2,5 lei biletul de tramvai, valabil 120 de minute. Se modifică și prețul abonamentelor
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

2,5 lei biletul de tramvai, valabil 120 de minute. Se modifică și prețul abonamentelor

GALERIE
bilete ctp
 • bilete ctp
- +

Noile tarife pentru tichete de călătorie în transportul public local vor fi aprobate mâine în plenul Consiliului Local (CL).

Planul tarifar, ce va intra în vigoare în luna iunie, aduce mai multe noutăţi, dar şi o scumpire a unei călătorii la 2,5 lei, cu 0,5 bani mai mult decât în prezent. În acelaşi timp, biletul că două călătorii va fi 5 lei (faţă de 4 lei).

O facilitate nou introdusă de Compania de Transport Public (CTP) vizează biletul cu o călătorie valabil timp de 120 minute şi care va costa 2,5 lei, indiferent de numărul de transbordări în perioada menţionată.

Abonament pe 7 zile pe toate liniile - 20 lei

O altă noutate constă în introducerea abonamentului unic cu o valoare de 80 lei. În prezent, un abonament pe toate liniile costă aproape 120 lei. Abonamentele unice vor fi disponibile şi pentru o zi (10 lei) sau şapte zile (20 lei).

De asemenea, vor fi abonamente unice pentru 6 luni (400 lei) şi, respectiv, 12 luni (800 lei). În schimb, CTP nu va mai pune la vânzare abonamente de linie sau seturi de bilete cu 10 călătorii, ultimul tip de tichet fiind destul de popular în rândul ieşenilor. Oficialii CTP au explicat, în trecut, că scopul companiei este de a încuraja ieşenii să apeleze la tipurile de abonamente unice, o alternativă la setul de bilete fiind abonamentul unic pe 7 zile.

Important de reţinut este că un ieşean ce va achiziţiona un astfel de abonament îl va putea folosi timp de o săptămână, indiferent de numărul de transbordări. Pentru turişti va fi disponibil un abonament pe trei zile pentru suma de 25 lei.

În cazul pensionarilor şi a elevilor şi studenţilor sunt menţinute facilităţile anterioare prin oferirea de grauităţi şi, respectiv, reduceri cu 50% a tichetelor de călătorie. CTP va avea o politică tarifară ce va include şi localităţile limitrofe ale Iaşului (aşa numita „zona 2“), evident în comunele unde există deja transport asigurat de companie şi acolo unde se are în vedere introducerea de curse.

De exemplu, un bilet cu o singură călătorie care cumulează zona municipiului cu cea a unei comune limitrofe va fi de 3,5 lei (7 lei - două călătorii). Dar, cei care locuiesc în comune limitrofe vor putea achiziţiona şi bilete la un preţ de 2,5 lei, dar şi alte tichete ale CTP, atât timp cât nu le folosesc şi pentru deplasarea în municipiu, situaţie în care trebuie să ţină cont de planul tarifar aferent ambelor zone (municipiu şi localităţi limitrofe).

Un alt exemplu este abonamentul unic pe 30 de zile aferent zonelor limitrofe Iaşului şi care va costa 30 lei în interiorul „zonei 2“.

„Comparativ cu tipurile de călătorie utilizate în prezent, propunerea de stabilire a unui nou plan tarifar pentru transportul local are la bază necesitatea adaptării la nevoile călătorilor şi încadrării în limite de tarif rezonabile şi sustenabile din punct de vedere economic şi social“, se arată în referetul de specialitate întocmit de conducerea CTP, document-suport pentru aprobarea proiectului de hotărâre.

Noul plan tarifar va intra în vigoare pe parcursul lunii iunie.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cum s-au transformat o parte din mass media din câini de pază ai democrației, în agenți de propagandă și portavoce a autorităților

Alexandru LĂZESCU

Cum s-au transformat o parte din mass media din câini de pază ai democrației, în agenți de propagandă și portavoce a autorităților

Marea majoritate a jurnaliştilor români continuă să se închine la „icoanele” New York Times, Washington Post, CNN, The Guardian, nerealizând că acestea au deviat între timp semnificativ de la etica şi standardele tradiţionale ale jurnalismului.  

Filmuletul zilei

opinii

Câte ceva despre ororile nazismului

Nichita DANILOV

Câte ceva despre ororile nazismului

Realitatea din lagărele de naziste era atât de cosmetizată de aparatul de propagandă, încât chiar şi prizonierii proaspăt aduşi în vagoanele de vite sigilate aveau tendinţa să nu dea crezare sinistrelor zvonuri legate de exterminare. Ca să nu intre în panică, deţinuţii ce coborau din trenuri aveau parte de o privelişte aproape bucolică. E drept că exista sârmă ghimpată. Dar dincolo de sârmă domnea o ordine desăvârşită.

Povestea unui newsletter: Eminescu şi statistica

Ciprian IFTIMOAEI

Povestea unui newsletter: Eminescu şi statistica

Pe la începutul lunii decembrie 2021, mă pomenesc cu un telefon de la prietenul şi colegul Bogdan Pătărlăgeanu de la Direcţia de Comunicare a Institutului Naţional de Statistică (INS) cu propunerea de a colabora la un Newsletter pentru Ziua Culturii Naţionale (15 ianuarie) în care să surprindem crâmpeie din publicistica economică şi socială a poetului Mihai Eminescu, eventual, condimentate cu date statistice. Mai înainte de toate, prietenul Bogdan se interesă dacă ştiu ceva despre legătura lui Eminescu cu statistica, parcă, bănuind că am în lucru un studiu cu tema „Scurt istoric al statisticii oficiale în România” în care aveam câteva rânduri despre tema în cauză.

Atenţie la trend

Michael ASTNER

Atenţie la trend

În loc de motto: Jocurile minţii// cum mai reuşim noi/ să ne construim/ propriile capcane - cu cât mai sofisticate,/ cu atât mai durabilă/ propria închisoare.

pulspulspuls

Credeaţi că, gata, nu-i vom mai vedea pe firmament? Ei, iote că reapar!

Credeaţi că, gata, nu-i vom mai vedea pe firmament? Ei, iote că reapar!

Aho aho, cetitori fraţi, staţi puţin şi nu mânaţi, căci pe astăzi Moşu’ vouă vă aduce brânză, ouă, dar şi niscai noutăţi din niscaiva zone mai mici ale politichiei ieşene pe care mulţi dintre noi le cam scosesem la pensie de câţiva ani, pe unii reprezentanţi chiar fără vechimea completă, ci pe caz de boală. 

Caricatura zilei

Pantaloni

Editia PDF

Bancul zilei

Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X