Clanul Corduneanu, după decesul liderului: a început lupta pentru succesiune. Cine sunt cei trei pretendenți

luni, 22 aprilie 2024, 03:00
11 MIN
 Clanul Corduneanu, după decesul liderului: a început lupta pentru succesiune. Cine sunt cei trei pretendenți

Apar primele semne că începe „lupta pentru succesiune” la șefia clanului interlop ieșean Corduneanu. Apropiații spun că ar fi trei pretendenți, dintre care unul ar fi ”interimar”, în prezent. Culmea, este chiar cel acuzat că ar fi destrămat familia. Nici al doilea pretendent nu este văzut bine, fiind considerat prea răzbunător și duplicitar. Ce ”moștenire” a lăsat în urmă Costel Corduneanu, dar și ce nelegiuiri a comis clanul de-a lungul anilor, citiți în articolul de mai jos.

Clanul Corduneanu, sau ”Clanul Piticilor” cum le mai spun peiorativ rivalii, număra nu mai puțin de 12 frați, dintre care 9 băieți și 3 fete. Acum sunt 11, după ce Costel Corduneanu, cel mai mare dintre frați, și „liantul” întregii familii, a murit. Tatăl fraților Corduneanu a murit tot de inimă, în urmă cu mai bine de zece ani, iar mama acestora trăiește și are vârsta de 74 de ani. Un alt frate, Vasilică, ar fi făcut săptămâna trecută un AVC, al doilea. Printre cunoscuții familiei se zvonea zilele trecute că medicii i-au recomandat acestuia să nu participe la înmormântarea lui Costel Corduneanu, ca să nu riște al treilea AVC, care ar putea fi fatal, însă acesta nu s-a conformat.

Râcă mare între frați pornită de la iubite

Problemele în clan din ultima perioadă erau numeroase, și totul a culminat cu moartea lui Costel. Toți frații se certau între ei, mai ales Adrian cu Petronel. Aceștia au ajuns ”la cuțite”, iar apropiații spun chiar că se băteau în stradă, apoi se reclamau la Poliție. Râca dintre cei doi ar fi pornit de la faptul că actuala soție a lui Petronel fusese iubita lui Adrian. De asemenea, în ultimii ani, Costel Corduneanu nu mai putea ține familia unită deoarece suferise numeroase infarcturi, care îl slăbeau și totodată îi slăbeau și autoritatea. De altfel, cu anii, nici clanul nu mai făcea față vremurilor, suferind exact la ceea ce excelase în trecut: forța fizică. Adversarii clanului vorbesc despre faptul că, în anul 2019, trei membri ai clanului, printre care și liderul lor, fostul campion la lupte Costel Corduneanu, ar fi fost bătuți umilitor de interlopul ieșean Viorel Oarză și fiul acestuia, Robert, ambii boxeri. Bătaia ar fi avut loc la Sala Polivalentă, unde clanul controlează o pizzerie. Aici, gurile rele spun că se aflau frații Costel, Gelu și Vasilică Corduneanu, iar peste ei ar fi intrat Oarză și fiul său, iar ceea ce s-ar fi întâmplat acolo ar fi lăsat descumpăniți pe mulți dintre admiratorii clanului, și ar fi suscitat interpretări: Oarză&fiul i-ar fi bătut pe cei trei Corduneni, ba chiar Costel, liderul lor, ar fi scăpat prin fugă de la locul confruntării, prin parcul de peste stradă. Gelu și Vasilică ar fi fost însă bătuți foarte rău. După acest episod, însă, interlopii s-ar fi împăcat.

Primul motiv de dispută: suma mare adunată la înmormântare

La câteva zile după moartea lui Costel Corduneanu, zvonurile privind succesiunea în fruntea clanului printre cunoscuți și apropiați s-au acutizat, fiind alimentate de interesele fiecărui frate în parte. În primul rând, cei 11 frați trebuie să împartă suma de bani colectată de la apropiați, care au donat sume mari de bani pentru a ajuta la înmormântarea lui Costel Corduneanu. De altfel, maneliștii au cântat fără onorariu, berbecii și porcii la proțap au fost donați de către interlopul ieșean Cosmos Tănase. În perioada următoare, aceștia trebuie să decidă cine va conduce clanul. Din ”pole position” a plecat cel mai mare frate, Petronel Corduneanu. Acesta a evitat să participe la cele trei zile de priveghi, și amenința că nu vine nici la înmormântare. Însă acesta a venit la cimitirul Eternitatea și s-ar fi împăcat cu fratele său Adrian „Beleaua”, cu care se afla de mult timp ”în dușmănie”.

