Obiceiuri de Florii pentru fete şi copii

luni, 02 aprilie 2018, 17:40
3 MIN

* Putem presupune că am scăpat, oarecum, de iarnă, deşi surprizele ne pândesc de după colţ: amintiţi-vă că anul trecut, pe 21 aprilie, a fost o zăpadă ca în reclamele cu Moş Crăciun, de pârâiau copacii înfrunziţi sub tonele de omăt. Am ajuns chiar într-o perioadă foarte primăvăratică, de felul ei: suntem în Săptămâna Mare şi ieri au fost Floriile, cu tot alaiul lor de tradiţii aferente, lăsate din moşi-strămoşi, cam aşa:

* Cică de Florii oamenii renunţă la mărţişoare, pe care le leagă de crengile pomilor în floare, scot în curte zestrea fetelor de măritat şi aerisesc casele. Tocmai am aflat de la corespondenţii noştri că prin multe zone ale ţării au fost văzuţi, aseară, nori imenşi, galbeni, mirosind a naftalină, de la lăzile de zestre ale fetelor, precum şi nori enormi, negri, mirosind a hidrogen sulfurat, de la casele care fuseseră aerisite, ultima dată, de Floriile din 2017.

* Tot de Florii, fetele din Ardeal care vor să se mărite până la sfârşitul anului îşi pun o cămaşă curată şi oglinda sub un păr altoit. Am înţeles că ieri s-au ivit ceva probleme pe tema asta, deoarece puţinii proprietari de peri altoiţi au stat la pândă cu toporul, să alunge miile de fete care voiau să le încalce proprietatea – mai ales că, în urmă cu un an, mulţi asemenea peri s-au uscat de la oglinzile şi cămăşile fetelor.

* Fetele care doresc să fie frumoase şi să se mărite repede fierb busuioc în seara de Florii, iar a doua zi se spală pe cap cu fiertura; am înţeles că nenumărate fete au pus la fiert, aseară, busuioc, dar taţii lor, care au venit noaptea acasă, mai cu chef, le-au băut fierturile, crezând că e ciorbă de legume.

* O importantă datină de Florii este legată de mâţişori, acei muguraşi de salcie mici şi pufoşi ca nişte pisoi vegetali. Mai exact, cine va înghiţi trei asemenea mâţişori în ziua de Florii nu va mai suferi de gât tot anul; în plus, copiii pe care părinţii îi bat cu nuiele de salcie în aceeaşi zi de Florii vor fi sănătoşi şi deştepţi. Ieri, pe întreg cuprinsul ţării, au fost semnalate evenimente nedorite: sute de români s-au înecat cu mâţişorii şi au tuşit groaznic, iar azi suferă de dureri de gât; din acest motiv, vecinii lor au preferat să facă din mâţişori rachiu, mai puţin înecăcios. Cu acelaşi prilej, mii de copii au fost bătuţi de părinţi cu nuiele de salcie ca să fie deştepţi şi să se facă politicieni.

Comentarii