Tanase Joita si-a luat talpasita

vineri, 29 august 2003, 23:00
3 MIN
 Tanase Joita si-a luat talpasita

Procurorul general al Romaniei, Tanase Joita, a depus cerere de eliberare din functie, joi, la Cotroceni, invocind motive de sanatate. Ministrul Justitiei, Rodica Stanoiu, a acceptat eliberarea din functie a lui Joita si l-a propus pentru acest post pe Ilie Botos, actualul adjunct al procurorului general al Parchetului National Antricoruptie. Stanoiu a adaugat ca l-a avut in vedere pe Botos „pentru ca este tinar, competent, vorbeste limba engleza”. Numirea lui Botos a devenit oficiala inca de ieri odata cu semnarea de catre seful statului a decretului in acest sens. In virsta de 38 de ani, Botos este colonelul magistrat in rezerva. Surse din diplomatie au declarat ca Tanase Joita ar putea deveni ambasador.
Opozitia a salutat demisia lui Joita. Liberalii au apreciat ca acest exemplu ar trebui urmat si de unii membrii ai PSD care sint suspecti de coruptie.”Indiferent care au fost motivele procurorului general, PNL saluta o demisie mult asteptata de intreaga opinie publica”, afirma intr-un comunicat de presa purtatorul de cuvint al PNL, deputatul Eugen Nicolaescu.
La rindul lor, democratii au aratat ca demisia sau „demiterea” lui Tanase Joita nu schimba cu nimic subordonarea politica a Parchetului. In opinia vicepresedintelui Emil Boc, schimbarile care trebuie operate trebuie sa vizeze in primul rind sistemul, nu persoanele.

Procurorul general si-a facut de cap
Pe parcursul celor peste doi ani si jumatate, mandatul de procuror general al Romaniei detinut de Tanase Joita „a excelat” in decizii care au stirnit reactii publice sau chiar au fost contestate, cele mai importante dintre ele fiind recursuri in anulare. Joita va ramine in istoria magistraturii ca un campion al recursurilor in anulare promovate in dosare grele precum revolutia din ’89, declararea falimentului unor banci sau privatizarea unor fabrici. Dupa ani de cercetari la Parchet si dezbateri in fata instantelor judecatoresti, Tanase Joita, a anulat, pur si simplu, truda colegilor sai magistrati, a suspendat hotariri si a inaintat instantei supreme recursuri in anulare, ca si cum pina la venirea sa la conducerea Ministerului Public s-ar fi comis numai erori judiciare.
Printre „socurile” administrate de Joita societatii romanesti se numara suspendarea sentintei definitive a Curtii Supreme de Justitie (CSJ), prin care generalii (r) Victor Athanasie Stanculescu si Mihai Chitac au fost condamnati la cite 15 ani de inchisoare pentru evenimentele din decembrie 1989 de la Timisoara; anularea condamnarii lui Constantin Constantin, patronul de la Sexy Club, care fusese condamnat la trei ani de inchisoare pentru tilharie; contestarea (urmata apoi de revenirea asupra acestei decizii) sentintei Curtii Supreme din Justitie din 20 octombrie 2000, prin care a fost anulat contractul de vinzare-cumparare a pachetului majoritar de actiuni al fabricii de tevi Tepro din Iasi, incheiat intre Fondul Proprietatii de Stat si firma ceha Zelezarny Veseli; promovarea (urmata iarasi de o retractare) „din oficiu” a unui recurs in anulare impotriva sentintei irevocabile prin care se recunoscuse ca grupul Thyssen Krupp nu poate fi facut raspunzator pentru o afacere din anii ’80; inaintatarea unui recurs in anulare impotriva hotaririi judecatoresti de validare a contractului de fidejusiune dintre FNI si CEC. Procurorul general a mai pledat si cauza pierduta a Bancii Internationale a Religiilor (BIR), precum si cea a secretomaniei, contestind o decizie judecatoareasca prin care Parchetul este obligat sa faca cunoscut informatiile de interes public privind supravegherea persoanelor.
Cine este Botos
Ilie Botos s-a nascut in comuna Nocrich, judetul Sibiu, si a absolvit in anul 1990 Facultatea de drept a Universitatii „Babes Bolyai” din Cluj Napoca – avind specializare in criminalistica. Si-a sustinut teza de doctorat in anul 2000. Incepind cu 1 septembrie 1990, Ilie Botos a ocupat rind pe rind functia de procuror la Parchetele civile din Tirgu Jiu, Alba Iulia. Din 11 februarie 1991, pina in 18 august 1991, Botos a detinut functia de judecator la Tribunalul Militar Cluj, ca din august 1991 sa fie numit procuror militar criminalist la Parchetul Militar Cluj, functie pe care a detinut-o pina in iulie 1999. Din 1 iulie 1999 Ilie Botos a fost numit prim procuror militar la Parchetul Militar Cluj, functie pe care a detinut-o pina in septembrie 2002 cind a fost avansat ca procuror general adjunct al Parchetului National Anticoruptie

Comentarii