Haos în cadastrul comunelor ieşene. Mii de titluri de proprietate trebuie rectificate

miercuri, 24 octombrie 2018, 01:50
3 MIN
 Haos în cadastrul comunelor ieşene. Mii de titluri de proprietate trebuie rectificate

Jale mare în cadastrul general al judeţului Iaşi! Pentru că în anii de după revoluţie s-au făcut titluri de proprietate pe genunchi, în prezent, pe aceeaşi parcelă de teren au ajuns să fie doi stăpâni. Mai grav este că nimeni nu poate descâlci iţele transmiterii unei proprietăţi în anii din urmă, nici măcar prin intermediul instanţei. Aşa se face că, în prezent, în judeţul Iaşi există mii de oameni care au acte de proprietate însă au fost greşite intenţionat, care au de aşteptat ani întregi până să le fie rectificate terenurile ca să le poată vinde sau transmite moştenitorilor.

Situaţia este generalizată la nivelul întregului judeţ Iaşi. Anul acesta, au fost rectificate în tot judeţul 534 de titluri de proprietate, iar în 2017, un număr de 692 de titluri. Anul trecut, cel mai bine s-a mişcat comuna Gorban, care a reuşit să alcătuiască documentaţii pentru 34 de titluri, şi Răducăneniul, 30 de titluri. Prefectul Iaşului spune că persoanele care nu reuşesc să modifice titlurile greşite, nu o pot face prin intermediul instanţei, ci prin indermediul administraţiei locale şi judeţene.

“Cererile şi documentaţiile sunt aprobate de către comisia de fond funciar local. Sunt multe comune care întâmpină aceste greutăţi, a fost o periodă când titlurile au fost eliberate pe genunchi. În primul rând, proprietarul ar trebui să verifice dacă titlul de proprietate este valid, dacă are documente în spate”, a spus ieri Marian Şerbescu, prefectul Judeţului Iaşi. În anul 2018, cele mai mule rectificări au fost făcute de către Primăria Ţibăneşti, care a avizat 27 de documentaţii şi Mogoşeşti Siret, cu 24 de documentaţii. Un exemplu negativ în acest sens este Primăria Leţcani. Vă vine să credeţi că, aici, 95% din titlurile de proprietate eliberate de către autorităţi sunt greşite? Astfel, proprietarului unui teren căruia i-au fost trecuţi greşit vecinii în titlul de proprietate, ar trebui să îi fie corectat documentul tot de către primărie. Însă oamenii trebuie să apeleze la un cadastrist autorizat pentru a face documentaţia tehnică, necesară rectificării titlului de proprietate. Evident, pe banii lor. Deşi acesta ar trebui să formuleze doar o cerere, iar angajaţii de aici să alcătuiască dosarul. Însă în cadastrul acestei primării există o încâlceală încât nimeni nu o poate desluşi. În anul 2017, primăria a reuşit să rectifice 13 titluri de proprietate, iar în anul 2018, numai cinci rectificări. Culmea, încâlceala de aici nu a putut să o desluşească nici măcar o firmă privată care a câştigat în urmă cu opt ani licitaţia pentru a face cadastrul general în trei comune, printre care şi Leţcaniul. Celelalte sunt Movileni şi Dumeşti. De atunci, firma nu şi-a mai trimis inginerii pentru a începe treaba.

Actualul primar este depăşit de situaţie, deoarece el a moştenit situaţia de la fostul primar al comunei. Acum, el spune că nu are ce face. “Eu am pus la dispoziţie firmei respective toate documentele cadastrale. Le-am dat şi birou. Însă au trimis un inginer, ce-i drept, cam neexperimentat care, atunci când a văzut ce haos este aici, şi-a pus mâinile în cap şi a plecat. Noi ştim că este o problemă uriaşă cu care ne confruntăm, însă nu este vina mea. Documentaţia pentru titlurile de proprietate eliberate în anii de dinainte de 2000 au fost elaborate de către un angajat al primăriei şi un primar care nu mai sunt în prezent. Am notificat pe cei de la firma respectiveă să vină să facă treaba, însă nu am cu cine vorbi, sunt depăşiţi de situaţie”, a spus ieri Stelică Turcu, primarul comunei Leţcani. 

 

 

Comentarii