Solicitările la Ambulanţă au scăzut cu 30%. Care e cauza?

miercuri, 18 mai 2022, 21:37
2 MIN
 Solicitările la Ambulanţă au scăzut cu 30%. Care e cauza?

Numărul intervenţiilor la care ajung echipajele Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Iaşi a scăzut în ultima perioadă – de la peste 350 de solicitări pe zi câte erau în urmă cu câteva luni, în timpul pandemiei, la 250 în medie pe zi.

Spre exemplu, în perioadele de vârf ale pandemiei au fost foarte multe solicitări, inclusiv pentru testarea COVID la domiciliu. „Se mai fac şi acum recoltări la domiciliu, medicii de familie încă ne solicită, dar a scăzut numărul faţă de cum era. Au fost şi zile fără nicio recoltare, de câteva zile am început din nou să facem. Dar nu se compară cu ce a fost, nu mai avem 800 de recoltări pe zi. Acum au revenit cazurile cu care eram obişnuiţi – conflictele, traumele, consumul excesiv de alcool urmat de agresiuni, dar şi cazurile medicale”, a precizat dr. Angelica Hristea, managerul SAJ.

În perioada când erau sute de solicitări de recoltări la domiciliu pe zi, erau aproximativ şase echipaje medicale angrenate în această activitate, câteva de la SAJ şi celelalte de la Direcţia de Sănătate Publică şi de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă.

Chiar dacă este vorba de un număr mai mic de solicitări, reprezentanţii SAJ spun că resursele existente sunt limitate şi îi îndeamnă pe oameni să apeleze numărul 112 doar atunci când este vorba despre o urgenţă reală. „Este un număr limitat de resurse care dacă sunt trimise la cazuri care nu necesită ajutor de urgenţă, înseamnă că le-am irosit, iar un alt pacient care are într-adevăr nevoie rămâne în aşteptare”, a completat managerul SAJ.

Comentarii