anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

Crima de la Roua: Marocanul, drogat cu funny gas. Sânge pe sutienul victimei. Exclusiv din rechizitoriu

GALERIE
el-bourkadi
  • el-bourkadi
- +

Dovezile principale pe care procurorii ieşeni se bazează pentru a-l trimite după gratii pe viaţă pe studentul marocan Ahmed Sami el Bourkadi sunt petele de sânge ale lui găsite pe un maiou al lui Youssef Ajniyah, dar şi pe un sutien al iubitei lui, Vanessa Burlacu. Cei doi au fost găsiţi morţi la mijlocul lunii decembrie, într-un imobil din zona Moara de Vânt, în complexul Roua: el avea 17 lovituri de cuţit pe corp, iar ea 33. Curios este că procurorii spun că ucigaşul, el Bourkadi, dar şi victima sa, Youssef Ajnyah, s-ar fi drogat cu protoxid de azot, un gaz ilariant folosit la umflarea baloanelor. Inhalarea acestui gaz, denumit printre tinerii de pe litoral “funny gas”, duce la halucinaţii. De cealaltă parte, avocatul apărării este de părere că probele din rechizitoriu sunt slabe şi interpretabile. Pe larg despre probele aduse de procurorii ieşeni pentru a-l “înfunda” pe unul dintre cei mai cruzi criminali ai Iaşului de după Revoluţie, dar şi despre opinia apărării, în rândurile următoare.

Rechizitoriul grozăviei din Complexul Roua a fost finalizat de către procurori, însă, înainte de a începe judecata, timp de 20 de zile, avocatul apărării are voie să formuleze concluzii, cereri şi excepţii. În acest rechizitoriu, procurorii au câteva dovezi care arată implicarea directă a principalului suspect în uciderea celor din tineri, în casa lor din Moara de Vânt, la jumătatea lunii decembrie, anul trecut. Vă prezentăm pe scurt firul evenimentelor tragice care au avut loc anul trecut, cu noutăţile apărute între timp.

Firul evenimentelor: ultima variantă

Youssef Ajniyah, de origine marocană dar având şi cetăţenie canadiană, era student în anul doi al UMF Iaşi, linia de predare franceză. Băiatul locuia împreună cu Vanessa Burlacu (o ieşeancă din Miroslava înscrisă la Şcoala Postliceală Sanitară) în casa de pe Moara de Vânt de aproximativ o lună de zile, iar în paralel se ocupa şi de o afacere pe care o avea în Belgia, un magazine online. În această afacere, Youssef Ajniyah era ajutat de un alt tânăr care se afla în Belgia, iar cei doi ţineau legătura pe WhatsApp sau Messenger. Totodată, la aceeaşi facultate, Youssef Ajniyah era coleg de grupă şi prieten cu Ahmed Sami el Bourkadi - principalul suspect al crimei duble.

Pe data de 10 decembrie, Youssef Ajniyah trebuia să decoleze la ora 7.55 din Iaşi spre Bruxelles. El a fost observat ultima oară pe data de 8 decembrie seara, la o petrecere privată la casa în care locuia, pe Moara de Vânt, împreună cu prietena sa, Vanessa Burlacu. Proprietara casei unde locuiau cei celor doi i-a văzut şi ea, pe data de 4 decembrie, când au achitat chiria pentru luna decembrie. Pe 10 decembrie, la 4 dimineaţă, alertată de către rudele îngrijorate, o patrulă de poliţie de la Secţia 3 Iaşi a intrat în imobil, unde a dat de imagini înfricoşătoare: pereţii negri de funingine, uşa de la intrare spartă, iar într-o cameră de la etaj, două corpuri. Prin toate încăperile erau urme de sânge pe pereţi, pe podea, urme dinamice, urme de scurgere, de alunecare. Mobilierul, obiectele de îmbrăcăminte, obiectele personale erau răvăşite, dulapurile deschise. Au fost căutate telefoanele mobile, dar nu au fost găsite, şi nici bunuri de valoare, cum ar fi bani, carduri, bijuterii, nici documente sau acte personale. A fost găsit doar un laptop în sufragerie. De asemenea, criminaliştii au identificat în baia de la etaj urme arse de textile, arse parţial. Urme de substanţă inflamabilă au fost resimţite în mai multe locuri din casă. Într-una din camere, cele două corpuri: ambele erau mutilate, cu multiple înţepături, atât în zona feţei cât şi a mâinilor. El, cu 17 lovituri de cuţit, din care 10 în spate, iar ea, 33 de înţepături.

