Un tânăr student de 19 ani din Iaşi, răpus fulgerător de o boală nemiloasă. A fost resuscitat 90 de minute

marți, 25 octombrie 2022, 01:50
3 MIN
 Un tânăr student de 19 ani din Iaşi, răpus fulgerător de o boală nemiloasă. A fost resuscitat 90 de minute

Eduard, un tânăr din Iaşi în vârstă de 19 ani, care începuse cursurile universitare de doar trei săptămâni, a murit duminică, la ora 15, la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi, în urma unui stop cardio-respirator, la scurt timp după ce a fost diagnosticat cu meningită meningococică.

În cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, acesta a început să aibă febră puternică şi dureri de cap, iar duminică dimineaţă a început să prezinte agitaţie psihomotorie, sindrom confuzional, vărsături şi contracturi ale membrelor superioare.

Părinţii au sunat de urgenţă la 112, iar la 10.30 acesta a fost internat la Spitalul de Neurochirurgie, iar de acolo, după ce i s-a făcut un Computer Tomograf care a avut rezultate normale, a fost redirecţionat către Spitalul Clinic de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva”.

„Pacientul de 19 ani a fost luat de la domiciliu, la ora 9,00 s-a făcut solicitarea, la 10.30 era la Spitalul de Neurochirurgie. Prezenta sindrom febril, cefalee, era confuz. De acolo s-a făcut solicitare la ora 13.30 pentru Spitalul de Infecţioase, a fost transportat cu un echipaj cu medic. Stopul cardiorespirator nu a fost în timpul transferului, era stabil hemodinamic şi respirator”, a declarat dr. Angelica Hristea, manager al Serviciul de Ambulanţă Judeţean Iaşi.

La internarea de la Spitalul de Boli Infecţioase, medicii au fost nevoiţi să-l sedeze pe tânăr din cauza faptului că era într-o stare accentuată de agitaţie. Dr. Florin Roşu, managerul unităţii medicale, a precizat că tânărul avea o tensiunea arterială de 143 / 93, saturaţia sângelui de 94%, şi a primit oxigen cu flux de 5 litri / minut.

După simptomele descrise de echipajul medical din ambulanţă şi din fişa pacientului, aceştia au decis să îi facă o puncţie lombară: lichidul avea aspect purulent, iar examenul bacterioscopic a indicat prezenţa meningitei.

După momentul diagnosticului, tânărul a mai rezistat 30 de minute până la intrarea în stop cardio-respirator. Medicii au încercat timp de 90 de minute să îl resusciteze, fără a avea însă succes.

„Se iniţiază imediat terapia maximală: Meropenem 6g/zi, Vancomicina 2g/zi, Dxm 16mg/zi, perfuzie endovenoasă cu antiedematoase cerebrale. La aproximativ 30 de minute de la internare, pacientul prezintă stop cardio-respirator pentru care medicul de Terapie Intensivă aplică toate mijloacele de resuscitare cardio-respiratorie şi reechilibrare hidroelectrolitică, la nivel maximal, timp de o oră şi jumătate. Pacientul, din nefericire, nu a răspuns manevrelor de resuscitare. Fiecare pierdere a unui membru de familie este o tragedie, cu atât mai mult cu cât vorbim de un pacient tânăr. Suntem alături de familie, aparţinători, şi îi asigurăm pe toţi pacienţii de toata grija şi profesionalismul cadrelor medicale care activează în spitalul nostru”, a declarat dr. Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase.

Medicii avertizează că meningita meningococică este o boală deosebit de periculoasă, cu o rată ridicată de deces. În multe ţări din Europa cetăţenii sunt vaccinaţi periodic, în planul naţional de vaccinare, cu serul care ajută la dobândirea de imunitate împotriva infecţiei. În România vaccinarea împotriva meningitei este opţională. 

Comentarii