Cota unică – linia roșie a unei colaborări politice! (P)

miercuri, 17 aprilie 2024, 10:20
2 MIN
 Cota unică – linia roșie a unei colaborări politice! (P)

Demersul PNL încearcă să securizeze un sistem fiscal care funcționează foarte bine și care a generat o serie de avantaje pentru România.

Împreună cu mai mulți parlamentari ai PNL am semnat și depus recent un proiect legislativ inițiat de fostul ministru al finanțelor, Alexandru Nazare, prin care  propunem ca actualul sistem fiscal, respectiv cota unică de impozitare, să nu poată fi modificat, completat sau eliminat până în 2033.

De ce am depus un astfel de proiect ?

Am făcut asta ca un răspuns la speculațiile din ultima perioadă privind iminența schimbării actualului sistem de impozitare după 2024. Aceste speculații întrețin o stare de incertitudine și sunt de natură să bulverseze mediul de afaceri.

Noi, liberalii, am declarat în repetate rânduri că actualul sistem de impozitare reprezintă o linie roșie. Dorim, deci, să eliminăm orice posibilitate de a modifica sau chiar anula cota unică de impozitare în următorii ani.

Avem nevoie de această garanție și pentru siguranța mediului de afaceri, afectat de discuțiile permanente privind modificarea actualului sistem de impozitare.

Demersul PNL încearcă să securizeze un sistem fiscal care funcționează foarte bine și care a generat o serie de avantaje pentru România.

Cota unică a avut mai multe efecte pozitive în plan macroeconomic, fiscal, bugetar, social. Astfel în plan macroeconomic – PIB-ul a crescut cu rate mai mari comparativ cu cel de la nivelul statelor U.E, contribuind la reducerea decalajelor de dezvoltare. Totodată, cota unică a stimulat investițiile străine directe, dar și consolidarea capitalului românesc.

În al doilea rând, în plan fiscal -a redus economia gri și a crescut gradul de conformitate fiscală.

De asemenea, a determinat o scădere puternică a costurilor de administrare a politicii fiscale. În egală măsură cota unică  a condus la creșterea veniturilor bugetare și și-a demonstrat eficacitatea anti-ciclică în perioadele economice dificile.

În plan social – a determinat creșterea numărului de locuri de muncă și a redus munca la negru. Un alt beneficiu enorm a fost stimularea muncii și obținerea de venituri din mai multe surse, fapt care a condus la creșterea veniturilor românilor.

Noi liberalii rămânem consecvenți. Sistemul cotei unice de impozitare nu și-a epuizat potențialul de dezvoltare economică și socială.

Este și motivul pentru care PNL consideră absolut necesar ca el să fie menținut pentru următorii 10 ani fiscali.

Comentarii