30 autobuze electrice şi 15 tramvaie, toate noi, pentru Iași. Cum de vine norocul și pe aici

joi, 26 aprilie 2018, 01:50
2 MIN
 30 autobuze electrice şi 15 tramvaie, toate noi, pentru Iași. Cum de vine norocul și pe aici

La nivel naţional vor fi făcute achiziţii în valoare de 600 milioane euro, fiind implicate 22 de municipii reşedinţă de judeţ. Iaşului îi vor reveni astfel 40 milioane euro.

Municipalitatea vrea să achiziţioneze cel puţin 30 de autobuze electrice şi 15 tramvaie noi, toate cu fonduri nerambursabile. Achiziţia ar putea fi făcută la comun cu alte municipalităţi din ţară, sau separat, programul de finanţare fiind coordonat de Ministerul Dezvoltării. La nivel naţional vor fi făcute achiziţii în valoare de circa 600 milioane euro, fiind implicaţi 22 de aplicanţi (municipii reşedinţă de judeţ). La Iaşi, valoarea achiziţiei va fi de 40 milioane euro.

Primarul Mihai Chirica a declarat ieri că decizia privind modul în care va fi făcută procedura aparţine Ministerului Dezvoltării, şi a subliniat că Iaşul este printre primele municipalităţile care au întocmit deja documentaţiile necesare. „Noi suntem pregătiţi cu ambele variante. Ne-am făcut temele să putem merge singuri, iar dacă se doreşte pe o listă comună, mergem pe o listă comună, nu contează acest lucru. Vrem să cumpărăm pachete de autobuze electrice cu o lungime de 9 şi, respectiv, 12 metri, de circa 20 milioane euro. Asta înseamnă 12 unităţi mari şi aproape 20 unităţi mici. Iar pentru tramvaie, circa 15 – 16 unităţi de transport funcţie de cum se vor încadra în licitaţie“, a spus primarul Chirica. Edilul şef al Iaşului a precizat că documentaţiile au fost trimise la Minister şi se aşteaptă un răspuns din partea autorităţii centrale cu privire la modul în care va fi organizată procedura de achiziţie.

În ultimii doi ani, Iaşul s-a dotat cu 100 de autobuze noi cu norma de poluare Euro 6 şi a achiziţionat 11 tramvaie rulate din Germania. În ceea ce priveşte ultimele vehicule menţionate, mijloacele de transport sunt în perioada de teste şi urmează să fie puse în circulaţie. În acelaşi timp, Primăria pregăteşte schimbări la politica tarifară a Companiei de Transport Public (CTP) prin creşterea preţului unei călătorii la 2,5 lei (5 lei – două călătorii), dar şi prin introducerea unui sistem de abonamente mai atrăgător faţă de alte oraşe din ţară. De exemplu, la Iaşi se va putea circula cu 80 lei timp de o lună pe toate liniile. În prezent, un astfel de abonament ajunge la 116 lei.

 

Comentarii