Coşmarul şoferilor ieşeni reînvie din toamnă: odată cu şcoala încep şi lucrările pe Bucium. Vor dura 19 luni

marți, 09 august 2022, 01:50
3 MIN
 Coşmarul şoferilor ieşeni reînvie din toamnă: odată cu şcoala încep şi lucrările pe Bucium. Vor dura 19 luni

Va fi modernizat sectorul dintre bld. Poitiers şi stradela Păun, adică o porţiune de 3,4 kilometri u termenul de execuţie este de 19 luni. Câştigătorul contractului este Conest

Lucrările de modernizare la una dintre cele mai importante artere de circulaţie din oraş ar putea începe în această toamnă. Primăria a finalizat evaluarea ofertelor pentru refacerea şoselei Bucium. Una dintre principalele probleme cu care se vor confrunta instituţia şi constructorul constă în modul în care va fi organizată circulaţia rutieră pe perioada lucrărilor, având în vedere că, în septembrie, începe noul an şcolar. Şoseaua Bucium este una dintre cele mai aglomerate artere din oraş, iar, la ore de vârf, sunt cozi întinse de maşini.

Conest a câştigat contractul de lucrări

Potrivit purtătorului de cuvânt al instituţiei, Sebastian Buraga, valoarea lucrărilor se ridică la 18,5 milioane lei (fără TVA), iar câştigătorul licitaţiei este Conest. Compania este principalul contractor al Primăriei pe lucrări de infrastructură. Recent, Conest a început lucrările de modernizare a parcului din faţa Teatrului Naţional, iar, spre finalul anului, ar trebui finalizată modernizarea liniei de tramvai Iaşi – Dancu, inclusiv cu reabilitarea carosabilului. În ceea ce priveşte şos. Bucium, artera de circulaţie va fi modernizată pe o porţiune de 3,4 km, respectiv pe sectorul cuprins între intersecţia cu bld. Poitiers şi intersecţia cu stradela Păun. Şoseaua are patru benzi de circulaţie, dar o lăţime variabilă, respectiv între 11 şi 14 metri, cu trotuare parţial amenajate (pavate). Proiectul cuprinde şi amenajarea de piste de biciclete: ori la marginea carosabilului, ori pe trotuar, după zona spaţiului verde. În acelaşi timp, va fi reabilitat şi podul Bucium care asigură continuitatea şoselei peste cursul de apă Vămăşoaia – podul are o lungime de 19 metri şi o lăţime de 20 metri.

„Până în prezent, pe şos. Bucium au fost executate lucrări la reţeaua de canalizare şi gaze naturale, pozate în carosabilul străzii. Aceste lucrări au dus la degradarea în timp a carosabilului generând o circulaţie anevoioasă, ceea ce duce la creşterea timpului de deplasare în trafic”, se arată în caietul de sarcini aferent licitaţiei. Primăria a lansat licitaţia pentru modernizarea şoselei în aprilie 2022, iar deschiderea ofertelor a avut loc o lună mai târziu. Alături de Conest, la procedură au mai participat Enviro Construct şi asocierea Concret Drum – Alpenside.

Potrivit informaţiilor publicate în sistemul naţional de achiziţii publice, câştigătorul licitaţiei a fost desemnat pe 21 iulie. „Câştigătorul licitaţiei este Conest, contractul este pe circuitul de semnare”, a declarat ieri Sebastian Buraga. Potrivit acestuia, oferta Conest este de 18,5 milioane lei, respectiv aproape 95% din valoarea estimată iniţial de Primăria Iaşi (19,6 milioane lei). Termenul de execuţie este de 19 luni de la data începerii lucrărilor, iar investiţia ar putea începe efectiv în toamnă. Rămâne de văzut modul în care Primăria şi Conest vor agrea calendarul lucrărilor şi modul în care acestea se vor desfăşira, având în vedere că în septembrie începe anul şcolar, iar blocajele rutiere pe şos. Bucium au devenit deja o tradiţie pentru şoferi.

Comentarii