Aici, acesta ar fi fost proclamat șef, însă pe o perioadă determinată, deoarece ar mai fi pretendenți: Adrian „Beleaua”, dar și Gelu Corduneanu. Însă cei doi nu sunt agreați de toți, iar părerile sunt împărțite. ”Adrian este duplicitar, una spune și alta face. Este răzbunător, și rău, nu știe să țină lucrurile sub control. Iar Gelu, cel care era imediat după Costel Cordunenau, nu este văzut nici el bine. O să fie probleme mari în familie”, ne-a spus o cunoștință apropiată familiei.

Adrian Corduneanu este considerat duplicitar și răzbunător

De altfel, despre Adrian Corduneanu, care a stat mulți ani în pușcărie pentru numeroase infracțiuni, este notorie o filmare pe Tik Tok, viralizată. Un frate vitreg al familiei care avea un teren lângă DNA Iași, pe CA Rosetii, ar fi fost păcălit de către Adrian să îi cedeze lui proprietatea, să își facă casă. Aici, urma să-i facă și lui o cameră. Însă, după ce a construit casa, fratele vitreg nu a mai fost invitat să locuiască acolo. ”M-a păcălit că îmi dă o cameră, dar am ajuns pe străzi. Mi-a dat câte o bere, câțiva lei atunci când mă vede, și atât”, a povestit omul. ”Să spună de câte ori l-am omenit cu bani, a dormit prin hoteluri, i-am dat femei, țigări, băutură, dar fără spirtoase. Lui îi place să stea boschetar, nu am ce-i face”, a venit replica lui Adrian „Beleaua”.

Recuperări de bani, șantaje, intimidări, trafic de droguri și persoane

Clanul Cordunenilor și-a câștigat de-a lungul anilor o notorietate de bătăuși în Iași. La început, a fost doar un grup infracțional în jurul familiei Corduneanu. Apoi s-au adunat tot mai mulți interlopi, afiliați, legați, împrieteniți sau obligați să lucreze în stil mafiot. De la bătăi în discoteci, recuperări de bani, șantaje, agresiuni în plină stradă, intimidări de persoane, trafic de persoane, de droguri sau de arme – nimic nu le era străin Cordunenilor. Însă ei au început cu un palmares sportiv. Costel Corduneanu și fratele sau Gheorghe au fost campioni europeni de juniori și au participat la Jocurile Olimpice, la lupte libere. Primul a obținut locul 9 la JO Barcelona 1992 și locul 14 la JO Atlanta 1996. Fratele său a ocupat locul opt la JO Atlanta 1996, iar în 1998 a câștigat titlul național la seniori. Ceilalți șapte frați Corduneanu au practicat același sport la CS Nicolina, obținând medalii la campionatele naționale de juniori.

Petronel Corduneanu alături de iubita lui

Însă, cele mai răsunătoare fapte din cariera lor au fost scandalurile. Începând din 1992, șapte frați din familia Corduneanu, foști sportivi, încep să se organizeze ca grup interlop în Iași. Nu se rezumă doar la infracțiuni locale. În scurt timp, ei comit jafuri și tâlhării în toată Europa: Franța, Italia, Germania, Polonia. În 1994, un grup de foști sportivi, din care făceau parte fostul boxer Giani Gogol, Costel Corduneanu, Ioan Pandeli, Călin Ștefan și Corneliu Ignat, a jefuit două familii de români dintr-un oraș polonez. Anchetatorii au susținut că membrii bandei s-au constituit după modelul grupărilor de racheți din fosta URSS. Ei atacau înarmați cu săbii ninja, cuțite, bastoane metalice, nunceaguri, aparate cu șoc electric. De altfel, în 1998, procurorii germani au acuzat Ambasada României de la Bonn că îi ajută pe Corduneni cu acte false.

