistem care va fi implementat la nivel metropolitan, având în vedere că CTP şi-a extins activitatea şi către alte comune limitrofe. În acelaşi timp, va începe o nouă investiţie, de peste 200 milioane lei, pentru construirea unui nou depou în Dacia, banii fiind împrumutaţi de la Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).

Potrivit unui raport al CTP, au fost întocmite şi depuse toate documentaţiile pentru obţinerea acordurilor şi avizelor necesare pentru prima etapă a proiectului, respectiv de demolare a actualului depou. „În paralel, se elaborează documentaţia tehnică (caiet de sarcini, detalii execuţie, deviz estimativ) pentru lansarea procedurii de achiziţie în vederea desemnării executantului lucrărilor aferente proiectului (de construire a depoului, n.r.)”, se arată în raportul CTP. Conform estimărilor actuale, licitaţia de execuţie a noului depou va fi lansată în primăvară. Tot la capitolul investiţii noi, un alt proiect aprobat şi pentru care urmează a fi lansată licitaţia vizează furnizarea a încă 20 de tramvaie noi şi a 25 de autobuze electrice, banii fiind asiguraţi prin intermediul PNRR.

Comentarii