Diana Şoşoacă, găsită vinovată de judecătorii ieşeni, dar amenda a fost înlocuită cu avertisment

vineri, 23 septembrie 2022, 01:50
2 MIN
 Diana Şoşoacă, găsită vinovată de judecătorii ieşeni, dar amenda a fost înlocuită cu avertisment

Senatoarea S.O.S. România, Diana Ivanovici Șoșoacă, a scăpat de plata unei amenzi de 1.000 de lei primită pentru că nu purta mască. Judecătorii nu au fost impresionați de pledoaria acesteia, în care a luat la rând diverse ipoteze vehiculate în spațiul public pe parcursul pandemiei. Ei au apreciat că Șoșoacă este vinovată, dar că un simplu avertisment este de ajuns.

Senatoarea a fost amendată la începutul lui februarie anul trecut, polițiștii reproșându-i că nu purta mască într-un spațiu public, respectiv la o petrecere desfășurată în interiorul restauranului „La Palia”, la care Șoșoacă participase împreună cu soțul său. În acțiunea depusă la Judecătoria ieșeană, Șoșoacă a afirmat că deține o adeverință medicală ce o exceptează de la purtatul măștii. De asemenea, Iașul se afla în acel moment în scenariul verde, restaurantele putând funcționa la o capacitate de 50%. Or, în seara respectivă în sala cu o capacitate de 200 de locuri s-ar fi aflat doar 10 persoane la două mese. Șoșoacă a precizat că niciun polițist nu intrase în acea seară în restaurant, ea apreciind că a fost amendată pentru a fi intimidată la nivel politic. Ea a afirmat că „în timpul cântatului, plămânii au nevoie de aer, astfel că se realizează un efort fizic, care nu îți permite purtatul măștii”. Falsitatea acestui „argument” a fost demonstrată de mult de fizicieni și medici, moleculele de oxigen fiind pur și simplu prea mici pentru ca circulația lor să fie împiedicată în vreun fel de țesătura unei măști medicale.

Magistrații Judecătoriei nu au analizat niciunul dintre punctele lungii pledoarii a Dianei Șoșoacă. Ei au constatat că procesul-verbal întocmit de polițiști era perfect valabil, neputându-i-se aduce nicio critică. Polițiștii nu avuseseră nevoie să intre în restaurant, chiar Șoșoacă fiind cea care postase pe internet un film din timpul evenimentului. Pe de altă parte, amenda nu era neapărat necesară. „Circumstanţele reale şi personale, în speţă participarea la un eveniment desfăşurat în interiorul restaurantului «La Palia», fără purtarea măştii permit, în raport cu momentul desfăşurării evenimentului, şi a postării acestuia, o sancţiune moderată, în sensul înlocuirii sancţiunii cu sancţiunea avertismentului”, au apreciat judecătorii. Decizia Judecătoriei a fost menținută de Tribunal, care a respins ieri apelul declarat de Inspectoratul Poliției Județene.

Comentarii