Un nou magazin Kaufland în Galata. Mii de apartamente pe Trei Fântâni şi Cicoarei

joi, 14 aprilie 2022, 01:50
2 MIN
 Un nou magazin Kaufland în Galata. Mii de apartamente pe Trei Fântâni şi Cicoarei

Un proiect de blocuri în Copou a stârnit deja nemulţumirea vecinilor. În Bucium se pregătesc 20 de vile.

 

Peste 20 de proiecte urbanistice vor fi dezbătute la Primărie în următoarele două săptămâni. Unele proiecte vizează investiţii de amploare, altele cu siguranţă vor stârni discuţii aprinse. În ultima categorie se încadrează un proiect care va fi discutat astăzi, la ora 10.00: construirea a două blocuri într-o zonă de case (str. Aurora, Copou). Iniţiatorii (două persoane fizice) vor să amenajeze 30 de apartamente în imobile cu subsol, parter şi 2 etaje.

Vecinii din zonă contestă proiectul şi, în principal, acuză stabilitatea versantului, regimul de înălţime (în zonă sunt locuinţe parter şi un etaj) şi problemele legate de trafic. Mâine, va veni rândul unui proiect din str. Trei Fântâni: firma Italimob Construzioni Iaşi propune 16 blocuri, fiecare cu câte 10 etaje – investiţia a fost prezentată în premieră de „Ziarul de Iaşi” la începutul acestui an. Principala problemă ţine de supraaglomerarea traficului, dar investitorul, alături de Primărie, analizează ideea creării unei alternative de circulaţie la şos. Bucium printr-un nou drum care să facă legătura cu bld. Virgil Săhleanu.

Un alt proiect major va fi dezbătut public pe 27 aprilie: firma Proaktiv, din Braşov, solicită aprobarea unui plan urbanistic pentru un ansamblu cu 14 blocuri: 6 cu 12 etaje, 6 cu 15 etaje şi 2 cu 20 de etaje. Amplasamentul este în Cicoarei, peste drum de Spitalul Arcadia, iar estimările din Planul Urbanistic Zonal (PUZ) sunt că vor fi amenajate 1.800 de apartamente în care ar urma să locuiască până la 4.500 de persoane. Pe 21 aprilie, în dezbatere va intra noul magazin Kaufland din Galata. Lanţul de retail are o proprietate de peste 17.000 mp între şos. Iaşi – Voineşti şi Aleea Strugurilor, iar zona este într-o continuă dezvoltare rezidenţială de câţiva ani încoace.

Din consultările publice organizate de către Primărie nu lipsesc investiţii în Bucium, iar cea mai importantă presupune construirea unui ansamblu de circa 20 de vile în zona Fundac Bucium. Nu în ultimul rând, în zona C.A. Rosetti, o firmă IT are în plan construirea unei clădiri cu 12 etaje care să ofere servicii precum loisir, horeca sau comerţ. În total, pe parcursul a două săptămâni, vor fi dezbătute la Primărie 23 de planuri urbanistice. Dacă nu vor fi probleme cu aceste proiecte, investiţiile vor intra în linie dreaptă, iar următorul pas constă în aprobarea de către Consiliul Local şi, ulterior, beneficiarii pot solicita obţinerea autorizaţiei de construire.

SURSA FOTO: APIX

 

 

Comentarii