Un nou scandal dă în clocot la „Socola”. Au loc lupte aprinse pentru fotoliul de manager

vineri, 08 octombrie 2021, 01:56
3 MIN
 Un nou scandal dă în clocot la „Socola”. Au loc lupte aprinse pentru fotoliul de manager

O asistentă medicală, avertizor de integritate, o acuză pe directoarea interimară a spitalului că a susţinut acţiunile fostului manager Gabriel Oprişanu împotriva unor angajaţi.Ana-Mirela Popeanu a informat şi Ministerul Sănătăţii că a fost shimbată din comisia de disciplină. Dr. Andreea Szalontay, manager interimar, arată că, în opinia sa, avertizorii de integritate nu trebuie să facă parte din nicio comisie

Ana-Mirela Popeanu, asistentă medicală de la Institutul de Psihiatrie „Socola” din Iaşi şi avertizor de integritate al unităţii medicale, a transmis două scrisori deschise către Consiliul de Administraţie al spitalului şi Ministerul Sănătăţii, în care solicită demiterea sau demisia managerului care conduce interimar acum spitalul, după schimbarea din funcţie a fostului manager, Bogdan Şaramet. Asistenta o acuză pe conf. dr. Andreea Szalontay de faptul că ar fi fost „părtaşă” la mai multe acţiuni luate de fostul manager, Gabriel Oprişanu, împotriva angajaţilor şi a avertizorilor de integritate. Mai mult, asistenta susţine că, după ce a transmis aceste scrisori, a fost dată afară din Comisia de Disciplină, fără a i se explica decizia. Conf. dr. Andreea Szalontay a declarat pentru „Ziarul de Iaşi” că nu face parte din nicio tabără a unui fost manager, dar că din punctul acesteia de vedere avertizorii de integritate au alte atribuţii şi „este bine ca ei să nu facă parte din alte comisii”.

„Nu vă recomandă nimic”

Prima scrisoare trimisă de către avertizorul de integritate a fost la finalul lunii iulie a anului curent. În acest document, o acuză pe conf. dr. Andreea Szalontay că a acceptat şi susţinut acţiunile managerului Gabriel Oprişanu derulate împotriva unor salariaţi „şi în special împotriva avertizorilor de integritate”. Mai mult, conform Anei-Mirela Popeanu, actualul manager a solicitat, în mod public, într-o şedinţă condusă pe vremea managerului Oprişanu, desfacerea contractului de muncă al avertizorilor de integritate. „În acest context ce nu vă recomandă sub nicio formă ca fiind persoana care să reuşească să readucă Institutul într-o situaţie de normalitate şi ţinând cont că, prin natura ocupaţiilor dumneavoastră, nu vă puteţi delimita clar de angajaţii care au susţinut activitatea constatată ilegală, ineficientă şi păgubitoare a managerului Oprişanu, vă solicit în mod public demisia din funcţia de manager interimar”, a scris asistenta în documentul citat.

„Salonul cu şobolan” era într-un pavilion problemă

Singurul efect direct al scrisorii, spune Mirela Popeanu, a fost înlăturarea acesteia din Comisia de Disciplină. Neprimind niciun răspuns la solicitarea ei, a revenit cu o nouă solicitare la începutul lunii octombrie. În aceasta din urmă o acuză pe manager că nu a luat nicio măsură legată de asistenta şefă a pavilionului 1B, de unde au apărut imagini în presă cu prezenţa şobolanilor în saloane. Conform Mirelei Popeanu, Comisia de Disciplină a propus de două ori suspendarea din funcţie a asistentei-şefe pe secţia respectivă pentru că s-au găsit mai multe nereguli, dar aceste recomandări nu au fost puse în aplicare. „În aceste condiţii reiterez solicitarea mea de a vă da demisia din funcţia de manager interimar, indiferent care vor fi măsurile abuzive pe care le veţi lua împotriva mea”, conchide în a doua scrisoare avertizorul de integritate.

Managerul: „îmi respect atribuţiile, ştiu care sunt, nu le depăşesc”

Managerul Institutului de Psihiatrie „Socola” din Iaşi a precizat pentru „Ziarul de Iaşi” că asistenta va primi un răspuns scris la toate lucrurile pe care le-a solicitat, dar că schimbarea membrilor comisiilor din spital intră în atribuţiile managerului. „Printre deciziile pe care le poate lua managerul poate fi şi schimbarea membrilor Comisiei de Disciplină sau alte comisii din spital, nu am niciun motiv pentru care am ales sau nu pe cineva din comisie, ele se pot schimba oricând. Îmi respect atribuţiile, ştiu care sunt, nu le depăşesc. Doamna respectivă este avertizor de integritate, din ce ştiu eu e bine ca ei să nu facă parte din alte comisii, au alte atribuţii. Acum, în Comisia de Disciplină avem reprezentate toate categoriile profesionale”, a precizat conf. dr. Andreea Szalontay.

Reamintim faptul că în această perioadă are loc concursul pentru ocuparea funcţiei de manager la Institutul de Psihiatrie „Socola” din Iaşi, iar managerul interimar actual a precizat că nu intenţionează să candideze. 

Comentarii