De ce cer medicii ieşeni un nou lockdown? IMAGINEA DEZASTRULUI – 31 de morţi în weekend

luni, 11 octombrie 2021, 01:50
3 MIN
 De ce cer medicii ieşeni un nou lockdown? IMAGINEA DEZASTRULUI – 31 de morţi în weekend

Încă un weekend negru la Iaşi, cu 31 morţi, număr record, dar şi cu cozi fără precedent, adesea de peste 10 ambulanţe, în curtea Spitalului de Infecţioase. „Sistemul va ceda. Suntem în cel mai sumbru scenariu pe care ni l-am imaginat” spun medicii de aici, lupta lor cu situaţia devenind de la o zi la alta tot mai inegală. Atât sâmbătă, cât şi duminică, în curtea spitalului, coada de ambulanţe cu pacienţi COVID trecea de porţile de intrare. Se stătea cu orele bune. În fiecare dintre maşini, un echipaj trata un pacient cu o formă severă de infecţie, care aştepta să fie evaluat, dar pentru care nu exista niciun loc liber la vreun spital din Iaşi. 

„Iniţiem tratamentul, îngrijirea şi monitorizarea lor în interiorul ambulanţelor. Pacienţii sunt în proporţie de peste 99% nevaccinaţi”, spune directorul unităţii, dr. Florin Roşu. Acesta a făcut apel la autorităţi pentru impunerea unui nou lockdown, altfel situaţia urmând a deveni cu adevărat de neimaginat.

 „Am susţinut şi îmi menţin sfatul medical: singura armă împotriva pandemiei este vaccinarea, iar în momentul de faţă lockdown-ul este necesar imperios! Dacă nu ne vaccinăm şi nu impunem măsuri restrictive, legale şi corect epidemiologic, sistemul medical va ceda”, a declarat managerul Spitalului de Infecţioase Iaşi, unitate de la o zi la alta tot mai aproape de colaps. În weekend a fost presiune foarte mare inclusiv pe locurile care nu necesită suport ATI, în timp ce fiecare raportare a DSP are menţiunea: „în momentul de faţă, nu sunt libere paturi ATI”. În total, duminică, la Iaşi erau ocupate 760 de paturi cu persoane infectate cu forme medii sau severe ale bolii, dintre care 86 erau paturi ATI. Dintre acestea, se remarcă faptul că inclusiv spitalele care oferă suport ATI pentru afecţiuni particulare au paturile disponibile ocupate: şase la Spitalul de Copii, două la Maternitatea „Elena Doamna” şi patru la Spitalul „Dr. C.I. Parhon”.

De ce cer medicii un nou lockdown?

Ieri, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, dr. Florin Roşu, a făcut un nou apel pentru un lockdown de două săptămâni, care ar fi important, spune el, pentru a reduce rata de transmitere a virusului. Acest fapt ar duce, simultan, şi la reducerea cazurilor grave şi medii, degrevând spitalele care abia mai fac faţă. „Suntem în cel mai sumbru scenariu pe care ni l-am imaginat”, a declarat dr. Florin Roşu. El a precizat că, în weekend, curtea spitalului a fost plină de ambulanţe. Echipajele medicale aşteptau evaluarea pacienţilor pe care îi transportau şi apoi eliberarea unui loc într-o unitate medicală, pentru a-i putea interna acolo. Timpul de aşteptare a depăşit, adesea, şi trei ore.

„Curtea spitalului este asaltată şi ocupată în totalitate de ambulanţe cu pacienţi suspecţi sau pozitivi care urmează să fie consultaţi de către medicii specialişti. Marea majoritate vor necesita internare, în schimb, locuri disponibile nu mai sunt. Vom iniţia tratamentul, îngrijirea şi monitorizarea lor în interiorul ambulanţelor. Pacienţii sunt în proporţie de peste 99% nevaccinaţi, de aceea am susţinut şi îmi menţin sfatul medical: singura armă împotriva pandemiei este vaccinarea, iar în momentul de faţă, lockdown-ul este necesar imperios! Dacă nu ne vaccinăm şi nu impunem măsuri restrictive, legale şi corect epidemiologic, sistemul medical va ceda”, a declarat dr. Florin Roşu.

31 de oameni au murit în weekend

1.140 de cazuri noi de COVID-19 au fost înregistrate în ultimele două zile în judeţul Iaşi, conform raportărilor Institutului Naţional de Sănătate Publică. Sâmbătă au fost anunţate 571 de cazuri, în timp ce duminică au fost 569. În acest timp, 31 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma infecţiei cu SARS-CoV-2. Deşi aflată la cote mai crescute faţă de începutul toamnei, rata de vaccinare în judeţul Iaşi este în continuare una scăzută.

Spre exemplu, raportarea de duminică, la prânz, arăta că în ziua de 9 octombrie au fost vaccinate 2.011 persoane cu vaccinuri ARN mesager şi 402 persoane cu Johnson&Johnson, administrat în doză unică. Din cele 2.011 persoane, 966 au primit doza I, 137 s-au prezentat pentru rapel şi 908 s-au vaccinat cu doza booster.

 

 

Comentarii