Cum merge vaccinarea cadrelor medicale din Iași. Și cum va decurge pentru restul populaţiei

miercuri, 06 ianuarie 2021, 03:00
3 MIN
 Cum merge vaccinarea cadrelor medicale din Iași. Și cum va decurge pentru restul populaţiei

Aceasta va începe probabil peste două luni. Deocamdată, la vaccinarea cadrelor medicale la Iaşi, doar unul din patru s-a înscris. Termenul limită este însă peste nouă zile: 15 ianuarie. În rândul angajaţilor de la Protecţie Socială, doar jumătate vor vaccinul. Dacă în primul caz ar fi vorba de funcţionarea defectuoasă a platformei de înscriere, în cazul al doilea pare să prevaleze frica de vaccin sau chiar ignoranţa.

Doar o pătrime din numărul total de cadre medicale care activează în reţeaua sanitară ieşeană s-a înscris până acum pentru vaccinarea împotriva infecţiei cu SARS COV 2. În rândul angajaţilor din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, procentul ajunge la aproape 50%. Dacă, în cazul primei categorii, de vină ar fi platforma de înregistare pusă la dispoziţie de Guvern, în cazul celor de la DGASPC ar fi frica de eventualele reacţii adverse ale vaccinului.

Exemplul dat de cadrele medicale: o pătrime vor vaccin, deocamdată

Până acum, în prima etapă de vaccinare, în judeţul Iaşi s-au înscris 3.640 de angajaţi din sistemul sanitar. Vaccinarea celor implicaţi în prima linie pe frontul anti-Covid 19 se va încheia joi, 7 ianuarie.

„Astăzi (ieri – n.r.) a devenit funcţională platforma de planificare pentru cadrele medicale atât din spitale cât şi din afara spitalelor. E greu de spus care este procentul celor înscrişi. Cei care s-au înscris deja şi sunt în curs de vaccinare reprezintă o pătrime din totalul personalului medical din spitale şi ambulatoriu“, a declarat Vasile Cepoi, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi.

Începând cu 7 ianuarie, urmează să fie vaccinate cadrele medicale ce funcţionează în afara spitalelor din sistemul public sau privat. Acestea au la dispoziţie pentru a se înscrie şi a se vaccina săptămâna 7-15 ianuarie, DSP Iaşi intenţionând ca peste aproape două săptămâni să termine campania în rândul personalului medical.

Jumătate dintre angajaţii DGASPC vor să se vaccineze. Restul se tem

Începând cu 15 ianuarie, DSP Iaşi intenţionează să demareze campania de vaccinare în rândul personalului şi al beneficiarilor din unităţile aflate în subordinea DGASPC Iaşi.

„Pentru aceasta am pregătit echipe mobile care se vor deplasa la centrele speciale şi rezidenţiale pentru a vaccina angajaţii dar şi pe cei aflaţi în ocrotire acolo“, a adăugat Vasile Cepoi.

În cazul DGASPC, lista celor care urmează să se imunizeze este la fel de scurtă ca şi a celor din sistemul sanitar.

„Deja am întocmit listele, astfel încât dintr-un număr de 566 de angajaţi, 279 şi-au exprimat intenţia de a se vaccina. În cazul beneficiarilor care au peste 65 de ani sau/şi cu boli cronice, din 400, un număr de 361 şi-au dat acordul pentru vaccinare. Cei care nu doresc să se vaccineze, probabil că o vor face după ce vor constata că ai lor colegi nu au avut niciun fel de reacţie adversă la vaccin“, a declarat Tiberiu Bantaş, purtătorul de cuvânt al DGASPC Iaşi.

Echipa medicală pentru etapa a II-a, incompletă

În ceea ce priveşte echipa medicală care va fi implicată în etapa a II-a de vaccinare adresată persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani şi/sau cu boli cronice, nici până acum nu este completă.

„Mărimea echipei de vaccinare este destul de mare, pentru că noi am estimat că ar fi bine să finalizăm vaccinarea celor peste 300.000 de persoane din etapa a II-a în două luni. Ar trebui teoretic să avem 109 echipe, iar fiecare echipă să aibă doi medici, doi asistenţi şi un referend. Astăzi, Guvernul va aproba ordonanţa de urgenţă prin care se va stabili modalitatea de contractare a acestor servicii cu personalul de specialitate şi vom vedea dacă vom reuşi să facem un număr atât de mare de echipe care să deservească cele 31 de centre comunitare pe care vrem să le înfiinţăm“, a mai spus Vasile Cepoi.

În legătură cu organizarea centrelor comunitare, acesta a adăugat că locaţiile au fost deja verificate şi urmează ca, după echiparea şi mobilarea lor, să fie reevaluate.

În ceea ce priveşte ultima etapă, care prevede vaccinarea popu­laţiei active, conducerea DSP Iaşi a spus că criteriul de vaccinare este primul înscris, primul vaccinat.

Comentarii