DEFINTIV – Tudorel Toader a pierdut. Cantina din Târguşor Copou, revendicată de Universitatea “Cuza”, rămâne în administrarea Agronomiei

vineri, 03 martie 2023, 02:50
2 MIN
 DEFINTIV – Tudorel Toader a pierdut. Cantina din Târguşor Copou, revendicată de Universitatea “Cuza”, rămâne în administrarea Agronomiei

Universitatea de Ştiinţele Vieţii „Ion Ionescu” de la Brad (USV) din Iaşi a câştigat definitiv procesul intentat de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (UAIC), cu privire la dreptul de proprietate asupra cantinei din Complexul „Târguşor Copou”. Sentinţa a fost dată de Înalta Curtea de Casaţie şi Justiţie pe 2 martie 2023 şi este definitivă, fiind a treia instanţă de judecată care dă dreptate Agronomiei pe acest subiect.

Terenul de peste 3.000 de metri pătraţi şi clădirea de 1.000 de metri pătraţi au fost revendicate de către UAIC, la iniţiativa rectorului Tudorel Toader, în contextul în care acestea au fost în trecut în proprietatea universităţii, mai exact, în perioada comunistă. Însă, din 1985, ele au fost trecute în administrarea USV Iaşi, care a ridicat atunci acolo una dintre cele mai apreciate cantine studenţeşti din Iaşi, unde, înainte de pandemie, puteau lua masa şi alte persoane în afară de angajaţii universităţii.

„S-a făcut dreptate şi lucrurile au rămas aşa cum erau ele în mod normal. Universităţii noastre i-a fost luată în perioada comunistă o clădire de patrimoniu: un liceu pedagogic, cu cămin, cantină, teren de sport, parc şi 18 hectare. A primit în schimb doar o cantină, cea din Târguşor, care la vremea respectivă era destul de slab dotată. Am ieşit în pierdere, dar aşa au fost vremurile. Acum dacă ni s-ar fi luat şi cantina aceasta puteam să spunem că alte universităţi au tot primit terenuri sau clădiri, însă nouă doar ni s-au luat. Aveam posibilitatea să ne facem, fără probleme, o cantină nouă, dar ar fi durat o perioadă. Mă bucur că lucrurile s-au aşezat aşa, am câştigat în trei instanţe, sentinţa este definitivă şi lucrurile vor fi intra în normal”, a declarat prof.dr. Gerard Jităreanu, rectorul USV Iaşi.

În Complexul Târguşor Copou există în momentul de faţă trei cămine ale UAIC în imediata apropiere a cantinei şi un al patrulea în continuarea acestora. Zona s-a schimbat radical în ultimii ani: în urma unor procese pierdute de UAIC în zonă s-a ridicat un bloc cu patru etaje chiar în faţa cantinei, iar în spatele acestuia un hotel. Toate zonele pe care nu sunt cămine, în momentul de faţă, sunt înconjurate cu garduri şi sunt disputate în instanţă de către diverse persoane care solicită revendicări în contextul în care înaintaşii lor au fost deposedaţi de terenuri în mod forţat în timpul regimului comunist. 

Comentarii