Ieşenii ar putea beneficia, în viitor, de teste genetice care ar putea detecta boli grave

vineri, 29 aprilie 2022, 23:15
2 MIN
 Ieşenii ar putea beneficia, în viitor, de teste genetice care ar putea detecta boli grave

În curând, ieşenii vor putea să ştie care sunt riscurile de a face anumite boli care pot fi fatale, în urma unui test genetic. Acest lucru a fost anunţat de reprezentaţii firmei Praxis.

 "În SUA, există un astfel de test pe care noi ne străduim să-l facem de rutină şi în România. Acest test, scanează practic ADN-ul uman. Nu putem vorbi de toate posibilile boli pe care le va putea face copilul sau adultul, dar cu siguranţă vom putea trage un semnal de alarmă asupra unor boli sau manifestări importante care pot duce la o infirmitate, tulburări metabolice sau chiar deces", a precizat dr. Cristina Hristodorescu, managerul Laboratoarelor Praxis. Deocamdată, astfel de teste se realizează doar în clinici private din Bucureşti. Cristina Hristodorescu a adăugat că astfel de teste sunt esenţiale în contenxul noilor viruşi apăruţi în lume. "În cazul virusului SARS COV 2, noi putem determina cu aproximaţie când pacientul a trecut prin boală. În cazul hepatitei B sau C, putem determina cantitatea virală. Testul genetic de care am amintit este extrem de important în cotextul dat. Eu sunt convinsă că în cazul acelor copii cu forme severe de hepatită necunoscută este vorba de o tară, o problemă metabolică, genetică tocmai pentru că au făcut acea formă fulminantă a bolii", a mai spus Cristina Hristodorescu.

Precizăm că, la nivel naţional, momentan, un singur copil a fost confirmat cu dignosticul de hepatită misterioasă. Este vorba de o fetiţă de cinci ani, internată la Spitalul „Grigore Alexandrescu”. Starea fetiţei s-a agravat în ultimele zile, iar medicii spun că cel mai indicat este un transplant. În acelaşi timp, mama fetiţei se află în analize pentru a vedea dacă este compatibilă sau nu pentru procesul de donare de ficat. Tot medicii curanţi ai micuţei au precizat că aceasta este suspicionată ca având boala Wilson, o boală genetică ce afectează ficatul. Tot ieri, la Sibiu, medicii au ridicat suspiciunea de hepatită misterioasă la încă doi copii, numărul acestora la nivel naţional fiind de cinci.

Comentarii