anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

vineri, 24.03.2023

Ce trebuie să știe patriarhul Daniel: Europa a cotizat 50 de milioane de euro pentru bisericile din Moldova

GALERIE
patriarhul la putna
  • patriarhul la putna
- +

La bine-cunoscuta celebrare din acest an de la hramul Mănăstirii Putna, marcată ca un eveniment religios, dar istorico-cultural, au existat mai multe discursuri care au atras atenţia publicului general. Unul dintre discursurile apreciate de cei prezenţi, inclusiv de către Patriarhul Daniel, care a fost timp de 17 ani mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, a fost apreciat ca având puternice tuşe ultra-naţionaliste.

Un student din Iaşi a îndemnat românii „să ne luăm libertatea înapoi, ca să ne putem lua ţara înapoi“, considerând că „ţara noastră (...) nu ne mai aparţine“. Jurnalistul Ovidiu Nahoi a apreciat discursul ca fiind ţintit către Uniunea Europeană şi a făcut un demers în Newsweek în care a contabilizat o parte dintre beneficiile financiare europene ale Bisericii Române doar în ultimii şapte ani. „Ziarul de Iaşi“ a continuat şi aprofundat acest demers.

245 milioane de lei pentru consolidări şi restaurări

În ciuda discursurilor cu tente naţionaliste şi antieuropene validate de liderii Bisericii Ortodoxe Române, bisericile şi mănăstirile din Moldova au beneficiat în ultimii ani, prin Programul Operaţional Regional, de puţin peste 245 milioane de lei (aproape 50 de milioane de euro). Este vorba doar de fondurile europene nerambursabile primite în cadrul exerciţiului financiar 2014 - 2020, proiecte finalizate sau aflate în curs de finalizare. Pe lângă aceşti bani, a existat şi o contribuţie semnificativă din partea statului român.

În mare parte, proiectele au vizat consolidări sau restaurări ale ansamblurilor sau bisericilor individuale (chiar şi elemente din acestea, precum muzee), reabilitări şi dezvoltare pentru punerea în circuitul turistic şi alte valorificări în scop turistic. Un exemplu relevant este cel al Bisericii Bărboi - care pe 19 august ar fi trebuit să marcheze finalizarea unei investiţii de 15,6 milioane de lei pentru „conservarea, protejarea şi valorificarea patrimoniului cultural «Ansamblul Bărboi» şi a identităţii culturale a Iaşului“.

De la Frumoasa la Bârnova, cu 40 de milioane de lei

Pe 22 august era data de finalizare a unui alt proiect major pentru o mănăstire chiar din oraşul Iaşi. Cu 20,5 milioane de lei a avut loc „conservarea, protejarea şi valorificarea patrimoniului cultural al ansamblului Mănăstirii Frumoasa din Municipiul Iaşi“. În noiembrie se va finaliza restaurarea şi consolidarea Bisericii Vovidenia, beneficiind de o investiţie de 4,5 milioane de lei. Nu trebuie să ne îndepărtăm mult de Iaşi pentru a vedea beneficiile şi în judeţ: pentru renovarea Mănăstirii Bârnova au fost folosite peste 19 milioane de lei, fonduri europene nerambursabile. Iar în proiectul POR 2014 - 2020 au primit fonduri substanţiale mănăstiri şi biserici din toată Moldova, unele mai cunoscute, dar şi obiective turistice locale, neexploatate la maximum. Spre exemplu, la Mănăstirea Probota din Suceava s-au investit peste 22 de milioane de lei, iar la mănăstirea Văratic, alte 6 milioane.

Fonduri europene semnificative au fost alocate şi înainte de 2014

Acestea sunt însă doar investiţiile din exerciţiul financiar al UE care s-a încheiat oficial în 2020, dar care are proiecte aprobate ce urmează a fi finalizate şi în anul următor. Majoritatea obiectivelor de tip monument istoric - religios din Iaşi au fost reabilitate în mare cu fonduri europene. Una dintre cele mai mari investiţii a vizat chiar Ansamblul Mitropolitan din Iaşi, unde în 2012 Ministerul Dezvoltării a anunţat începerea programului de reabilitare (finalizat astăzi) cu valoarea totală de 60 de milioane de lei, dintre care 47,6 milioane fonduri europene nerambursabile. A mai beneficiat de fonduri europene şi Mănăstirea Golia, aproape 10 milioane de euro în două tranşe, pentru reabilitare şi pictură, aceasta fiind o beneficiară mai veche a fondurile structurale, prinzând şi fonduri PHARE înainte de aderarea la UE.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Duşmanii democraţiei

Alexandru CĂLINESCU

Duşmanii democraţiei

„China e altceva”? Nu: e un regim comunist dur, o ţară a partidului unic şi în care mişcările fiecărui cetăţean sunt strict supravegheate. O victorie a „modelului” chinez ne-ar readuce în punctul din care am sperat că ne-am desprins.

opinii

Sateliţi

Neculai SEGHEDIN

Sateliţi

Cuvântul satelit a intrat, de multă vreme, în limbajul şi în cultura de masă. Se vorbeşte de oraşe satelit, personaje satelit, partide satelit etc., oricum, entităţi care au o libertate limitată, fiind legate puternic de o autoritate supremă. În prezent există câteva mii de sateliţi, nu toţi activi şi foarte puţini vizibili.

Jonathan Coe, un prieten al Iaşului (III)

Codrin Liviu CUȚITARU

Jonathan Coe, un prieten al Iaşului (III)

The Closed Circle e romanul dezamăgirilor maturizării, urmărind, cu asiduitatea victorienilor Charles Dickens şi George Eliot (daca ar fi să fac două filiaţii culturale, tot în spaţiul anglofon), modul în care marile speranţe se transformă, ultimativ, în marile depresii. Dincolo de destinele protagoniştilor, The Closed Circle (...) studiază şi destinul comunitar.

Bucureştiul şi non-strategiile de dezvoltare regională

George ŢURCĂNAŞU

Bucureştiul şi non-strategiile de dezvoltare regională

Înaintea acestei serii de texte scurte pe care v-o propun astăzi, doresc să fac o precizare. Când critic Bucureştiul, nici pe departe nu îmi îndrept privirea către bucureştenii oneşti, ci doar către autorităţile centrale, ce asigură guvernanţa naţională. Dacă ar fi fost bună, nu aş fi avut decât cuvinte de laudă. Dar e rea, iar impactul negativ al politicilor regionale duc la descompunerea din ce în ce mai accelerată a teritorialităţii noastre regionale. 

pulspulspuls

Academicienii second-hand. Figuri mai vechi ale politichiei ieşene de acum 20 de ani, la interval

Academicienii second-hand. Figuri mai vechi ale politichiei ieşene de acum 20 de ani, la interval

Pe astăzi, stimaţi telespectatori, dacă tot pare în sfârşit că vine primăvara, haideţi să vă spunem câteva şi despre unii seniori din târg care au multe primăveri, multe din ele prin politichie sau, oricum, pe banii noştri. 

Caricatura zilei

Xi Jinping si Putin

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

    Fotografia zilei

    Intrebarea zilei

    Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.