Frații mai puseseră la punct o rețea de copii, aduși ilegal în Germania, siliți să fure și să jefuiască. Copiii erau bătuți și sechestrati dacă nu îndeplineau „planul” de furturi sau dacă încercau să fugă. Tot în 1998, Cordunenii erau deja autorii a zeci de jafuri, tâlhării, furturi din mașini și spargeri în Franța, în special în zona orașului Grenoble. Apoi, șeful bandei, Costel Corduneanu, a fost arestat în Italia și trimis în arestul de la Iași. În același an, Paul Corduneanu este condamnat la 17 ani de închisoare, pentru o crimă comisă în 1996.

Bătaie cu săbii ninja

În anul 2000 are loc o bătaie incredibilă cu bâte și săbii ninja în fața restaurantului Select. Cordunenii s-au luat la bătaie cu rivalii din clanul Gologanilor, considerați a fi țigani de către membrii clanului. Patru Corduneni au fost arestați atunci, însă după două luni au fost eliberați de judecători. Până la urmă, cei patru au primit între doi și trei ani de închisoare. Prin 2001, are loc un scandal mare în cartierul Bularga. Doi frați Corduneanu s-au luat la ceartă cu un taximetrist, iar acesta și-a chemat colegii în ajutor. Cordunenii au sunat și ei după “întăriri” și a ieșit o bătaie în toată regulă. Doi interlopi au fost luați de poliție, dar niciun taximetrist nu a mai depus plângere, așa că au scăpat toți de lege. În anul 2002 are loc un furt de senzație la Iași: bulibașa Ferdinand Stănescu pretindea că i s-au furat cinci kilograme de aur. Varianta oficială a fost că aurul fusese furat de un șofer, care apoi a dispărut. Detectivii particulari angajați au susținut apoi că bulibașa și-ar fi înscenat furtul, pentru a scăpa de datoriile pe care le avea la Corduneni. Aceștia dădeau zeci de mii de dolari împrumut, având grijă să-și recupereze banii prin metode violente.

Gelu Corduneanu, al treilea frate ”candidat” la șefia clanului interlop

Tot în 2002, Costel Corduneanu și-a schimbat numele în Constantin Bogdan, în urma căsătoriei cu Alina Bogdan, fiica unui prosper om de afaceri, dar care după câțiva ani va fugi. Prin anul 2003, stupoare: șeful Poliției Iași de atunci, Ștefan Alexa, l-a prezentat pe agentul Aurel Pesa drept “cârtița” Cordunenilor din Poliție. Procurorii nu au găsit probe și au dispus neînceperea urmăririi penale. Însă agentul a fost dat afară, iar cinci ani mai târziu ex-polițistul Pesa a fost trimis în judecată pentru trafic de persoane din Republica Moldova.

Tot în 2003, campionul României la box profesionist Dănuț Moisa a fost bătut în discoteca Roșu și Negru din complexul Iulius Mall fiind lovit cu scaunul în figura de către Cătălin Băcăoanu, interlop protejat atunci de Corduneni. Peste câțiva ani, Cătălin Costea, alias Băcăoanu, își va face propria grupare de interlopi, cu care se va bate prin cluburi cu Cordunenii. Anul următor, Adrian Corduneanu și vărul sau Iulian Bogdan au fost ridicați din stradă de către polițiști, când cereau taxă de protecție de la un anume Costel Corduneanu, care s-ar fi folosit de numele lor. A urmat un val de amenințări la adresa anchetatorilor: telefoane de amenințare, noaptea târziu, locuințe sparte, mama unui polițist bătută în stradă.

Cum cereau Cordunenii taxa de protecție: “Vrei să fii mutilat pe viață?”, “Dacă nu răspunde la apelurile telefonice va vedea el ce se întîmplă”, “Trebuie să vii cu un «cadou» pentru deranjul creat și pentru că te-ai dat în numele nostru. 1.000 de euro ar fi tocmai buni”, “Oriunde m-aș băga, eu scot banii dacă mă bag. Eu îți garantez sută în sută. Odată în viață nu m-am băgat fără să scot banii. N-am scos de la unul, da’ de la altul tot am scos”, “Morțâi mă-tii, ce-ai făcut? Așteaptă-te la o surpriză, ai să regreți toată viață”.

Apoi, pe 11 octombrie, opt membri Corduneanu au fost arestați pentru trafic de droguri. Însă martorii și-au schimbat depozițiile iar interlopii sunt eliberați în iunie anul următor. În 2005, procesul este strămutat la Cluj-Napoca iar judecătorii Tribunalului Cluj i-a condamnat în 2006 opt acuzați însă surpriza dosarului a constituit-o achitarea lui Constantin Bogdan și a lui Vasile Călin. Magistrații Tribunalului Iași au considerat că cei doi bărbați nu se fac vinovați de trafic de droguri de mare risc, conducerea și finanțarea activităților de trafic de droguri și constituirea unui grup infracțional organizat.

