COVID – Alertă maximă la Iași: niciun pat liber la ATI. 62 de noi infectări

sâmbătă, 12 septembrie 2020, 02:02
4 MIN
 COVID – Alertă maximă la Iași: niciun pat liber la ATI. 62 de noi infectări

Situaţie critică la Iaşi în ceea ce priveşte numărul de locuri la Terapie Intensivă la spitalele Covid şi unităţile suport: nu mai avem locuri disponibile pentru cazurile grave. Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase, a declarat ieri că în acest moment nu mai există niciun pat disponibil pentru pacienţii cu infecţia cu SARS COV 2 aflaţi în stare critică. Dacă epidemia ia amploare, situaţia se va agrava, devenind insurmontabilă. Ieri, Iaşul nu a coborât de pe podium la numărul de noi cazuri, situându-se pe locul trei, cu 62 de noi infectări raportate, după Bucureşti (140 de noi cazuri) şi Suceava (75 de noi cazuri). Semnele nu sunt deloc optimiste.

“La Boli Infecţioase nu mai este niciun loc la Terapie Intensivă. Mai sunt cinci locuri la Compartimentul special organizat de ATI de la Spitalul de Neurochirurgie. Pentru confirmaţi erau 20 locuri libere, în condiţiile în care ieri (alatăieri – n.r.) au fost peste 60 noi cazuri. În acelaşi timp, în legătură cu Spitalul mobil, am semnat comodatul şi urmează să facem o recepţie tehnică pe sfere de activitate cu specialiştii din spital”, a mai declarat prof.dr. Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase “Sfânta Parascheva”. Pe lângă criza de locuri din spitalele Covid şi suport COVID, a venit altă pacoste, respectiv focare în mai multe unităţi medicale. În cazul Institutului Regional de Oncologie, Secţia de Îngrijiri Paliative raporta pe data de 9 septembrie 9 cazuri de persoane declarate pozitiv cu Covid-19 în urma testărilor (4 pacienţi şi 5 salariaţi); ieri au mai apărut două teste pozitive în rândul personalului, astfel că numărul total de cazuri pozitive din acest focar este acum de 11. Şi la Spitalul Militar au fost depistate cinci cazuri de salariaţi declaraţi pozitiv cu Covid-19 în urma testărilor. “Angajaţii confirmaţi au fost izolaţi la domiciliu. Contacţii direcţi şi apropiaţi au fost carantinaţi. Spatiile comune au fost dezinfectate”, au transmis reprezentanţii DSP.

Profesor infectat la Liceul “Adamachi”

Caz de COVID 19 şi la Liceul Agricol “Vasile Adamachi” din Copou. Este vorba despre un cadru didactic. Profesoara s-ar fi testat în urmă cu două zile, pentru că în weekend urma să plece într-o excursie, iar rezultatul pozitiv a venit ieri, în jurul prânzului. Fiiind membru de sindicat, cadrul didactic a beneficiat de sprijinul USLIP Iaşi la efectuarea testului. DSP a demarat o anchetă epidemiologică, iar conducerea liceului aşteaptă indicaţiile medicilor. “Profesoara a venit la şcoală, dar a purtat masca şi a păstrat distanţa regulamentară. La noi, şedinţele sau întâlnirile se ţin în curte. Avem deja lista contacţilor direcţi de la şcoală, şi acum aşteptăm un comunicat privind ancheta epidemiologică. După aceea, se va întruni Consiliul de Administraţie care va înainta o propunere la ISJ. În acest moment, în schimb, avem o problemă: nu găsim o firmă care să facă în timp util dezinfecţia specială“, a declarat Carmen Zeletin, directorul liceului. Ea a adăugat că mai există cazat în căminul liceului un elev din Republica Moldova care se află în carantină. “A avut boala sau are cineva din familia lui. Nu vă pot spune exact acum”, a adăugat Carmen Zeletin.

Spectacolul Operei, sub semnul COVID după spectacolul La Castel

Şi în mediul economic există focare, apărute mai ales după întoarcerea angajaţilor din concediu. Surse din cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă au declarat că există patru cazuri noi depistate în rândul salariaţilor la restauratul La Castel. DSP Iaşi a demarat o anchetă epidemiologică aici, mai ales că grădina restaurantului a fost folosită ca spaţiu de spectacol de către Opera ieşeană chiar în urmă cu două zile. “Opera a organizat în parteneriat cu Hotel Restaurant La Castel spectacolul «Opera La Castel – Seara Compozitorilor ruşi», care a avut loc joi, începând cu ora 19. Până la data evenimentului nu ni s-a transmis că ar exista vreo problemă în privinţa organizării acestuia. Spectacolul s-a desfăşurat cu respectarea tuturor măsurilor impuse de legislaţia în vigoare. Întreg personalul ONRI şi spectatorii nu au intrat în contact cu personalul restaurantului pe parcursul evenimentului”, a declarat managerul Operei, Beatrice Rancea.

La spectacol au fost prezenţi aproximativ 100 de spectatori. “Cei 4 angajaţi provin din rândul personalului de întreţinere a grădinii şi personal tehnic, care au prezentat simptome uşoare la începutul săptămânii, mai exact luni. Au făcut testul, le-a ieşit pozitiv şi de atunci au fost trimişi în izolare. Doar o persoană s-a internat în spital, din câte ştiu. Am luat toate măsurile impuse de îndată ce am aflat că s-au infectat, pentru a proteja clienţii şi ceilalţi angajaţi împotriva răspândirii virusului. Scopul nostru principal este limitarea oricărui risc asupra activităţilor în desfăşurare”, ne-a declarat Constantin Rădeanu, administratorul La Castel.

Primarul şi vicele de la Podu Iloaiei, suspecţi

Medicii epidemiologi mai atrag atenţia asupra faptului că există în continuare focare familiale. Nu este exclus ca un astfel de focar să apară chiar în familia primarului Gabriel Istrate şi a viceprimarului Viorel Tcaciuc de la Podu Iloaiei, cei doi fiind contacţi direcţi ai unor rude confirmate deja cu COVID 19. În cazul primarului Gabriel Istrate este vorba despre soacra acestuia, testată pozitiv, şi care locuieşte în aceeaşi casă cu edilul. În situaţia lui Viorel Tcaciuc, ar fi vorba de soţia şi fiica, ambele confirmate cu infecţia cu noul coronavirus. Până ieri, cei doi nu se testaseră. Mai mult chiar, ar fi mers la serviciu. 

Comentarii