Covid la Iaşi, valul 5: în medie, au fost şapte decese în fiecare zi

miercuri, 23 februarie 2022, 02:50
2 MIN
 Covid la Iaşi, valul 5: în medie, au fost şapte decese în fiecare zi

Numărul cazurilor noi scade, însă numărul de decese se menţine ridicat n la centrele de vaccinare cu mai puţin de 10 persoane pe zi, activitatea se suspendă

Incidenţa COVID 19 scade uşor în judeţul Iaşi, ieri fiind raportată o rată de infectare de 13,38 la mia de locuitori pe municipiul reşedinţă de judeţ. Aparent, situaţia din secţiile ATI COVID este normală, tot ieri existând la nivelul judeţului un număr de 24 de paturi libere. Cu toate acestea, medicii avertizează că numărul paturilor care se eliberează zilnic la ATI este echivalent în mare parte cu numărul de decese raportate. Ca medie, pe toată perioada de la izbucnirea valului 5 şi până acum, la nivelul judeţului, în fiecare zi, şapte pacienţi confirmaţi cu COVID 19 şi-au pierdut viaţa. „Suntem încă în val. Noi, infecţioniştii şi epidemiologii, am spus că valul acesta se va menţine până undeva la sfârşitul lunii februarie, începutul lunii martie, după care, sigur, numărul de cazuri va scădea. Niciodată un val pandemic nu se termină brusc, adică astăzi avem un număr de cazuri şi mâine nu vom mai avea niciunul. Cu astfel de fluctuaţii la numărul de cazuri sau decese ne vom mai întâlni, dar categoric mersul biologic al unui astfel de fenomen acesta este. Vom mai avea încă în terapie intensivă pentru că, totdeauna, numărul celor din ATI rămâne crescut cam două săptămâni după ce a trecut vârful valului. Cum numărul celor din ATI este încă mare, atunci şi numărul de decese este mare. Într-adevăr, cei vaccinaţi cu trei doze nu fac forme grave”, a spus dr. Carmen Dorobăţ‚ medic primar infecţionist la Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva”.

În pofida faptului că s-a dovedit că vaccinul previne o formă gravă a bolii, la centrele de vaccinare bate vântul. Drept urmare, Direcţia de Sănătate Publică a decis suspendarea activităţii la unele dintre ele. „Acolo unde se înregistrează mai puţin de 10 persoane pe zi, activitatea se suspendă pentru că sunt nişte cheltuieli care nu se justifică. Pe 21 februarie, la nivelul întregului judeţ, doar 34 de persoane au primit doza I. În aceste condiţii, urmează să suspendăm activitatea la circa 12 centre de vaccinare”, a spus dr. Vasile Cepoi, directorul DSP Iaşi. 

Comentarii