Baza acuzării

Pentru incriminarea lui Ahmed Sami el Bourkadi, procurorii se bazează pe probe ADN, cel mai probabil de aceea nu s-au preocupat foarte tare pentru găsirea altora, de exemplu a telefoanelor victimelor şi arma crimei. S-a bănuit că acestea ar fi fost aruncate de către marocan în lacul Ciric. Au fost trimişi pompierii să caute, însă după câteva zile au renunţat, deoarece apa era mâloasă şi murdară. Procurorii vor să îl închidă pe viaţă pe marocan, deoarece au fost găsite două probe de sânge ale acestuia în casa groazei: o probă pe un maiou pe care îl avea în mână Youssef Ajniyah, cât şi pe un sutien al fetei moarte, Vanessa Burlacu. “Procurorii spun că au găsit sângele lui Ahmed Sami El Bourkadi pe maieul purtat de către o victimă, de fapt era în interiorul unui maieu găsit sub mâna victimei, pe sutienul victimei, de fapt era într-un sertar dintr-un alt dormitor”, a replicat Raluca Andrei, avocatul marocanului suspectat.

A doua probă importantă pentru procurori, care ar fi prezentată în rechizitoriu, şi unul dintre factorii declanşatori ai “instinctului ucigaş“ al marocanului, ar fi că acesta ar fi consumat la victimă acasă etnobotanice şi protoxid de azot, un gaz ilariant folosit la umflarea baloanelor. Este un drog folosit cu preponderenţă de către tineri pe litoral: gazul ilariant este inhalat din baloanele umflate cu ajutorul unui autosifon, care în locul rezervorului de CO2 are încorporat un cartuş cu protoxid de azot. Efectul este dulceag şi dă senzaţia de euforie, dar şi halucinaţii, vărsături, pierderea memoriei. Procurorii cred că cei doi ar fi consumat şi mult alcool, iar de aici până la o ceartă nu ar fi fost mult. Procurorii spun că nu vor să ofere mai multe detalii. “Acest lucru face parte din raportul medico-legal care este confidenţial. Nu putem oferi detalii”, ne-a spus ieri Ionela Gâmbuţă, prim procuror adjunct al Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi.

Opinia apărării

“Ok, ar fi fost sub influenţa etnobotanicelor şi a alcoolului, însă de ce, imediat după ce Ahmed a ajuns la spitalul de urgenţă, nu a fost precizat asta în acel referat întocmit de medici. Cică s-a consumat protoxid de azot: dar cât şi când încep efectele, care sunt efectele? Putea ca după doza respectivă să mai comită o crimă? Sau era într-o stare anume, despre care ştim că urmează la inhalo-sedare. Era în stare să comită această faptă?”, se întreabă avocata marocanului.

Aceasta a adăugat că rechizitoriul a fost făcut în grabă de către procurori, pentru a nu-l elibera pe principalul suspect după cele şase luni, maximul cât poate fi ţinut după gratii un suspect, conform legii.

“Sunt prezentate informaţii trunchiate. Dacă citeşti complet rechizitoriul, eşti convins că Ahmed Sami el Bourkadi este vinovat, însă după ce revin la notiţele mele pe care le-am făcut, filă cu filă la fiecare raport, îmi dau seama că ceea ce este scris acolo se bazează pe faptul că poate magistratul va citi parţial. Lipsesc multe piese din puzzle, rechizitoriul este prezentat doar în varianta anchetatorilor. Eu am crezut că justiţia se face în sălile de judecată. La dosar nu avem arma crimei, nu avem telefoanele victimei, nu avem motivul crimei”, a adăugat avocatul.

