Advertorial

Deputatul USR Filip Havârneanu, dialog cu adolescenții în cadrul proiectului „Elevii fac legea” (P)

miercuri, 26 octombrie 2022, 05:50
3 MIN

Parlamentarul ieșean a fost invitat la Colegiul Economic "Virgil Madgearu" pentru a vorbi cu elevii despre educație, despre importanța votului și despre schimbările pe care ei le doresc în învățământ. Filip Havârneanu, care este secretar al Comisiei pentru Învățământ de la Camera Deputaților, va duce dorințele copiilor în Parlament, acolo unde trebuie să fie ascultate și să devină realitate.

Deputatul de Iaşi Filip Havârneanu a purtat dialoguri constructive cu elevii de la Colegiul Economic "Virgil Madgearu", la clasele a XI-a și a XII-a, iar feedback-ul a fost unul pozitiv. Este cea de-a doua întâlnire "pe terenul" copiilor, prima fiind în luna iunie a acestui an.

"Am acceptat invitația de a vorbi, cu sinceritate și pragmatism, despre obiectivele noastre comune, despre apăsările lor, despre ce ar trebui să transmită învățământul de azi. Ediția a II-a a proiectului "Elevii fac legea" este de fapt, despre dezbateri absolut necesare care trebuie să plece de la clasă. Îi mulțumesc lui Eduard Purice, care este președintele Consiliului Elevilor că a stabilit o punte între mine și colegii săi. Am vorbit despre importanța votului, despre votul la 16 ani, despre acest reflex care nu trebuie ignorat, despre implicarea civică și mai ales despre Legile Educației. Fiecare copil cu care am relaționat a scris pe o coală de hârtie schimbările pe care le așteaptă el în educație", a declarat Filip Havârneanu.

Manualele vechi trag în jos noua generație

Parlamentarul USR relatează că una dintre nemulțumirile elevilor este legată de materialele de predare, care corespund altor vremuri și nu sunt în pas cu noile provocări educaționale.

"Acești copii vor alege cum arată viitorul, dar până atunci, noi, adulții, avem datoria de a-i antrena pentru viitor. Elevii prezenți mi-au arătat manuale din 2006. Strategii de marketing predate după minimele cunoștințe din acest domeniu, de acum 16 ani. Cărțile din școlile de stat se raportează la trecutul sărac informațional, în condițiile în care vin să livreze cunoștințe din domenii foarte dinamice. Manualele învechite nu sunt adaptate nevoilor tinerei generații, nu sunt corelate cu prezentul, nu răspund realității pe care copiii o înfruntă când părăsesc băncile școlii. Am repetat asta și voi continua până când cei responsabili din Ministerul Educației vor asculta și opinia elevilor și vor actualiza materialele didactice, pentru a aspira la un învățământ de calitate" a menționat deputatul ieșean.

Filip Havârneanu le-a promis elevilor că  va duce dorințele lor scrise, în Parlament, pentru că "ei merită să se simtă susținuți, ascultați și merită să fie parte a deciziilor care le influențează întreg procesul de maturizare".

"Am întâlnit adolescenți de la trei clase și sunt încântat să văd că această școală ține în continuare un standard ridicat și că aici, elevii, profesorii și conducerea fac împreună o echipă grozavă. Colegiul la care am fost se remarcă prin foarte multe proiecte europene (Erasmus , POCU) la care participă elevii și profesorii în alte țări europene, fac practică și cunosc sisteme de educație diferite, puse la punct, cu multe exemple de preluat și totodată, au rezultate bune, pentru că sunt talentați şi foarte muncitori ", a adăugat Filip Havârneanu.

Comentarii