Spitalul Regional de Urgență (SRU), în linie dreaptă. Municipalitatea a eliberat autorizația de construcție

joi, 23 februarie 2023, 16:18
2 MIN
 Spitalul Regional de Urgență (SRU), în linie dreaptă. Municipalitatea a eliberat autorizația de construcție

Municipalitatea a eliberat astăzi autorizația de construire pentru Spitalul Regional de Urgență (SRU). Primarul Mihai Chirica a ținut să semneze actul urbanistic în timpul unei conferințe de presă. În această perioadă, este de așteptat ca Ministerul Sănătății să lanseze prima licitație pentru realizarea unității: în primă instanţă vor fi executate lucrări pentru devierea reţelelor de utilităţi, organizare de şantier şi săpătură generală, cu termen de începere în aprilie 2023. În paralel, autoritatea centrală va face demersurile pentru lansarea licitației de construire, lucrările efective fiind programate a începe în primăvara anului 2024.
 

Primarul Chirica a făcut un istoric al proiectului și a subliniat că subiectul a fost „intens politizat”, mai ales în ceea ce privește amplasarea unității, de-a lungul timpului fiind propuse mai multe zone în acest sens. Edilul-șef al Iașului a insistat pe ideea că unii politicieni au făcut presiuni ca spitalul să nu fie construit pentru ca „Mihai Chirica să nu câștige puncte”, el amintind de propunerea ca unitatea să fie construită în Miroslava.
În context, amintim că Primăria Iași a pus la dispoziția Ministerului Sănătății un teren cu o suprafață de 12 hectare în Moara de Vânt.
„Au fost primite toate avizele necesare proiectului. De astăzi încolo ne așteptăm să fie lansate lucrările. În primă fază vor fi excavați 220.000 mc de pământ”, a declarat primarul. El a adăugat că pământul excavat ar urma să fie utilizat pentru unele proiecte ale Primăriei astfel încât să nu fie cheltuite sume mari de bani pentru transport. 

SRU va fi finanțat printr-un mecanism care implică fonduri europene, un credit la Banca Europeană de Investiții și bani guvernamentali. În total, circa 600 milioane euro.

SRU înseamnă un complex de clădiri cu 7 niveluri (subsol, parter și 5 etaje), în condițiile în care parcarea subterană va fi pe două niveluri (!.500 de locuri). Potrivit estimărilor reprezentanților MS, la SRU vor fi gestionate circa 45.000 de cazuri/an (internare continuă), 100.000 de urgențe și 258.000 de servicii ambulatorii. Cheltuielile operaționale sunt estimate la circa 75 milioane euro/an.

Unitatea va fi organizată pe centre de îngrijire, grupate pe patologii înrudite și va avea 850 de paturi de spitalizare continuă, 60 de paturi de urgență, 45 de paturi pentru spitalizare de zi, 70 de cabinete ambulatorii, 19 de săli de operație, servicii avansate de imagistică, radiologie intervențională, endoscopie, cardiologie intervențională, neuroștiințe etc. Astfel, spitalul este prevăzut a deveni un centru de nivel terțiar pentru rețeaua de spitale din regiunea Nord-Est, pentru a trata pacienții critici și cazurile care necesită tehnologie și expertiză la nivel înalt, va integra tehnologii și practici medicale actualizate, abordări multidisciplinare, eficiente și sigure din punct de vedere clinic.

Comentarii