Proiectul Sălii Polivalente Iaşi, preluat la Guvern. Investiţia a ajuns la 340 milioane lei.

luni, 23 mai 2022, 01:50
3 MIN

Propunerea de preluare a acestuia de la Primăria la Compania Naţională de Investiţii (CNI) este concluzia întâlnirii viceprimarului Daniel Juravle cu oficiali guvernamentali, săptămâna trecută. Ar mai fi însă nevoie de câţiva paşi procedurali până la preluarea oficială, moment în care s-ar putea lansa licitaţiile de execuţie pe bani de la bugetul naţional. Acest moment este prevăzut pentru august. Valoarea investiţiei ar fi acum, după ultimele scumpiri, de 340 milioane lei.

Proiectul noi Săli Polivalente de la Iaşi va fi preluat de către Compania Naţională de Investiţii (CNI). Aceasta este concluzia întâlnirii de săptămâna trecută a oficialilor Primăriei cu şefii CNI. Potrivit viceprimarului Daniel Juravle, este de aşteptat ca CNI să lanseze licitaţia de execuţie în cursul lunii august.

Până atunci, trebuie îndepliniţi câţiva paşi procedurali în urma cărora investiţia să fie preluată şi finanţată de către CNI. Primăria a realizat toate studiile tehnice necesare, inclusiv proiectarea, astfel că obiectivul poate intra direct în execuţie odată ce CNI va desemna un constructor.

Sala Polivalentă ar urma să aibă un număr de peste 10.3000 locuri. Iniţial, investiţia a fost estimată la 213 milioane lei, dar creşterea preţului la materiale de construcţii din ultimul an a dus la actualizarea indicatorilor tehnico-economici, iar noua valoare este estimată la 340 milioane lei.

Paşii care trebuie îndepliniţi pentru preluarea investiţiei

Detaliile privind preluarea proiectului de către CNI au fost stabilite la sfârşitul săptămânii trecute la Bucureşti. Potrivit viceprimarului Daniel Juravle, primul pas îi implică pe consilierii locali municipali: la începutul lunii iunie va fi o şedinţă extraordinară a Consiliului Local (CL) pentru aprobarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) şi, implicit, trecerea terenului din Moara de Vânt din extravilan în intravilan.

„Estimăm că şedinţa CL va avea loc la începutul lunii iunie, întrucât trebuie obţinut ultimul aviz necesar la PUZ, respectiv cel de la Autoritatea Aeronautică. Vom vota acest PUZ cu sprijinul consilierilor locali. În acelaşi timp, mulţumesc CNI pentru deschidere şi pentru faptul că nu a uitat de acest proiect”, a declarat ieri viceprimarul Daniel Juravle.

Edilul a explicat paşii care trebuie îndepliniţi ulterior aprobării planului urbanistic în CL: avizarea indicatorilor în Consiliul Tehnico-Economic al CNI şi aprobarea de către guvern, la propunerea CNI, a investiţiei. „Licitaţia este programată pentru lansare la mijlocul lunii august de către CNI, iar finanţarea va fi asigurată din fonduri guvernamentale”, a mai spus Daniel Juravle.

Scurt istoric al proiectului

Sala Polivalentă ar urma să fie construită în zona Moara de Vânt, în apropiere de amplasamentul Spitalului Regional de Urgenţă. În ianuarie 2022, Primăria a lansat licitaţia de execuţie a obiectivului cu o valoare a contractului estimată atunci la 213 milioane lei. Însă, procedura a fost anulată şi indicatorii au fost actualizaţi de proiectant în contextul creşterii preţurilor la materiale de construcţii.

Noua estimare arată un necesar de finanţare de până la 340 milioane lei, în condiţiile în care preţul materialelor, care au ponderea cea mai semnificativă în cadrul proiectului (oţelul, cimentul şi aluminiul), a crescut cu până la 75% într-o perioadă de doar şase luni. Sala Polivalentă „Regina Maria” este proiectată cu un număr de peste 10.300 locuri, investiţia fiind similară cu cea desfăşurată de CNI la Braşov.

„Sala va avea multiple facilităţi de servire pentru public, spaţii comerciale, garderobe, grupuri sanitare, puncte de prim ajutor, terase exterioare etc., precum şi sisteme moderne de comunicare, multimedia şi sonorizare”, arată municipalitatea într-o informare. 

Comentarii