Note pentru toți angajații din spitale, de la directori până la infirmiere

marți, 28 ianuarie 2020, 02:59
3 MIN
 Note pentru toți angajații din spitale, de la directori până la infirmiere

Începând de anul viitor, toţi managerii de spitale, directorii medicali, şefii de clinici şi secţii, precum şi asistentele medicale şi personalul auxiliar şi TESA din instituţiile de sănătate public vor fi scoşi la tablă. Aceştia vor primi note în fiecare an, de la 1 la 5, pentru activitatea prestată.

Potrivit ordinului mi­nistrului Sănătăţii, Victor Costache, „evaluarea performanţelor profesionale individuale ale personalului contractual de execuţie şi conducere reprezintă aprecierea obiectivă a performanţelor profesionale individuale ale personalului contractual, prin compararea gradului şi modului de îndeplinire a criteriilor de evaluare a performanţelor profesionale individuale stabilite cu rezultatele obţinute în mod efectiv de către personalul contractual, pe parcursul unui an calendaristic“.

Evaluarea urmăreşte „corelarea obiectivă dintre activitatea şi cunoştinţele personalului contractual necesare îndeplinirii obiectivelor individuale, stabilite în baza atribuţiilor din fişa postului şi cerinţele funcţiei contractuale, prin raportare la nivelul funcţiei contractuale deţinute, asigurarea unui sistem motivaţional, astfel încât să fie determinată creşterea performanţelor profesionale individuale, precum şi identificarea necesităţilor de instruire a personalului contractual, pentru îmbunătăţirea rezultatelor activităţii desfăşurate în scopul îndeplinirii obiectivelor stabilite“.

În ordinul semnat de Victor Costache se prevede că procedura de evaluare a performanţelor profesionale se va aplica fiecărui angajat din spitale, în raport cu cerinţele postului.

Note de la 1 la 5

Conform documentului, calitatea de evaluator o va avea cel care conduce sau coordonează compartimentul în cadrul căruia îşi desfăşoară activitatea persoana evaluată şi persoana de conducere ierarhic superioară potrivit structurii organizatorice a unităţii sanitare publice, pentru persoanele de conducere. Pentru conducătorii instituţiilor publice numiţi prin ordin al ministrului Sănătăţii, fişa de evaluare a performanţelor profesionale individuale se aprobă de ministrul Sănătăţii.

Calificativul acordat în baza fişei de evaluare a performanţelor profesionale individuale este aprobat de conducătorul instituţiei publice, iar pentru conducătorii instituţiilor publice numiţi prin ordin al ministrului Sănătăţii fişa de evaluare a performanţelor profesionale individuale se aprobă de ministrul Sănătăţii.

Calificativul final al evaluării se stabileşte pe baza notei finale, după cum urmează: între 1,00 şi 2,00 – nesatisfăcător, între 2,01 şi 3,50 – satisfăcător, între 3,51 şi 4,50 – bine, între 4,51 şi 5,00 – foarte bine. Notarea criteriilor de evaluare a performanţelor profesionale individuale se face cu note de la 1 la 5, nota exprimând gradul de îndeplinire a respectivului criteriu. Pentru a obţine nota pentru îndeplinirea criteriilor de evaluare se face media aritmetică a notelor acordate pentru îndeplinirea fiecărui criteriu de performanţă. Semnificaţia notelor este nota 1 – nivel minim şi nota 5 – nivel maxim.

Ulterior finalizării fişei de evaluare are loc interviul. Interviul este o discuţie între evaluator şi persoana evaluată în cadrul căreia se aduce la cunoştinţa persoanei evaluate rezultatul evaluării. Refuzul persoanei evaluate de a semna raportul de evaluare nu împiedică producerea efectelor juridice ale acestuia. În ordin nu este precizat însă faptul ce se întâmplă cu persoana notată cu 1, dacă rămâne sau nu în sistem sau dacă îi sunt afectate veniturile.

Comentarii