S-a urcat pe buldozer şi a trecut la treabă

Ce riscă patronul de la „Trei Sarmale” după ce s-a urcat pe buldozer și a demolat ilegal Hanul? O amendă

joi, 21 aprilie 2022, 02:00
4 MIN
 Ce riscă patronul de la „Trei Sarmale” după ce s-a urcat pe buldozer și a demolat ilegal Hanul? O amendă

Autorităţile locale analizează "încadrarea juridică". Marian Panainte a recunoscut în faţa poliţiştilor locali că nu are autorizaţie de demolare. "A fost desfăcut Hanul Trei Sarmale pentru a fi construit noul han", a spus proprietarul.

Demolarea Hanului Trei Sarmale nu ar mai trebui să surprindă pe nimeni: trăim în ţara lui Papură-Vodă. Numeroasele scandaluri imobiliare din ultimii ani, multe dintre ele având în prim-plan o complicitate a funcţionarilor din administraţia locală, a dus la situaţia în care autoritatea Primăriei şi a Poliţiei Locale a scăzut dramatic. Acesta este unul dintre motivele pentru care unii investitori imobiliari nu mai respectă vreo regulă. Demolarea hanului a fost făcută chiar de proprietar, la propriu: s-a suit în buldoexcavator şi a început să dărâme clădirea, cel puţin aşa se arată într-un raport al poliţiştilor. La ceas de seară, fără autorizaţie şi fără o minimă siguranţă pentru trecători. Autorităţile locale au asistat impasibile la norii de praf care s-au ridicat deasupra şos. Bucium. Poliţia Locală încă analizează "încadrarea juridică" a faptei. După cum spune primarul, agenţii pot doar "să constate", iar demolarea nu a putut fi oprită. Proprietarul este firma Fio Grup Company, administrată de omul de afaceri Marian Panainte, cel care, la vizita poliţiştilor locali pe şantier, a coborât din buldoexcavator şi le-a transmis sec agenţilor că nu are autorizaţie de demolare.

Proprietarul spune că hanul va fi reconstruit

Clădirea Hanului Trei Sarmale nu era monument istoric, dar era o clădire-simbol a Iaşului: imobilul a fost construit în anii 1970 de comunişti pe locul legendarului han care fusese anterior demolat. Actualul proprietar deţine clădirea din 2017, când a primit şi o autorizaţie de la Primărie pentru consolidarea hanului. Lucrările, care trebuiau terminate în august 2018, au fost abandonate. În acelaşi an, Fio Grup a obţinut aprobare de la Consiliul Local (CL) pentru "reparaţii capitale, refuncţionalizare şi extindere". Patru ani mai târziu, în decembrie 2021, a venit şi autorizaţia Primăriei (750/2021) emisă în baza deciziei CL. Însă, în actul avizator nu se specifica dezafectarea imobilului. Între momentul emiterii hotărârii de CL şi cel de autorizare, proprietarul a încercat să înstrăineze hanul.

"Demolarea s-a făcut fără autorizaţie, ceea ce este o chestiune gravă. (…) Este pasibil rigorilor legii. Pe de altă parte, e păcat să îţi pună Dumnezeu mâna în cap, să-ţi dea un brand, Hanul Trei Sarmale era un brand, şi tu să pui buldozerul pe el şi să-l faci praf", a comentat ieri primarul Mihai Chirica.

Proprietarul fostului han nu a putut fi contactat ieri de către "Ziarul de Iaşi", dar acesta a avut o scurtă reacţie la TVR. "A fost desfăcut Hanul Trei Sarmale pentru a fi construit noul han care are autorizaţie de la primărie. S-a făcut o expertiză şi a trebuit desfăcut pentru a putea face ce scrie în autorizaţie. Va fi aceeaşi schematică depusă la primărie cu autorizaţie, se va mări şi va fi refăcut. Vreo doi ani de zile va dura. Se va numi tot Hanul Trei Sarmale", a spus Marian Panainte.

În schimb, el nu a explicat motivele pentru care a ales să demoleze clădirea fără a avea acte în regulă, în condiţiile în care autorizaţia la care a făcut referire prevede "reparaţii capitale", şi nu dezafectarea clădirii.

Ce prevede proiectul de modernizare a zonei

În toamna anului trecut, Fio Grup Company anunţa o investiţie de 4 milioane euro pentru modernizarea hanului şi extinderea imobilului cu un hotel. Înainte de acest anunţ, hanul şi terenul aferent au fost scoase la vânzare pentru suma de 1,2 milioane euro.

"Proiectul păstrează elementele arhitecturale tradiţionale moldoveneşti, dar presupune o extindere semnificativă a hanului, triplându-se practic capacitatea acestuia. Suprafaţa construită desfăşurată a hanului va fi de 3.842 mp. La mansarda hanului, în suprafaţă de 1.031 mp sunt prevăzute 16 camere şi 3 apartamente, amenajate în acelaşi stil tradiţional românesc, dar la un confort de 4 stele. Extinderea hanului va însemna şi un al doilea restaurant cu o intrare complet separată, menit să deservească clienţii hotelului şi pentru mese festive", se arăta într-o prezentare a proiectului care a însoţit oferta de vânzare.

Noua unitate de cazare propusă prin proiect ar urma să aibă o capacitate de 96 de camere şi 5 apartamente. Rămâne de văzut în ce măsură proprietarul îşi va onora intenţia de a reconstrui Hanul Trei Sarmale. Până atunci, pentru fapta sa, Poliţia Locală îl poate amenda cu o sumă de până la 10.000 lei (pentru nerespectarea autorizaţiei de construire), dar cuantumul sancţiunii ar putea creşte în funcţie de încadrarea juridică pe care o vor face agenţii după analiza dosarului de urbanism.

Prefectul Bogdan Cojocaru a anunţat ieri că a dispus realizarea unor verificări ample de către mai multe instituţii deconcentrate. "Am discutat deja cu reprezentanţii Inspectoratului Judeţean în Construcţii Iaşi, ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului Iaşi şi ai Gărzii de Mediu Iaşi. Instituţiile deconcentrate vor verifica şi vor stabili dacă au fost respectate toate prevederile legale, precum şi dacă se impune luarea unor măsuri în privinţa lucrărilor de la Hanul Trei Sarmale. Haosul din zona de urbanism din municipiul Iaşi trebuie să înceteze. Toată lumea trebuie să respecte legea", a declarat prefectul judeţului Iaşi.

Comentarii