Atenţie: postul ne poate îngrăşa! Sfaturile unui nutriţionist ieşean pentru o alimentaţie corectă în această perioadă

vineri, 22 martie 2024, 02:50
5 MIN
 Atenţie: postul ne poate îngrăşa! Sfaturile unui nutriţionist ieşean pentru o alimentaţie corectă în această perioadă

Potrivit calendarului creștin-ortodox, postul Paștelui a început de luni. În această perioadă, creștinii care respectă postul religios renunță la consumul de carne, pește, respectiv la produse lactate. De aceea, teoretic ar trebui să fie și o oportunitate de a scăpa de kilogramele în plus. Totuși, de multe ori, în timpul postului, din nevoia de a substitui aceste alimente sățioase, există tendința de a exagera cu consumul de carbohidrați, astfel că nu e de mirare că putem acumula kilograme în plus.

Specialiștii în nutriție susțin că dacă atunci când ținem post mâncăm pateuri vegetale sau orice alt înlocuitor de acest gen, consumate zilnic, nu numai că îngrașă, întrucât sunt bogate în grăsimi și sare, însă sunt și extrem de nesănătoase.

,,Postul religios din această perioadă este o oportunitate de a consuma mai multe legume și alte alimente de origine vegetală, care de multe ori nu sunt incluse în cantități suficiente în meniul zilnic. Încurajez, însă, continuarea consumului ridicat de legume și fructe inclusiv după finalizarea postului religios. Dincolo de aspectele religioase, postul Paștelui ne oferă contextul perfect pentru îmbunătățirea obiceiurilor alimentare. Cu toate acestea, concentrarea doar pe alimente vegetale nu înseamnă automat că ai o alimentație echilibrată. Adesea, alimentația în post poate fi în continuare hipercalorică (exces de calorii) și hiperglucidică (exces de carbohidrați), din cauza alegerilor alimentare greșite și a tehnicilor de preparare culinară.

Din păcate, chiar și în postul religios, se optează excesiv pentru produse procesate industrial, cum ar fi pate de post, diferite tipuri de cașcaval vegetal, dulciuri din comerț sau produse de patiserie de post. Excesul de pâine albă și neglijarea fructelor reprezintă, de asemenea, obiceiuri comune în post”, a declarant pentru ,,Ziarul de Iași” nutriționistul dietetician și bioinginer medical Iulia Margasoiu (FOTO).

De asemenea, ar trebui evitate cantitățile mari de cartofi prăjiți, orez și fasole. Prăjelile reprezintă un inamic al siluetei, atât în post, cât și în general.

„Multe persoane continuă să prepare alimentele prin tehnici culinare nesănătoase, mai exact prin prăjire în ulei (cartofi prăjiți, șnițele de soia, legume pane). Prăjirea în ulei duce la formarea unor compuși nocivi pentru sănătatea cardiovasculară și nu numai, cum ar fi acroleină, acrilamide, acizi grași de tip trans. Mai mult decât atât, un aliment prăjit este mult mai bogat în calorii decât același aliment preparat dietetic, cum ar fi la cuptor”, a adăugat aceasta.

Când favorizează produsele slabe în calorii dieta

În schimb, atunci când este de calitate și echilibrată nutrițional, o alimentație bazată doar pe alimente de origine vegetală poate favoriza procesul de scădere în greutate. Să nu uităm că fructele și legumele sunt sărace caloric. Astfel, postul religios poate oferi avantajul de a scăpa de câteva kilograme în plus.

Ce este, așadar, de făcut, pentru ne asigura că postul religios ne oferă beneficii pentru sănătate? În primul rând,  așa cum menționează Iulia Margasoiu, meniul zilnic trebuie să conțină o varietate de legume – legume cât mai colorate, însă consumate zilnic inclusiv în stare proaspătă (cum ar fi sub formă de salate); fructe –în fiecare zi altă gamă de fructe proaspete; surse de proteine vegetale – linte, năut, fasole, mazăre, păstăi, edamame, boabe de soia, băutură vegetală din soia, tofu, hummus. Apoi, cereale integrale și pseudocereale – pâine integrală, orez brun, paste integrale, fulgi de ovăz integrali, quinoa, bulgur, hrișcă, deserturi de casă preparate cu făină integrală (spre deosebire de cerealele rafinate, cele integrale sunt mai bogate în fibre, vitamine și proteine, având un indice glicemic mai scăzut) și grăsimi sănătoase – nuci, migdale, fistic, caju, nuci braziliene, pecan, alune de pădure, semințe de in, de chia, mix de semințe. Toate acestea trebuie să fie crude (neprăjite și nesărate). Se recomandă, de asemenea, consumul unor cantități mici de ulei vegetal extravirgin (de măsline, de in, de nuci), adăugate direct în farfurie și în salate.

Alte aspecte cheie în postul religios

Nutriționistul ieșean ne îndeamnă să alegem alimentele în starea lor naturală, evitându-le pe cele intens procesate industrial (dulciuri, șnițele vegetale).

,,Le poți procesa acasă, prin tehnici dietetice, pentru a obține deserturi sănătoase (cum ar fi brioșe integrale sau de ovăz cu fructe) sau alte preparate culinare (chiftele din năut, din linte, din amestec de legume). Poți înlocui pateul vegetal din comerț cu un pate vegetal preparat acasă sau cu hummus.

Optează pentru gastrotehnia dietetică: În loc să prăjești alimentele în ulei, prepară-le la abur, la cuptor, prin fierbere, pe grătar sau în airfryer. Așadar, cartofii prăjiți sunt înlocuiți de cartofi gratinați în cuptor. Inclusiv chiftelele de legume pot fi preparate în friteuza cu aer sau în cuptor.

Alimentele de origine vegetală de calitate ne asigură un aport ridicat de substanțe nutritive precum fibrele, vitaminele, mineralele și antioxidanții. Toate acestea vin la pachet cu numeroase beneficii pentru sănătate, cum ar fi un tranzit intestinal optim (prevenirea constipației), reducerea riscului de boli cronice (cum ar fi cele cardiovasculare) și optimizarea microbiotei intestinale (flora de microorganisme benefice din intestin). În plus, o alimentație variată, bogată în proteine vegetale, previne pierderea masei musculare.

Haideți să profităm de perioada postului religios pentru a integra noi obiceiuri sănătoase în stilul de viață. În ceea ce privește pacienții diagnosticați cu diferite patologii, îi încurajez să facă o vizită la dieteticianul autorizat pentru recomandări personalizate în funcție de nevoi”, a conchis Iulia Margasoiu.

În acest an, postul se încheie pe 5 mai, când se sărbătorește Paștele ortodox, învierea din morți a lui Iisus Hristos.

 

 

 

Comentarii