anunturi
grandchef
Mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 30.11.2022

11 spectacole în 5 zile - Zilele Teatrului Naţional din Iaşi: 126 de ani de la inaugurarea clădirii

GALERIE
Teatrul_National_Iasi
 • Teatrul_National_Iasi
- +

În perioada 30 noiembire – 4 decembrie 2022 sunt organizate Zilele Teatrului Naţional din Iaşi, cu ocazia împlinirii a 126 de ani e la inaugurarea clădirii teatrului. Va fi un maraton de unsprezece spectacole proprii şi patru evenimente conexe dedicate tuturor celor interesaţi de artele spectacolului.

Clădirea Teatrului ieşean a fost inaugurată pe 1 decembrie 1896, iar pentru sărbătorirea celor 126 de ani vor fi invitate personalităţi marcante din lumea teatrului, atât din ţară, cât şi din străinătate. Sunt aşteptaţi curatori de festivaluri, jurnalişti de teatru, critici şi manageri culturali din România şi din afara ţării (Marea Britanie, Ucraina, Grecia, Turcia, Cehia, Republica Moldova, Polonia).

11 spectacole în 5 zile

Microstagiunea din cele cinci zile va cuprinde cele mai de succes spectacole din ultima perioadă, apreciate atât de spectatorii ieşeni, cât şi de publicul şi juriile altor evenimente teatrale importante din ţară şi de peste hotare. Vor fi cinci spectacole din dramaturgia clasică şi contemporană românească şi şase montări ale unor piese din dramaturgia străină. Reprezentaţiile se vor desfăşura în cele patru săli de spectacole: Sala Mare, Teatru³, Sala Studio, Uzina cu Teatru.

Biletele se pot achiziţiona de la Agenţia Teatrală şi de pe teatrulnationaliasi.ro, entertix.ro, myticket.ro.

Întâlniri cu publicul

În programul evenimentului, teme de interes din sfera fenomenului teatral din zilele noastre vor fi dezbătute în cadrul celor patru întâlniri cu public. În deschiderea festivalului, pe 30 noiembrie, în Sala Foaier, de la ora 11:00, va avea loc conferinţa „Strategii şi politici culturale în actualul context european”, susţinută de prof. univ. dr. Aura Corbeanu de la Universitatea de Arte din Târgu Mureş, vicepreşedinte executiv al Asociaţiei UNITER .

Pe 1 decembrie, la Casa Muzeelor Iaşi, în Sala de conferinţe, începând cu ora 11:00, se va lansa cartea „100 de spectacole în 100 de ani la Teatrul Naţional din Chişinău”, volum îngrijit de Petru Hadârcă, directorul Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău. Lansarea de carte va fi prezentată de scriitoarea Nicoleta Dabija.

În cea de-a treia zi a festivalului, pe 2 decembrie, de la ora 11:00, în Sala Foaier se va desfăşura conferinţa „Teatrul ucrainean în timpul invaziei ruse”, susţinută de Hanna Veselovska, profesor, critic de teatru, director al departamentului de studii teatrale de la Institutul Naţional Academic de Cercetare şi Artă modernă din Kiev, Ucraina. Moderator va fi Raluca Rădulescu, realizator Radio România Cultural.

Pe 3 decembrie, de la ora 11:00, în Sala Foaier se va desfăşura ultima conferinţă din cadrul „Zilelor Teatrului Naţional Iaşi”, cu titlul “Dezvoltarea de proiecte şi programe creative – o perspectivă britanică”, susţinută de Mhora Samuel, manager de proiecte şi programe culturale, Marea Britanie. Moderator va fi conf. univ. dr. Ioana Petcu de la Universitatea Naţională de Arte „George Enescu” din Iaşi.

126 de ani de la inaugurare

La 1 decembrie 1896 a avut loc inaugurarea clădirii Teatrului Naţional din Iaşi, proiectată de celebrii arhitecţi vienezi Fellner şi Helmer, angajaţi de primarul Vasile Pogor. Noul edificiu a fost construit pe terenul vechii primării, după ce în noaptea de 17 spre 18 februarie, în 1888, Teatrul din Copou s-a năruit în urma unui incendiu.

Programul sărbătorilor de inaugurare s-a derulat în zilele de 1 şi 2 decembrie şi a cuprins „Uvertura Naţională” de Flechtenmacher, vodevilurile „Muza de la Burdujeni” de C. Negruzzi şi „Cinel-cinel” de Vasile Alecsandri şi comedia în versuri „Poetul romantic” de Matei Millo. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Upgrade pe flancul estic al NATO

Lucian DÎRDALA

Upgrade pe flancul estic al NATO

Agenda miniştrilor de externe nu se putea limita la situaţia din estul Europei, dată fiind anvergura geopolitică globală a Alianţei. Vom vedea, probabil, un efort de consolidare a unei poziţii unitare faţă de China, principalul competitor strategic al Occidentului.

opinii

Mândru că sunt

Florin CÎNTIC

Mândru că sunt

De Ziua Naţională, pe lângă pocnetele sticlelor de şampanie şi exploziile artificiilor, mai stăruie un zgomot de fond: concertul înfundat al pumnilor bătuţi în piept de compatrioţii care, asemenea popcornului în tigaia încinsă, se înfoaie bombastic, „mândri că sunt români”.

Să nu-i jignim pe ruşi

Radu PĂRPĂUȚĂ

Să nu-i jignim pe ruşi

Aşa spunea preşedintele Macron cu ceva timp în urmă: Vai, vai, să nu-i jignim pe ruşi!

Muzicieni români în lume

Alex VASILIU

Muzicieni români în lume

Este titlul potrivit unei rubrici săptămânale de ziar, al unei emisiuni radiofonice cu acelaşi ritm de difuzare pentru că, fără intenţia părtinirii Eutherpei faţă de alte muze artistice, în limbajul sonor cult se exprimă pe înţelesul auditorilor de pretutindeni cei mai mulţi autori şi interpreţi români. Aleg numai câteva exemple:

pulspulspuls

Pro şi contra părintelui Calistrat, căruia pe drept i se mai spune şi „Ciocanul Sfântului Vasile”

Pro şi contra părintelui Calistrat, căruia pe drept i se mai spune şi „Ciocanul Sfântului Vasile”

Multă lume îl sună pe amicul nostru Archibald Tănasă ca să pună o vorbă bună în dreptul părintelui Calistrat, căruia după moliftelnic i s-ar mai putea spune şi „Ciocanul Sfântului Vasile”, în engleză „Master of monk’x boxing”, sau „Ninja de la Vlădiceni”, după ce a pocnit şi a trântit la pământ una sau două enoriaşe la intrarea în mănăstirea unde slujea. 

Caricatura zilei

Iohannis, cu așteptările înșelate

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.