Primul deces la Clinica de Mare Ars. Controverse şi acuzaţii grave imediat după deschidere

luni, 04 noiembrie 2019, 03:00
5 MIN
 Primul deces la Clinica de Mare Ars. Controverse şi acuzaţii grave imediat după deschidere

A murit pensionarul care a luat foc încercând să aprindă o sobă cu benzină. Au apărut şi controverse în cazul celuilalt mare ars internat aici: de ce a întârziat atât?Ministerul anunţă o anchetă, ministrul e acuzat la rândul său că minte

Din nefericire, la aprope trei săptămâni de la inaugurare, Clinica de Mare Ars de la Spitalul „Sfântul Spiridon“ a înregistrat şi primul deces. Este vorba despre bărbatul de 77 de ani din localitatea Cozia, transportat sâmbătă de urgenţă la spital. În urma unei manevre greşite cu o sticlă de benzină folo­sită pentru aprinderea unei sobe, bărbatul a luat foc. Potrivit medicilor SMURD, el prezenta arsuri în proporţie de 85% din suprafaţa corpului, de gradul II şi IV, pe faţă, torace şi membrele inferioare şi superioare şi arsuri de gradul IV pe perineu. „L-am intubat în drum spre spital, am montat o linie intraosoasă pentru administrarea anesteziei generale şi a unui volum mare de fluide. De la UPU a intrat direct în sala de operaţie la Clinica de Mare Ars şi ulterior la ATI, prognosticul fiind de la început rezervat. Din păcate, pacientul a decedat după mai puţin de 24 de ore“, a declarat Diana Cimpoeşu, coordonator SMURD şi purtător de cuvânt al Spitalului „Sfântul Spiridon“.
 
Putea ajunge la Iaşi mai repede
 
În acelaşi timp, femeia de 61 de ani transportată joi, 31 octombrie, cu avionul SMURD la Iaşi este în stare stabilă, dar critică. Potrivit declaraţiilor Dianei Cimpoeşu, femeia se află internată la ATI, intubată. „Se află în stare critică din cauza scorului de severitate al arsurilor. Femeia prezenta la internare arsuri în proporţie de 46% din suprafaţa corpului“, a explicat Diana Cim­poeşu. Mai exact, medicii ieşeni au realizat o grefă pe 8% din suprafaţa afectată. Pacienta a fost însă operată la două săptămâni după accident. Domiciliată în judeţul Olt, femeia a fost internată iniţial la Spitalul de Urgenţă din Slatina pe 17 octombrie, dată la care Clinica de Mare Ars de la Iaşi se închisese din cauză că probele epidemiologice indicau risc de infecţii nosocomiale. „Avea arsuri prin contact cu lichid fierbinte cam undeva la 35% din suprafaţa corpului. Era cunoscută cu diabet şi cu hepatită virală B. La momentul internării s-a efectuat toaleta primară a plăgilor arse şi pansament steril, după care a fost anunţat cazul la COSU care, după câteva ore, a revenit şi a spus că este un loc liber la Braşov. Din câte ştiu eu, Braşovul are două paturi pentru mari arşi. Pacienta se încadrează conform protocolului. S-a luat legătura cu domnul doctor Grigorescu, cred, ne-a şi dat acceptul pentru transfer a doua zi“, a declarat, sâmbătă, pentru Mediafax, dr. Augustin Popa, medic coordonator în cadrul Spitalului de Urgenţă Slatina.
 
Până la transfer, pacienta a fost internată în Secţia ATI, unde medicii i-au făcut analize suplimentare şi s-a depistat că femeia avea infecţie cu Klebsiella. Pe 18 octombrie, femeia a fost transferată la Braşov, unde teoretic există două paturi de mare ars. La Braşov, femeia a fost însă internată pe un pat intermediar, deşi suprafaţa afectată depăşea 20%. De aici, femeia a fost transportată la Spitalul „Sf. Spiridon“ din Iaşi, unde, după două săptămâni de la accident, a fost operată. „Noi am primit solicitarea de transfer de la Secţia de Arşi de la Spitalul Braşov, a fost transferată cu avionul SMURD, cu echipaj de la Bucureşti. Are arsuri pe 45% din suprafaţa corpului, dintre care 30% sunt de grad 3. Pacienta a fost intubată, e sub anes­tezie generală, a mers în sala de operaţie, a fost operată, s-a excizat arsura şi s-a început grefarea cutanată. A fost solicitat transferul, fiind vorba de o pacientă cu arsură gravă, care depăşea numărul de paturi alocat şi posibilitatea numărului de pacienţi îngrijiţi acolo. A fost internată 14 zile la Braşov“, a declarat la internare, Diana Cimpoeşu, pur­tător de cuvânt al Spitalului „Sf. Spiridon“ Iaşi.
 
Anchetă la Spitalul din Slatina
 
Potrivit ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea, datele transmise de Spitalul din Slatina au fost eronate. „În momentul în care Slatina a anunţat o pacientă cu arsuri de gradul 1 şi 2 pe 30% din suprafaţa corpului, a fost acceptat transferul la Braşov pe un pat intermediar, nicidecum pe un pat de mari arşi. Când pacientul a ajuns la Braşov, s-a constatat că a fost subevaluată. Vom con­stata ulterior dacă a fost o greşeală me­dicală sau s-a minţit. În realitate era afectată 45% din suprafaţa corpului, cu un grad de arsură 3. În urma probelor biologice prelevate s-a constatat că pacienta are o infecţie cu Acinetobacter, şi de aceea nu s-a putut face grefa pe parcursul celor 12 zile cât a stat în Spitalul din Braşov“, a precizat Sorina Pintea.
 
Aceasta a adăugat că nu a putut fi transferată la Bucureşti pentru că acolo nu erau paturi de mare ars libere şi că în această săptămână va demara o anchetă la Slatina pentru a vedea dacă pacienta a fost subevaluată voit sau nu. Mihai Grecea, supravieţuitor al incediului de la Colectiv, a declarat însă că femeia internată iniţial la Slatina, transferată apoi la Braşov şi operată la două săptămâni la IaşI, trebuia transferată imediat în străinătate. „Ministrul Sănătăţii demisionar Sorina Pintea minte de îngheaţă apele sau nu cunoaşte legislaţia în vigoare pe care ea a semnat-o. Mă refer la Ordinul 476-2017, modificat la începutul lui septembrie. Această pacientă trebuia transferată din primul mooment în străinătate. Niciuna dintre unităţile funcţionale din România nu sunt centre de arşi şi nu pot fi oferi acestei femei şansele maxime de a scăpa“, a declarat Mihai Grecea, pe pagina sa de facebook.

Comentarii