Probe indirecte

“Este un probatoriu foarte amplu, care consolidează acuzaţia”, a completat procurorul Ionela Gâmbuţă.

Tot dovezi ale procurorilor sunt şi alte fapte probate de către procurori. De exemplu, în seara de 8 decembrie, Ahmed Sami el Bourkadi, suspectul principal al crimei duble, este surprins pe camerele de supraveghere ale imobilelor din Moara de Vânt cum vorbeşte la telefon cu Youssef Ajniyah, înainte să intre în casa groazei. Suspectul are pantaloni lungi închişi la culoare şi un hanorac roşu. În jurul orei 23.30, acesta iese din casă fără hanorac şi pantaloni, îmbrăcat doar cu o pereche de pantaloni scurţi, fiind presupus că acesta le-a ars în baie. El Bourkadi este plasat în casa prietenului său Youssef Ajniyah deoarece acesta din urmă a trimis o poză unui amic în care putea fi observat şi El Bourkadi.

De asemenea, telefonul lui El Bourkadi a fost semnalat în zonă de către firma de telefonie.

“În procesul verbal de cercetate la faţa locului, s-a reţinut în baia locuinţei (n.r. - din Moara de Vânt), în zona destinată duşului, resturi carbonizate dintr-o bluză de culoare roşie similară celei în care apărea îmbrăcat inculpatul. În procesul verbal de vizionare a înregistrărilor se reţine că inculpatul a fost surprins de camerele de supraveghere aparţinând complexului Roua la ora 18.25 când se deplasa către locuinţa victimei. În înregistrare este vizibilă gluga roşie a hanoracului, iar inculpatul are pantaloni lungi de culoare închisă. În acelaşi proces verbal se mai reţine că inculpatul a fost surprins de aceleaşi camere de suspraveghere deplasându-se în direcţia opusă la ora 23.23, iar diferenţele vestimentare sunt semnificative, adică nu se mai observă gluga roşie a hanoracului iar inculpatul este în pantaloni scurţi”, au precizat anchetatorii.

Ei subliniază încă un fapt: activitatea telefonică ale celor două victime, Youssef Ajniyah şi Vanessa Burlacu, a încetat la ora 22, aspect neobişnuit, mai ales pentru el.

Telefoanele au muţit brusc

El Bourkadi pare că a părăsit imobilul victimelor după ce acestea nu au mai comunicat la telefon. Curios, telefonul mobil al lui El Bourkadi a fost semnalat în preajma casei groazei atât a doua zi, cât şi a treia, adică pe 10 decembrie, când au fost găsite cadavrele celor doi. Suspectul ar fi precizat că a mers la casa celor doi pentru a-şi recupera hanoracul, însă nu a deschis nimeni uşa. Pe de altă parte, El Bourkadi ar fi spus unor prieteni că nu vrea să se întoarcă la casa prietenilor săi din cauza fricii de un câine rău.

“Victima (n.r. - Youssef Ajniyah) plănuia să se deplaseze la Bruxelles în ziua de 10 decembrie, însă nu a mai efectuat această deplasare, fapt care a alertat familia şi prietenii. Îngrijorat de faptul că victima nu i-a răspuns la mesaje, pe 9 decembrie un martor a solicitat sprijinul unor prieteni din România, de la care a aflat că suspectul principal este prieten cu victima. L-a contactat telefonic şi i-a solicitat date despre victimă, iar acesta i-a răspuns că l-a văzut ultima dată într-un club. Când i s-a solicitat să se deplaseze la locuinţa acestuia, pentru a vedea ce s-a întîmplat, a refuzat pe motiv că nu îşi aminteşte adresa cu precizie, şi apoi pentru că acolo ar fi un câine rău de care îi este frică”, au mai precizat anchetatorii.

