Patru copii în pericol maxim: internaţi la Iaşi cu o combinaţie gravă de boli

joi, 07 aprilie 2022, 23:11
3 MIN
 Patru copii în pericol maxim: internaţi la Iaşi cu o combinaţie gravă de boli

Patru copii diagnosticaţi cu meningită au fost internaţi în ultimele zile la Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva”. La doi dintre pacienţi s-a constatat că suferă şi de infecţia cu SARS COV 2, aceştia aflându-se în stare foarte gravă.

 

Dr. Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase, spune că primul caz de meningită plus Covid este al unei fetiţe transferate de la Bacău, care avea antecedente de afecţiuni ale căilor respiratorii superioare, faringită şi sinuzită. “Fetiţa prezenta cefalee, vărsături, fotofobie şi semne de iritaţie meningială, adică o rigiditate a cefei şi dureri la nivelul coloanei cervicale. Copilul a fost diagnosticat cu meningită acută. La admisia în spitalul nostru, era în stare gravă, comatoasă, cu răspuns doar la stimuli dureroşi, avea respiraţie spontană, era neintubată şi stabilă hemodinamic”, a spus dr. Florin Roşu. Din cauza stării comatoase, fetiţa a fost admisă în ATI, unde i s-a administrat tratamentul specific meningitei, cu antibiotic, antiedematoase cerebrale, a fost echilibrată electrolitic , folosindu-se în acelaşi timp un flux minimal de oxigen. În urma testelor la care a fost supusă imediat după internare, fetiţa a fost diagnosticată şi cu COVID 19. „Tabloul clinic general ne-a determinat să transferăm pacienta la Spitalul de Copii Sfânta Maria, pentru continuarea terapiei şi tratamentului. În momentul transferului, fetiţia deschidea ochii la stimuli, ceea ce înseamnă o ameliorare a statusului neurologic”, a subliniat dr. Florin Roşu.

Al doilea caz de meningită este al unui copil de 5 ani la care primele simptome au debutat pe 2 aprilie, respectiv cu febră, episoade de vărsături, cefalee şi erupţie roşiatică. Pacientul se află internat în secţia COVID a Spitalului de Boli Infecţioase deoarece rezultatele de laborator au stabilit rezultat pozitiv pe această patologie. “Copilul primeşte îngrijire pentru patologia pentru care a fost internat, iar echipa medicală efectuează zilnic analize pentru a personaliza tratamentul în funcţie de modificările survenite, atât pe simptomatologie, cât şi în urma rezultatelor investigaţiilor medicale. Deocamdată, prognosticul este unul rezervat”, a mai spus dr. Florin Roşu. Precizăm că ambii copii nu erau vaccinaţi cu vaccinul meningococic grupul B. Vaccin care nu se află pe schema obligatorie de vaccinare, dar care este recomandat de către medici pentru persoanele cu vârsta de peste 2 luni, iar în reţeaua farmaceutică din ţara noastră a fost introdus în urmă cu doi ani. În România, 69% din toate cazurile de meningită meningococică confirmate în ultimii patru ani au fost cauzate de serogrupul B. Numai în anul 2018 au fost confirmate 73 de cazuri, incidenţa cea mai mare fiind la copiii cu vârsta cuprinsă între 0-1 an şi 1-5 ani. În acelaşi timp, 10% din populaţia la nivel global este purtătoare asimptomatică a bacteriei cauzatoare de meningită bacteriană. Bacteria este transmisă pe cale respiratorie, prin picături de salivă sau secreţii nazofaringiene. În pofida tratamentului medical adecvat, aproximativ 1 din 10 pacienţi care contractează BMI decedează şi aproximativ 1 din 5 dintre cei care supravieţuiesc rămân cu sechele permanente.

 

Comentarii