Transport judeţean – Puşi la colţ de instanţă, şefii CJ decid să prelungească toate licenţele actuale. Cinci excepţii

luni, 20 noiembrie 2023, 02:50
2 MIN
 Transport judeţean – Puşi la colţ de instanţă, şefii CJ decid să prelungească toate licenţele actuale. Cinci excepţii

Consiliul Judeţean (CJ) Iaşi va prelungi actualele licenţe de traseu ale operatorilor de transport din judeţ pe tot parcursul anului 2024. Această decizie vine în contextul în care instanţa a anulat, la sesizarea a zeci de transportatori, licitaţia CJ privind reorganizarea activităţii în cadrul unui nou program.

Singurele licenţe de traseu care nu vor fi prelungite vizează cinci rute care sunt gestionate acum de Asociaţia metropolitană de transport, respectiv din Iaşi spre Ciurbeşti, Proselnici, Popricani (Ţipileşti), Breazu şi Rediu. De asemenea, alte două trasee (Iaşi – Vlădiceni şi Paşcani – Vascani) nu vor mai fi incluse întrucât au renunţat transportatorii la acestea.

Plenul CJ va prelungi licenţele de traseu în urma analizei „riscului iminent de producere a unei perturări grave a continuităţii serviciului de transport public judeţean de persoane prin curse regulate la nivelului judeţului”.

Actualele licenţe, prelungite tot în regim de urgenţă, sunt valabile până la 31 decembrie 2023, iar, prin intermediul hotărârii care va fi adoptată de CJ pe 23 noiembrie, acestea vor fi prelungite cu un an „dar nu mai târziu de data finalizării unei noi proceduri de atribuire a contractelor de servicii publice care va fi demarată de Consiliul Judeţean”.

În evidenţa CJ sunt 34 de transportatori care efecutează curse regulate pe raza judeţului Iaşi. În 2021, CJ a început demersurile pentru realizarea unui nou program de transport judeţean, pe grupe de trasee, fiind lansată, în octombrie 2022, şi o licitaţie în acest sens. Însă, procedura a fost contestată în instanţă de aproape 20 de transportatori care au avut câştig de cauză atât la Tribunal, cât şi la Curtea de Apel. 

Comentarii