Scumpiri dintr-un foc: taxele şi impozitele locale cresc la Iaşi cu 14%. Unele şi cu 25 sau 50%. Votul de aprobare, poimâine

luni, 24 aprilie 2023, 01:50
2 MIN
 Scumpiri dintr-un foc: taxele şi impozitele locale cresc la Iaşi cu 14%. Unele şi cu 25 sau 50%. Votul de aprobare, poimâine

Taxele şi impozitele locale vor creşte cu aproape 14% anul viitor. O astfel de hotărâre va fi adoptată săptămâna aceasta de către Consiliul Local (CL). Conform Codului fiscal, deliberativul local trebuie să aprobe până la 30 aprilie cuantumul taxelor locale pe anul 2024 ţinând cont de rata inflaţiei pe anul anterior, comunicată de autorităţile centrale, respectiv de 13,8%. 

Astfel, vor creşte impozitele pe clădiri, maşini, terenuri, reclamă şi publicitate, precum în cazul eliberării unor acte şi cel al taxelor speciale. În situaţia în care o autoritate locală nu aprobă cuantumul taxelor pe anul următor până pe 30 aprilie, atunci impozitele locale ar creşte până la nivelurile maxime prevăzute de Codul fiscal.

Şedinţa va avea loc miercuri

„Se precizează că pentru majoritatea taxelor şi impozitelor locale aferente anului fiscal 2024 nu sunt propuse majorări (conform art. 489 din Legea 227/2015 privind Codul fiscal majorarea poate fi de până la 50% faţă de nivelurile maxime stabilite de lege), modificările sunt cele rezultate din prevederea imperativă referitoare la indexare (cu rata inflaţiei, n.r.)”, se arată în proiectul de hotărâre care va fi adoptat de către plenul CL pe 26 aprilie.

Totuşi, există şi două taxe în cazul cărora Primăria va aplica majorări peste rata inflaţiei: taxa de procesare a unui dosar (altele decât cele de naştere, căsătorie sau deces) a fost majorată cu 25% (de la 14 la 20 lei), iar tariful de intrare la toaletele publice automate se va dubla (de la un leu la 2 lei).

În ceea ce priveşte taxele care sunt stabilite în cote procentuale (de exemplu impozitul pe clădiri deţinute de persoane juridice) acestea fac excepţie de la prevederea din Codul fiscal care obligă indexarea cu rata inflaţiei doar în cazul taxelor care constau într-o anumită sumă în lei. În asftfel de situaţii, Primăria menţine cotele procentuale actuale, fără a fi propuse majorări în 2024.

Ce alte hotărâri va adopta plenul CL

Deşi este şedinţă ordinară, plenul va avea puţine hotărâri de adoptat: până ieri, pe ordinea de zi figurau doar 15 proiecte. Unul dintre cele mai importante face referire la încheierea unei asocieri între Primărie şi Consiliul Judeţean cu scopul de a finanţa, din fonduri europene, reabilitarea clădirii Filarmonicii.

Acest parteneriat va permite ca imobilul monument istoric să fie restaurat cu bani „garantaţi în plată” pentru Municipiul Iaşi pe o axă de finanţare din cadrul Programului Regional Nord-Est 2021 – 2027.

Reabilitarea Filarmonicii va costa circa 60 milioane lei (fără TVA). Revine în atenţie şi un alt proiect mai vechi al Primăriei: plenul CL va dezbate indicatorii tehnico-economici pentru modernizarea Parcului Copou, o investiţie estimată la aproape 25 milioane lei.

Alte decizii vor viza modificarea statului de funcţii la Poliţia Locală şi a organigramei Casei de Cultură „Mihai Ursachi”, precum şi aprobarea mai multor planuri urbanistice zonale pentru diverse investiţii imobiliare propuse de persoane particulare. 

Comentarii