Tăcere în USR după plecarea lui Cosette Chichirău. Ce se aude dinspre celelalte partide?

marți, 05 septembrie 2023, 01:50
2 MIN
 Tăcere în USR după plecarea lui Cosette Chichirău. Ce se aude dinspre celelalte partide?

Demisia Cosettei Chichirău este ultima dintr-un şir lung de plecări din partid din ultimii aproape doi ani. Spre deosebire de viceprimarul Cezar Baciu, care luptă cu disperare pentru calitatea de membru al USR, mai mulţi parlamentari, dar şi europarlamentari ai Uniunii au ales să părăsească formaţiunea pe lista căreia au candidat, unii ca să-l urmeze pe Dacian Cioloş, alţii din alte motive.

Înaintea deputatei ieşene, la începutul verii, îşi anunţase plecarea din partid un senator de Sibiu care s-a declarat la acel moment sătul de luptele interne. Cosette Chichirău spune că „mişcarea reformistă a generaţiei noastre trebuie continuată şi revigorată, iar la USR motorul e cam gripat şi nu mai trage”.

„Avem nevoie de un partid suplu, cu structuri minime în teritoriu, cu candidaţi aleşi pe sprânceană, ca în 2016, cu un proiect simplu şi clar de reforme anti-corupţie şi pro-dezvoltare”, a explicat ea, pledând pentru un singur mandat de 4 ani / persoană. „În felul ăsta, nu se formează o «elită» inamovibilă a partidului, care rămâne acolo pentru funcţii, chiar dacă ia decizii proaste / dezastruoase”, a subliniat parlamentarul ieşean acum independent.

„A venit timpul să investesc într-un proiect nou, mai suplu, mai inteligent, mai dinamic. Rămân deputat şi candidez la Primăria Iaşi”, a conchis Cosette Chichirău, subliniind că nu va mai candida la parlamentare, „de la niciun partid, nici măcar de la unul nou”, dar că poate să fie „mentorul altora”.

De remarcat că nimeni de la USR, nici măcar de la USR Iaşi nu a reacţionat în vreun fel la demisia Cosettei Chichirău.

În schimb, prim vicepreşedintele PNL Iaşi Costel Alexe a spus că o eventuală aderare a Cosettei Chichirău la acest partid „este atributul Biroului Politic Judeţean”, dar că, „în momentul de faţă, categoric nu este această discuţie în rândul liberalilor”.

„Avem atât de mulţi oameni valoroşi astăzi în PNL, nu avem nevoie de transferuri de la un partid sau altul. Cosette Chichirău este o voce importantă în comunitatea ieşeană, a luat un scor foarte bun în alegerile locale din 2020, sunt convins că demisia doamnei Chichirău survine şi în urma scandalurilor care nu mai contenesc în filiala ieşeană a USR. Şi ea, şi mulţi alţii au înţeles că opoziţia ar trebui să fie una constructivă, şi nu un circ ieftin ţinut prin filmuleţe pe Tik-Tok”, i-a luat în final partea liderul liberalilor ieşeni fostei lidere a useriştilor ieşeni.

Comentarii