Dezbatere publică: arhiva Consiliului Judeţean se va ridica lângă fabrica Leier, în Zona Industrială

joi, 17 august 2023, 01:50
2 MIN
 Dezbatere publică: arhiva Consiliului Judeţean se va ridica lângă fabrica Leier, în Zona Industrială

Consiliul Judeţean (CJ) va construi o clădire cu trei etaje în Zona Industrială. Imobilul va găzdui arhiva instituţiei. Proiectul de Plan Urbanistic Zonal (PUZ) a fost publicat de Primăria Iaşi, iar pe 28 august va avea loc o dezbatere publică. 

Administraţia judeţeană are la dispoziţie un teren cu o suprafaţă de aproape 6.000 mp, în vecinătatea Leier, pe bld. Virgil Săhleanu (fosta Calea Chişinăului). Potrivit bilanţului teritorial, construcţia va ocupa peste 2.700 mp, circulaţiile circa 1.500 mp, iar spaţiile verzi aproape 1.800 mp. În urma analizei făcute de specialişti, a rezultat faptul că terenul prezintă condiţii grele de fundare.

„Terenul de fundare are caracter dificil, fiind alcătuit dintr-un strat de argilă brun cenuşie, plastic virtoasă, având caracter contractil, cu probabilitatea producerii fenomenelor de contracţie-umflare la variaţia umidităţii acestuia”, se arată în studiul geotehnic.

Administraţia judeţeană a iniţiat construirea sediului pentru arhivă în cursul anului trecut.

„Consiliul Judeţean Iaşi nu dispune de un spaţiu adecvat cu funcţiunea de arhivă care să deservească atât Consiliul Judeţean cât şi instituţiile din subordine, în acest sens se intenţionează construirea unei clădiri pentru arhivă”, se arată într-o hotărâre a plenului CJ din septembrie 2022.

Ulterior, CJ a lansat o licitaţie pentru întocmirea documentaţiilor tehnice: contractul a fost semnat cu Arhivolta Studio de Arhitectură Iaşi pentru suma de 70.000 lei, fără TVA, iar studiile au fost predate în luna aprilie 2023.

Pe teren se află două construcţii care vor fi demolate. Imobilul va cuprinde birouri administrative, spaţii tehnice şi încăperi destinate păstrării arhivei principale (depozite, sală de studiu, camere de lucru şi cameră restaurare şi cameră de evacuare). La acest moment, nu există estimări privind valoarea investiţiei. 

Comentarii