Azi, ziua de vârf – Iaşul se umple de pelerini: 30.000 de oameni aşteptau aseară să se închine la Sfântă. La 9,30, slujba de hram. Iată detaliile

sâmbătă, 14 octombrie 2023, 01:50
3 MIN
 Azi, ziua de vârf – Iaşul se umple de pelerini: 30.000 de oameni aşteptau aseară să se închine la Sfântă. La 9,30, slujba de hram. Iată detaliile

Cel mai important moment al pelerinajului la moaştele Sfintei Parascheva are loc astăzi, de la ora 09.30, pe scena amenajată de către Mitropolia Moldovei şi Bucovinei în curtea interioară, cu faţa spre bulevardul Ştefan cel Mare. 

Din tradiţia ultimilor ani, Înaltpreasfinţitul Teofan va săvârşi slujba de Liturghie însoţit de zeci de episcopi şi de înalte feţe bisericeşti din ţară, dar şi din străinătate, iar momentul va culmina cu decernarea celor mai înalte merite pe care le poate oferi Biserica Română pentru laicii şi preoţii care s-au remarcat în anul anterior. În 2022, IPS Teofan i-a premiat pe cei care au ajutat la ţinerea sub control a crizei refugiaţilor în toate arhiepiscopiile din cadrul Mitropoliei Moldovei.

Rândul de pelerini se întinde în momentul de faţă ca în perioada în care Sfânta Parascheva era scoasă în baldachin doar pentru câteva zile înainte de momentul hramului. Ultimele estimări de la închiderea ediţiei arătau că aproape 30.000 de oameni s-au aşezat pe rând, să stea peste noapte să ajungă să se roage la Sfânta Parascheva şi la Sfântul Andrei Criteanul. Rândul a şerpuit pe străzile din spatele Mitropoliei până a ajuns paralel cu râul Bahlui, ultimele informaţii fiindcă că exista posibilitatea întreruperii accesului pietonal dinspre Bulevardul Cantemir către Palatul Culturii pentru cei care nu iau parte la manifestarea religioasă. Timpul de aşteptare era la ora 19.00 de 12 ore, dar cel mai probabil va ajunge spre 20 de ore odată cu creşterea numărului de pelerini care vin să se roage. Un alt val va fi sâmbătă, la finalul slujbei, când majoritatea celor care participă pe bulevard se vor aşeza, unii pentru a doua oară, la rând să se închine.

Estimările pentru ora 20.00 ale organizatorilor arătau că peste 200.000 de persoane s-au închinat deja la moaştele aşezate pe baldachinul împodobit cu flori din curtea interioară a Mitropoliei, de sâmbătă, 7 octombrie, când au fost scoase în mod oficial. Estimările organizatorilor au fost că la pelerinaj vor participa circa 350.000 de persoane, iar în momentul de faţă ştim că vor fi minimum 230.000 până în dimineaţa în care va avea loc slujba. Experienţa ultimilor ani arată că racla cu moaştele Sfintei Parascheva va rămâne tot weekendul aşezată în baldachin, urmând a fi retrasă în catedrală după ce rândul de pelerini va fi atât de scurt încât poate fi gestionat în interiorul curţii Catedralei Mitropolitane.

*„Ziarul de Iaşi” a început să culeagă mărturii de la pelerini cu minunile din viaţa lor pe care le atribuie Sfintei Parascheva, pe care le vom publica în ediţia de luni. Dacă ai avut şi tu un astfel de moment, te rugăm să ni-l povesteşti în scris la adresa redactie@ziaruldeiasi.ro.

 

Comentarii