Ziua Naţională a Ambulanţei, aniversată la Iaşi. Ministrul s-a întâlnit cu veteranul de 100 de ani al Ambulanţei. Au fost proteste

vineri, 29 iulie 2022, 01:50
3 MIN
 Ziua Naţională a Ambulanţei, aniversată la Iaşi. Ministrul s-a întâlnit cu veteranul de 100 de ani al Ambulanţei. Au fost proteste

Anul acesta, pentru prima dată la Iaşi s-a sărbătorit Ziua Naţională a Ambulanţei, care împlineşte 116 ani de existenţă. La evenimentul din faţa Palatului Culturii au participat sute de angajaţi din sistemul medical, ai serviciilor de ambulanţă judeţene din toată ţara. 

Din fiecare judeţ al ţării a fost desemnat câte un echipaj medical care să reprezinte zona din care vin, în parcarea Palatului Culturii fiind reunite peste 40 de astfel de echipaje.

„Corpul medical trebuie să fie respectat”

La evenimentul care i-a sărbătorit pe cei aflaţi în prima linie au participat mai multe autorităţi de la nivel naţional, cât şi local: Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, Tiberiu Brădăţan, secretar de stat în MS, Nelu Tătaru, fost ministru al Sănătăţii şi actual preşedinte al Comisiei pentru Sănătate şi Familie din Camera Deputaţilor, Mihai Chirica, primarul municipiului Iaşi, Bogdan Cojocaru, prefect, Marius Dangă, vicepreşedintele CJ Iaşi, Vasile Cepoi, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi, alături de alte oficialităţi locale.

40 de ambulante au fost prezente ieri la Iasi

„Corpul medical din România trebuie să fie respectat, oamenii trebuie să aibă încredere. Am rămas impresionat, anul trecut echipajele medicale au făcut aproape 4 milioane de intervenţii, cu 2.700 de mijloace tehnice, este o performanţă extraordinară şi sunt convins că mult mai multe victime ar fi fost în România dacă dumneavostră nu aţi fi acordat un ajutor medical specializat, profesionist, oamenilor care se află în nevoie”, a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii.

„Nu vreţi să vă vaccinaţi, nu vă invită nimeni”

Încă de la începutul evenimentului, un grup de aproximativ zece protestatari a început să scandeze la adresa ministrului, precum şi a altor oficialităţi. „Îndemnăm la puţin respect pentru cei care salvează vieţi, mai ales din partea celor care nu vreţi să vă vaccinaţi. Nu doriţi, nu vă invită nimeni, nu vreţi să o faceţi, nu este obligatoriu”, a intervenit şi Mihai Chirica, primarul municipiului Iaşi. Acesta şi-a continuat discursul, spunând că, dacă toate instituţiile statului şi-ar face datoria aşa cum o fac cei de la Ambulanţă, situaţia din ţară ar fi mult mai bună. „Să salvezi o viaţă este ca şi cum ai salva lumea. Gândiţi-vă de câte ori aţi salvat lumea în 116 ani şi putem la rândul nostru să ne gândim cât de mult merită să fiţi respectaţi”, a precizat Mihai Chirica.

Ion Rusu, un fost angajat al serviciului de Ambulanta din Bacau, in varsta de 100 de ani a fost prezent ieri la Iasi

La eveniment a fost invitat şi un fost angajat al Serviciului de Ambulanţă Judeţean Bacău care zilele acestea împlineşte 100 de ani. „Am ieşit la pensie în anul 1982, am avut o misiune frumoasă de dus la capăt. Să vă dea Dumnezeu putere, speranţă şi încredere să duceţi la capăt misiunea care apasă pe sufletele noastre. Pe vremea când eram noi nu erau maşini la fel de performante, dar am lucrat frumos, cu toată inima”, a povestit Ion Rusu.

Ministru Rafila, in centru, s-a pozat cu cei prezenti

La finalul evenimentului, echipajele medicale au plecat în marş pe traseul Palatul Culturii – Podu Roş – Ţesătura – Tudor Vladimirescu -Elena Doamna -Bulevardul Independenţei -Copou -Rond Agronomie şi retur, cu sirenele pornite. 

 

 

Comentarii