E oficial: SRU Iaşi, mai scump cu un miliard. Poate fi lansată licitaţia de execuţie a celui mai avansat proiect de spital de urgenţă din ţară

sâmbătă, 28 octombrie 2023, 01:50
2 MIN
 E oficial: SRU Iaşi, mai scump cu un miliard. Poate fi lansată licitaţia de execuţie a celui mai avansat proiect de spital de urgenţă din ţară

Guvernul a actualizat costurile de construire a Spitalului Regional de Urgenţă (SRU) Iaşi. ZDI a anunţat, încă de la mijlocul lunii octombrie, că necesarul de fonduri pentru SRU a crescut cu aproape un miliard de lei – de la 2,4 miliarde lei în 2019 la 3,3 miliarde lei anul curent.

 

Reaprobarea indicatorilor tehnico-economici face posibilă lansarea licitaţiei de execuţie. În context, amintim că fondurile au fost deja asigurate de către Uniunea Europeană şi Guvern (credit bancar) în cotă parte similară, dar cu un aport mai mare din partea UE. Licitaţia de lucrări va fi lansată până la finalul acestui an, iar valoarea estimată a contractului va depăşi cu siguranţă 1,5 miliarde lei.

Actualizarea de costuri a venit în contextul în care, în perioada 2019 – 2023, au fost majorate preţurile la materii prime, materiale de construcţii, echipamente, dotări, utilaje, energie sau la combustibil.

În cifre absolute, valoarea investiţiei SRU Iaşi a crescut cu 893 milioane lei (37,5% faţă de anul 2019), majorarea fiind defalcată astfel: lucrări suplimentare (un plus de 184 milioane lei şi o creştere de 7,7%) şi actualizarea preţurilor la nivelul anului 2023 faţă de 2019 (un plus de 709 milioane lei, respectiv o creştere de 29%).

La acest moment, Agenţia Naţională pentru Dezvoltarea Infrastructurii de Sănătate (ANDIS), autoritate care gestionează proiectele spitalelor regionale, are în desfăşurare două licitaţii în relaţie cu SRU Iaşi. Una este pentru dirigenţie de şantier, iar cealaltă pentru pregătirea şantierului. În ambele situaţii, procedura este în fază de evaluare a ofertelor depuse.

Guvernul a adoptat ieri o decizie similară şi în cazul SRU Cluj. Spitalul clujean valora, în 2019, 2,6 miliarde lei, iar noii indicatori actualizează nivelul investiţiei la 3,4 miliarde lei. Deocamdată, pentru SRU Craiova, încă nu a fost întocmit un proiect de actualizare. 

Cititi si: Un miliard de lei în plus la SRU: scumpire cu 37% din cauza actualizării preţurilor, heliportului şi etajelor adăugate la Spitalul Regional

Comentarii