O altă dovadă ar mai fi rana de la mâna dreaptă a suspectului. Unul dintre ochiurile de sticlă ale uşii din termopan aferente imobilului a fost găsit spart de către poliţişti. De altfel, atunci când El Bourkadi a mers la spital, a doua zi, acesta a spus medicilor că s-ar fi tăiat într-o sticlă, apoi, după ce a fost prins în Italia, a precizat că s-a tăiat într-un gard, atunci când a coborât dintr-un taxi. Totuşi, “este surprins de camerele de supraveghere plecând de la locuinţa victimei spre ora 23.30, apoi este văzut intrând şi ieşind din scara blocului în care locuieşte, în mod repetat. Din procesele verbale de vizionare şi planşele foto rezultă detalii ale obiectelor vestimentare şi de încălţăminte care prezintă aspect de asemănare cu obiecte şi resturi identificate la locuinţa victimelor. Totodată, este vizibil, la întoarcerea de la locuinţa victimelor, că poartă mâna dreaptă în buzunar, pentru ca în înregistrările ulterioare să apară cu mâna bandajată. Ulterior, suepectul a plecat împreună cu prietena sa într-o excursie la Roma, deplasându-se la Aeroportul Iaşi cu un autoturism identificat. În imaginile de pe Aeroport este vizibil faptul că suspectul are mâna dreaptă bandajată iar prietena sa este în stare accentuată de tulburare”, mai arată anchetatorii.

De altfel, ultimele probe din dosar arată că o altă cameră de supraveghere i-a surprins pe cei doi iubiţi care locuiau pe Independenţei cum aruncau mai multe bunuri într-un tomberon, fiind, de asemenea, consideraţi a fi tulburaţi.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Românii nu (prea) susţin greva profesorilor, profesorii (încă) susţin guvernul

Cosmin PAȘCA

Românii nu (prea) susţin greva profesorilor, profesorii (încă) susţin guvernul

Profesorii au pus mâna pe „arătător”, dar li-s încă dragi guvernanţii şi nu sunt dispuşi să-i bată la palmă.

opinii

Ochiul dracului

Briscan ZARA

Ochiul dracului

Dacă la început banii stăteau cuminţi în puşculiţă şi erau scoşi doar la zile negre sau la mare nevoie, azi zboară neîncetat şi ne conduc viaţa, fiecare aspect al vieţii, dintre cele mai intime. (...) Şi pentru că se mişcă atât de repede, că sunt volatili, banii acaparează tot ce mişcă. În curând probabil şi aerul pe care îl vom respira va veni cu un preţ, dacă nu cumva deja vine…

Regină pe un tron din paie

Cristina DANILOV

Regină pe un tron din paie

În rolurile de conducere, spune o vorbă, adeseori, femeile îşi tratează subordonaţii de sex feminin mult mai aspru decât bărbaţii sau decât îi tratează pe subordonaţii-bărbaţi. Instrumentele lor, de cele mai multe ori, spune aceeaşi vorbă, includ lovituri sub centură, remarci răutăcioase, alteori nepăsare, ignoranţă, marginalizare ce conduc la demisii sau transferuri din partea salariatelor. Cât adevăr cuprind aceste afirmaţii?

Artişti în dialog

Mihai DORIN

Artişti în dialog

Doi importaţi pictori ieşeni – Ofelia Huţul şi Gheorghe Lungu – şi-au reunit creaţiile recente sub genericul Între alb şi negru, la Memorialul Eminescu de la Ipoteşti. Instituţia de cultură ce îşi datorează existenţa iniţiativei regretatului actor şi om de cultură Ion Caramitru, gândită să reunească artişti de pretutindeni sub semnul geniului şi moştenirii eminesciene, a devenit în ultimele decenii o rampă de lansare pentru tinerele talente, pe de o parte, şi de consacrare, pe de altă parte. 

pulspulspuls

Iacătă cum se sudează mai bine echipa PNL Iaşi: la miuţă

Iacătă cum se sudează mai bine echipa PNL Iaşi: la miuţă

Unu la mână: s-o spunem din prima, ca să nu ne iasă vorbe că nu susţinem mişcarea, arsul caloriilor, cardio, salvarea planetei, alea, alea... 

Caricatura zilei

Grupul de Comunicare Strategică

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Credeti ca daca salariile profesorilor vor fi dublate in urma grevei calitatea actului educational va creste

vezi raspunsuri