Primăria lansează licitație pentru cea mai mare sală de sport din țară. Finanțarea însă nu-i sigură

luni, 10 ianuarie 2022, 03:01
5 MIN
 Primăria lansează licitație pentru cea mai mare sală de sport din țară. Finanțarea însă nu-i sigură

Primăria lansează licitaţia pentru sala polivalentă de 10.000 de locuri din Moara de Vânt. “Avem promisiunea domnului prim-ministru că acest lucru se va face începând cu acest an”, a declarat primarul Mihai Chirica. Firmele care se înscriu la licitaţie trebuie să ia în calcul faptul că se va semna contractul doar dacă există finanţare.

Primăria Iaşi începe anul cu o licitaţie de amploare: construirea unei noi Săli Polivalente în Moara de Vânt. Contractul are o valoare estimată de la 213 milioane lei, iar municipalitatea aşteaptă oferte până pe 10 martie. Procedura este organizată sub incidenţa clauzei suspensive: încheierea contractului este condiţionată de obţinerea finanţării. Sursele „vânate” de Primărie sunt fonduri guvernamentale, europene sau credit, în condiţiile în care actualul premier a promis că va acorda finanţare. Lucrările de construire au un termen de 36 luni.

Potrivit proiectului tehnic, Sala Polivalentă va avea o capacitate de peste 10.000 spectatori şi va fi structurată pe trei etaje. În prezent, la nivel naţional, nu există o sală de sport cu o capacitate mai mare, dar, la Braşov, un proiect similar este tot în fază de licitaţie. La Iaşi, forma sălii este inspirată de coroana Reginei Maria. Proiectantul general a fost o firmă ieşeană (Sigm Home Projects SRL), dar în contract au mai implicate societăţi din Capitală precum Concrete & Design Solutions pe partea de arhitectură şi Allied Engineers Grup, pe partea de rezistenţă.

Cum vrea Primăria să finanţeze proiectul

Proiectul Sălii Polivalente a fost trimis de municipalitate la Compania Naţională de Investiţii (CNI) încă din anul 2020, cu documentaţie tehnică întocmită inclusiv la nivel de detalii de execuţie. Licitaţia de lucrări a fost lansată după ce, la mijlocul lunii decembrie 2021, şefii Primăriei s-au întâlnit cu premierul Nicolae Ciucă. „Valoarea acestei investiţii este mare, nefiind la îndemâna noastră. Avem promisiunea domnului prim-ministru că acest lucru se va face începând cu acest an”, declara primarul Mihai Chirica în decembrie.

În lipsa unei finanţări certe, procedura a fost lansată cu clauză suspensivă. „Încheierea contractului de achiziţie publică cu ofertantul declarat câştigător este condiţionată de obţinerea finanţării din fonduri CNI, guvernamentale, europene sau din fonduri interne rambursabile”, se arată în anunţul publicat în sistemul electronic de achiziţii publice (SEAP).

Lansarea licitaţiei a fost posibilă întrucât Primăria va aloca de la bugetul local pe anul 2022 o sumă necesară pentru susţinerea iniţială a proiectului. Însă, odată lansată procedura de achiziţie, conform primarului, sala poate fi preluată de către Guvern, construită şi predată ulterior comunităţii. „În fruntea listei de priorităţi pentru care Iaşul poate să primească finanţare de la bugetul de stat se află Sala Polivalentă «Regina Maria», pe care noi o vedem ca pe un Centru Regional pentru Tineret şi Sport”, mai spunea primarul, în decembrie.

În ultimii ani, CNI a finanţat, în alte oraşe mari, proiecte de amploare pentru săli de sport sau stadioane, dar Iaşul mereu a fost exclus de pe listă. Rămâne de văzut dacă a venit rândul Iaşului să aibă acces la fondurile CNI.

Iaşul şi Braşovul au cele mai mari proiecte la săli polivalente

Costurile pentru construirea Sălii Polivalente de la Iaşi sunt mai mici faţă de un proiect similar de la Braşov: CNI are în desfăşurare o licitaţie pentru o sală tot cu peste 10.000 de locuri, dar cu o valoare a contractului de circa 280 milioane lei faţă de cele 213 milioane lei de la Iaşi (ambele sume fără TVA). Licitaţia de la Braşov este într-o fază avansată: câştigătorul ar urma să fie anunţat la sfârşitul lunii ianuarie, în condiţiile în care procedura este organizată de către CNI. La acest moment, proiectele de la Braşov şi Iaşi sunt cele mai mari din ţară la capitolul săli polivalente, aflate la stadiul de licitaţie de lucrări. În derulare este şi o procedură la Suceava, dar sala proiectată are o capacitate de 5.000 de locuri, cu o valoare estimată de 129 milioane lei: câştigătorul va fi desemnat cel târziu în luna martie. Săli similare cu cea din Suceava, în ceea ce priveşte capacitatea, sunt în construcţie la Constanţa (114 milioane lei), Oradea (114 milioane lei), Tulcea (100 milioane lei) şi Piteşti (84 milioane lei), în timp ce timişorenii aspiră la o sală cu 16.000 de locuri (proiectul este în fază incipientă, la nivel de întocmire de studii tehnice), iar bucureştenii la una de 22.000 de locuri (491 milioane lei). La Craiova este un proiect pentru o sală cu 4.000 de locuri (81 milioane lei). Spre comparaţie faţă de actualele investiţii din ţară, costurile pentru sala de la Cluj, cu o capacitate de 7.300 de locuri (cu posibilitate de extindere, în anumite condiţii, la 10.000 locuri în special pentru concerte sau meciuri de box) şi dată în folosinţă acum circa opt ani, au fost de 70 milioane lei.

Principalele detalii tehnice despre Sala „Regina Maria”

Sala Polivalentă „Regina Maria” este proiectată cu un număr de peste 10.300 locuri: 3.194 la parter, 2.304 la etajul I, 4.714 la etajul II şi 106 la etajul III (dedicat presei). În prezent, la nivel naţional nu există o sală de sport cu o capacitate mai mare. În schimb, proiectul de la Iaşi este similar cu cel din Braşov: capacitatea sălii oraşului de sub Tâmpa ajunge la 10.059 locuri. Alte 1.152 de locuri sunt în cadrul unei săli de antrenament cu gradene, parte din complex. Amprenta la sol a Sălii Polivalente de la Iaşi este de 13.000 mp, ceea ce reprezintă aproape 16% din terenul pus la dispoziţie de Primărie pentru acest proiect.

„Sala va avea multiple facilităţi de servire pentru public, spaţii comerciale, garderobe, grupuri sanitare, puncte de prim ajutor, terase exterioare etc., precum şi sisteme moderne de comunicare, multimedia şi sonorizare”, arată municipalitatea într-o informare.

Terenul Sălii Polivalente va avea dimensiunile de 60 metri x 30 metri şi va folosit în permanenţă ca bază de antrenament pentru activităţi sportive (baschet, handbal, volei etc.). În acelaşi timp, sala va putea găzdui diverse spectacole şi momente artistice. Suma de 212,6 milioane lei care face obiectul licitaţiei lansate de Primărie cuprinde lucrările de construire (198 milioane lei) şi dotări (circa 15 milioane lei).

Comentarii