2,5 lei biletul de tramvai, valabil 120 de minute. Se modifică și prețul abonamentelor

marți, 29 mai 2018, 01:50
3 MIN
 2,5 lei biletul de tramvai, valabil 120 de minute. Se modifică și prețul abonamentelor

Noile tarife pentru tichete de călătorie în transportul public local vor fi aprobate mâine în plenul Consiliului Local (CL).

Planul tarifar, ce va intra în vigoare în luna iunie, aduce mai multe noutăţi, dar şi o scumpire a unei călătorii la 2,5 lei, cu 0,5 bani mai mult decât în prezent. În acelaşi timp, biletul că două călătorii va fi 5 lei (faţă de 4 lei).

O facilitate nou introdusă de Compania de Transport Public (CTP) vizează biletul cu o călătorie valabil timp de 120 minute şi care va costa 2,5 lei, indiferent de numărul de transbordări în perioada menţionată.

Abonament pe 7 zile pe toate liniile – 20 lei

O altă noutate constă în introducerea abonamentului unic cu o valoare de 80 lei. În prezent, un abonament pe toate liniile costă aproape 120 lei. Abonamentele unice vor fi disponibile şi pentru o zi (10 lei) sau şapte zile (20 lei).

De asemenea, vor fi abonamente unice pentru 6 luni (400 lei) şi, respectiv, 12 luni (800 lei). În schimb, CTP nu va mai pune la vânzare abonamente de linie sau seturi de bilete cu 10 călătorii, ultimul tip de tichet fiind destul de popular în rândul ieşenilor. Oficialii CTP au explicat, în trecut, că scopul companiei este de a încuraja ieşenii să apeleze la tipurile de abonamente unice, o alternativă la setul de bilete fiind abonamentul unic pe 7 zile.

Important de reţinut este că un ieşean ce va achiziţiona un astfel de abonament îl va putea folosi timp de o săptămână, indiferent de numărul de transbordări. Pentru turişti va fi disponibil un abonament pe trei zile pentru suma de 25 lei.

În cazul pensionarilor şi a elevilor şi studenţilor sunt menţinute facilităţile anterioare prin oferirea de grauităţi şi, respectiv, reduceri cu 50% a tichetelor de călătorie. CTP va avea o politică tarifară ce va include şi localităţile limitrofe ale Iaşului (aşa numita „zona 2“), evident în comunele unde există deja transport asigurat de companie şi acolo unde se are în vedere introducerea de curse.

De exemplu, un bilet cu o singură călătorie care cumulează zona municipiului cu cea a unei comune limitrofe va fi de 3,5 lei (7 lei – două călătorii). Dar, cei care locuiesc în comune limitrofe vor putea achiziţiona şi bilete la un preţ de 2,5 lei, dar şi alte tichete ale CTP, atât timp cât nu le folosesc şi pentru deplasarea în municipiu, situaţie în care trebuie să ţină cont de planul tarifar aferent ambelor zone (municipiu şi localităţi limitrofe).

Un alt exemplu este abonamentul unic pe 30 de zile aferent zonelor limitrofe Iaşului şi care va costa 30 lei în interiorul „zonei 2“.

„Comparativ cu tipurile de călătorie utilizate în prezent, propunerea de stabilire a unui nou plan tarifar pentru transportul local are la bază necesitatea adaptării la nevoile călătorilor şi încadrării în limite de tarif rezonabile şi sustenabile din punct de vedere economic şi social“, se arată în referetul de specialitate întocmit de conducerea CTP, document-suport pentru aprobarea proiectului de hotărâre.

Noul plan tarifar va intra în vigoare pe parcursul lunii iunie.

Comentarii