Un alt caz controversat cu polițist

Prin 2005, subcomisarul Ștefan Dascălu este chemat la PNA, în prezent DNA, fiind cercetat pentru mai multe fapte de corupție. Procurorii vorbeau și de legături cu clanul Cordunenilor. Dascălu a fost văzut stând la aceeași masă cu Cordunenii, care, chipurile, aflau din timp de raziile polițiștilor. În Poliție, s-a vorbit atunci chiar că Ștefan Dascălu a fost protejat de șeful IJP Iași, Ștefan Alexa, care l-ar fi sacrificat doar pe Aurel Pesa, dat de gol în 2003 drept “cârtița” Cordunenilor.

În 2006, Ovidiu Popa, inspector în Corpul de Control al șefului Poliției Române, a fost cercetat pentru fapte de corupție și legături cu clanul Cordunenilor. Acesta se întâlnea cu Cordunenii la o pensiune din Slănic Moldova, unde aveau loc diferite tranzacții.  Tot în 2006, șase membri ai clanului Tănase “specializați” în trafic de persoane au fost arestați cu câteva zile înaintea constituirii unei alianțe cu Cordunenii, atunci “specializați” în trafic de droguri. Cele două “familii” pregăteau o mega-petrecere la restaurantul Moldova, unde șapte Corduneni urmau să fie nașii a șapte copii din clanul Tănase. Cele două clanuri, cele mai mari din Iași și din Moldova, nu au avut niciodată afaceri împreună, dar nici conflicte. S-au tolerat în oraș și și-au împărțit teritoriul: Cordunenii cu traficul de droguri, iar Tănase cu traficul de persoane. 160 de invitați din Iași și din țară urmau să celebreze la Restaurantul “Moldova” unirea “spirituală” dintre cele două clanuri. Petrecerea a fost stricată însă de șirul de arestări început la Malaga și Madrid (Spania) și terminat la Iași, într-o operațiune internațională de anihilare a clanului lui Cosmos Tănase, sub acuzațiile de trafic de persoane, trafic de minori, spălare de bani și constituirea unei grupări criminale organizate la nivel internațional.

Undeva prin anul 2007, fostul polițist Radu Rișcă a fost arestat în Franța, pentru înșelăciuni cu carduri bancare. Fost subofițer în poliția ieșeană, Rișcă era considerat unul dintre apropiații și informatorii clanului Corduneanu.

Războiul Corduneanu – Băcăuanu

Tot în acel an, Bogdanel Tofan, fost Corduneanu, este arestat pentru șantaj iar în 2009, în luna ianuarie, într-o vineri noapte, în clubul Skin, mai mulți interlopi s-au luat la bătaie și s-au împușcat cu pistoale cu bile, câțiva dintre ei fiind Corduneanu. Tot în anul 2009, clanul Corduneanu a început războiul cu noul clan al fostului „locotenent” Băcăuanu.  Un prim conflict a avut loc în martie, în clubul Hypnotic. Interlopii au tras cu pistoalele și s-au lovit cu bâtele. Până să ajungă Poliția, interlopii s-au făcut nevăzuți, dar au fost arestați ulterior. Un agent de pază și-a pierdut ochiul drept, în urma împușcăturilor. Apoi, Cătălin Costea, fost Băcăoanu, i-a acuzat pe membrii clanului Corduneanu că cer taxă de protecție de la un club din centrul Iașului. „În ianuarie m-a sunat și mi-a interzis să mai frecventez barul Skin, că ei acolo iau taxa de protecție, și, dacă vreau să merg, să le dau 1.000 euro”, a declarat atunci Băcăoanu în față judecătorilor. Ulterior, în noiembrie, Cordunenii au cerut protecția Poliției pentru Vasile Corduneanu, Călin Corduneanu, amenințat de Cătălin Băcăoanu. Ultimul, a fost condamnat la 10 ani de închisoare în Italia pentru viol, în 2017.

Se va destrăma așadar clanul Corduneanu, după atâția ani, în urma noilor dispute? Sau va deveni mai de temut în mediul interlop?

Comentarii