Un aparent paradox medical, în pandemie: cum au scăzut la Iaşi cu 40% cazurile de TBC?

marți, 22 martie 2022, 02:50
2 MIN
 Un aparent paradox medical, în pandemie: cum au scăzut la Iaşi cu 40% cazurile de TBC?

Statisticile realizate la nivelul judeţului Iaşi arată că pandemia pare să fi dus la o scădere a numărului de cazuri de tuberculoză, boală la care România este fruntaşă la nivel mondial. Medicii pneumologi spun că cifrele nu sunt reale şi sunt influenţate de adresabilitatea scăzută în unităţile ambulatorii în ultimii doi ani.

Potrivit statisticii realizate de Direcţia de Sănătate Publică Iaşi, cazurile de tuberculoză au scăzut de la 639 în 2018 la 421 în 2021, scădere de aproximativ 40%. Faţă de anul 2020 în schimb, în 2021 numărul de cazuri de TBC a crescut cu 5%.

Incidenţa tuberculozei la copii a variat de la 21.95 la 100.000 în 2018 la 19.7 în 2021. De asemenea, mortalitatea prin tuberculoza a variat de la 3.17 la 100.000 în 2018 la 2.77 în 2020.

"Aceste scăderi şi variaţii nu înseamnă că tuberculoza are o evoluţie favorabilă clară. Fenomenul îşi are explicaţia în coabitarea cu pandemia SARS COV2, care a dus la o scădere drastică a numărului de persoane care s-au prezentat la unităţile ambulatorii de pneumologie chiar dacă aveau simptome clare ale unei afecţiuni respiratorii înalt sugestive pentru tuberculoză din cauza fricii să nu fie descoperiţi cu Covid şi internaţi. Ca urmare, persoane cu tuberculoză s-au prezentat în stadii avansate de boală, uneori fără posibilitate de salvare. Uşoara creştere a incidenţei totale şi a celei la copii atrage atenţia asupra unui posibil număr mare de îmbolnăviri care pot să apară în 2022 şi în anii care urmează. OMS estimează că pandemia COVID a dus la un regres al tendinţei de scădere a incidenţei cazurilor de tuberculoză de cel puţin 5 ani. Dacă la acest fenomen adăugăm şitensiunile politice, şi conflictul armat din Ucraina, urmat de migrarea importantă de populaţie, s-ar putea să avem o creştere şi mai mare decât cea estimată", se arată într-un comunicat al DSP Iaşi.

Anul acesta, sloganul Zilei Mondiale de Luptă împotriva Tuberculozei, care este pe 24 martie, va fi “Investiţi pentru a eradica tuberculoza! Salvaţi vieţi!".

Obiectivul campaniei îl constituie informarea, diagnosticarea şi tratarea cât mai precoce a tuberculozei, deziderate ce pot fi atinse numai printr-o finanţare substanţială a programului de supraveghere şi control al acestei boli. 

Comentarii