O sentinţă de ieri a Tribunalului cutremură majoritatea politică din Consiliul Local

vineri, 13 mai 2022, 01:58
2 MIN
 O sentinţă de ieri a Tribunalului cutremură majoritatea politică din Consiliul Local

Viceprimarul ex-USR Cezar Baciu, alesul local acuzat de trădare de partidul care l-a propus, a pierdut confruntarea cu Uniunea, el contestând excluderea din formaţiune. Dacă sentinţa va fi menţinută şi la Curtea de Apel, Baciu trebuie să plece din funcţie şi din CL. Votul lui asigura majoritatea pro-Chirica în consiliu.

Majoritatea din Consiliul Local (CL) este pe punctul de a schimba. Viceprimarul Cezar Baciu a pierdut, în primă instanţă, procesul intentat USR în care a contestat excluderea sa din partid. Hotărârea poate fi atacată în termen de 30 de zile la Curtea de Apel: dacă jucătorii vor confirma decizia Tribunalului, atunci Baciu îşi va pierde mandatul de consilier local şi, implicit, pe cel de viceprimar.

Hotărârea judecătorilor vine la un an de la deschiderea acţiunii de către Baciu, timp în care acesta a încercat, potrivit USR, să tergiverseze în mai multe rânduri judecata. El a fost exclus din USR după ce s-a aliat, în CL, cu PNL şi PMP: cu votul său, cele două partide deţin majoritatea necesară aprobării celor mai importante proiecte de hotărâre. Răsplata pentru Baciu nu a întârziat să apară: la propunerea liberalilor, el ocupă, din iunie 2021, o funcţie de viceprimar, în ciuda faptului că acesta nu are experienţă într-o funcţie de demnitate publică.

„Respinge cererea de chemare în judecată formulată de reclamantul Baciu Cezar Alexandru. Obligă pe reclamant să plătească pârâtei USR suma de 1.500 lei cu titlu de cheltuieli de judecată. Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare”, este un fragment din decizia instanţei.

Viceprimarul nu a răspuns ieri la telefon, dar, cel mai probabil, va depune apel. Rămâne de văzut cât timp va mai putea întârzia Baciu plecarea sa din Primărie, activitatea lui fiind oricum una ştearsă, în condiţiile în care singurul său rol este de a asigura majoritatea în CL pentru liberali.

Grupul USR din CL a avut mai multe frământări politice de la alegeri încoace: „trădarea” lui Baciu a fost urmată de demisia altor doi consilieri (ambii au invocat motive personale) şi care au fost înlocuiţi de membri supleanţi ai USR. În cazul în care Baciu va părăsi funcţia de viceprimar, primarul Mihai Chirica va avea nevoie de un vot de la USR sau PSD pentru a avea din nou o majoritate în jurul PNL, iar în fiecare dintre aceste două partide există cel puţin 2-3 consilieri care şi-ar dori o astfel de funcţie şi, coincidenţă sau nu, cel puţin doi au afaceri imobiliare, subiect asupra căruia vom reveni în ediţii viitoare.

Comentarii